Το Twitter «μπλόκαρε» ανάρτηση του Τραμπ για την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ!

TRUMP-ARTHROU

Νέο «επεισόδιο» στον πόλεμο των social media με τον πρόεδρο των ΗΠΑ - Τι σημαίνει η αλλαγή στο άρθρο 230 που υπέγραψε ο Τραμπ

Δεν έχει τέλος ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και το Twitter με αφορμή το περιεχόμενο των αναρτήσεων του προέδρου των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Τραμπ που ανοίγει την πόρτα για περισσότερες μηνύσεις κατά των social media, το Twitter πέρασε στην αντεπίθεση και «μπλόκαρε» ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου για την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ.

Στην επίμαχη ανάρτηση ο Τραμπ εμμέσως καλούσε τις αρχές να ανοίξουν πυρ κατά όσων κάνουν λεηλασίες εν μέσω των εκτεταμένων επεισοδίων για τον Αφροαμερικανό που άφησε την τελευταία του πνοή αφού αστυνομικός τον πάτησε στο λαιμό με το γόνατό του.

«Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες ξεκινάνε και οι πυροβολισμοί» έγραψε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.

Πάνω από την επίμαχη ανάρτηση το Twitter έβαλε ένα μήνυμα ότι το περιεχόμενό της παραβιάζει τους κανόνες λειτουργείας κατά της προώθησης της βίας «ωστόσο το Twitter έκρινε ότι μπορεί να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να παραμείνει προσβάσιμο το tweet».

trump-tweet


Η μετωπική σύγκρουση με τα πανίσχυρα social media κορυφώθηκε με την επιλογή του Τραμπ να κατηγορήσει το Twitter, το Facebook και τα άλλα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές και δη εναντίον του. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Καθώς ο έλεγχος στις δημοσιεύσεις των social media είναι σχεδόν αδύνατος, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα κυνηγήσει σε οικονομικό επίπεδο τις εταιρείες μεγαθήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φροντίσουμε οι φόροι των Αμερικανών να μην πηγαίνουν στους γίγαντες των social media, οι οποίοι καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο άρθρο 230  του νόμου «περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες» και τόνισε ότι ουδέποτε το Twitter έβαλε τέτοιο μήνυμα για «fake news» σε πολιτικούς, ακόμη και στα hoax από τη Ρωσία.

Τι λέει το άρθρο 230

Στο Άρθρο 230 του νόμου «Περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες» ορίζεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εν γένει υπεύθυνα για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, αλλά μπορούν να αφαιρέσουν περιεχόμενο άσεμνο, παρενοχλητικό ή βίαιο.

Το διάταγμα Τραμπ επισημαίνει ότι η νομική προστασία δεν ισχύει εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προβεί σε επεξεργασία του περιεχομένου των χρηστών του και καλεί το Κογκρέσο να «αποσύρει ή να αλλάξει» το Άρθρο 230. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει «άμεσα» την κατάρτιση νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση προς το Κογκρέσο.

Ετσι με την κίνηση Τραμπ περιορίζεται η νομική προστασία, που απολαμβάνουν οι πλατφόρμες των social media, όπως είναι το Facebook και το Twitter. Το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές να κινούνται νομικά κατά των εταιρειών αυτών για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, όταν υπέγραψε το διάταγμα, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

«Έχουν απεριόριστη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίζουν, να κρύβουν, να αλλάζουν την πραγματικότητα στην επικοινωνία ανάμεσα σε ιδιώτες ή μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία με μια τόσο μικρή ομάδα εταιρειών να ελέγχει μια τόσο μεγάλη σφαίρα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης» σημείωσε ο Τραμπ λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα.

Από την πλευρά του το Twitter αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το διάταγμα Τραμπ ως μια «πολιτική προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερής παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο».Επικριτές του Αμερικανού προέδρου ωστόσο σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ ήταν η τελευταία σε μια σειρά αντίστοιχων ενεργειών προκειμένου να δημιουργήσει αντιπερισπασμό την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 101.000 με την κυβέρνησή του να δέχεται πυρά για σφάλματα στη διαχείριση της κρίσης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενήργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα»... Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο, είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγόρησε ότι «φιμώνουν» τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επισήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

«Μια χούφτα μονοπωλιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ελέγχει ένα μεγάλο μέρος όλων των δημόσιων και ιδιωτικών επικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ισχυρίστηκε.

«Είχαν ανεξέλεγκτη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίσουν, να επεξεργαστούν, να διαμορφώσουν, να κρύψουν, να αλλάξουν, ουσιαστικά οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας μεταξύ ιδιωτών και του μεγάλου κοινού κοινού» προσθέτει.

Το σχέδιο του εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο περιήλθε σε γνώση του CNN, στοχεύει σε έναν νόμο γνωστό ως «Νόμος περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες». Το άρθρο 230 της νομοθεσίας παρέχει ευρεία ασυλία σε ιστότοπους που επιμελούνται και να εποπτεύουν τις δικές πλατφόρμες τους και έχει περιγραφεί από νομικούς εμπειρογνώμονες ως «οι 26 λέξεις που δημιούργησαν το Διαδίκτυο».

Το σχέδιο υποστηρίζει ότι οι προστασίες αυτές εξαρτώνται κυρίως από τεχνολογικές πλατφόρμες που λειτουργούν με «καλή πίστη» και ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν έχουν.

«Σε μια χώρα που εδώ και καιρό λατρεύει την ελευθερία της έκφρασης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν περιορισμένο αριθμό διαδικτυακών πλατφορμών να επιλέγουν το λόγο στον οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν πρόσβαση και να μεταφέρουν διαδικτυακά», αναφέρει.

«Αυτή η πρακτική είναι ουσιαστικά μη αμερικανική και αντιδημοκρατική. Όταν μεγάλες, ισχυρές εταιρείες κοινωνικών μέσων λογοκρίνουν απόψεις με τις οποίες διαφωνούν, ασκούν μια επικίνδυνη δύναμη», προσθέτει.

Ζάκερμπεργκ: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε ελέγχους στους πολιτικούς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Facebook Inc, Mark Zuckerberg, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία του ήταν πιο αφοσιωμένη στην ελευθερία του λόγου από άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε ελέγχους στους πολιτικούς», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, μιλώντας σε συνέντευξη του Fox New. «Σίγουρα πιστεύω ότι οι πολιτικές μας, μάς έχουν ξεχωρίσει από τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας όσον αφορά το ότι είμαστε ισχυρότεροι στην ελεύθερη έκφραση, δίνοντας στους ανθρώπους φωνή».


Ειδήσεις σήμερα

Η Microsoft θα φτιάξει κέντρο Έρευνας στην Ελλάδα - Συνάντηση Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας

Επίθεση με βιτριόλι: Στο «μικροσκόπιο» πέντε γυναίκες - Τα στοιχεία που θα «κλειδώσουν» την υπόθεση

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: 18 φορές είχαν καταγγείλει για υπερβολική βία τον αστυνομικό που τον έπνιξε με το γόνατό του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Εεεετσι

ετσι, βεντουζααα! Αααχ και το αλλο που εκανε ριτουϊτ απο το νεο μεχικο με τον αλλον να λεει καλος δημοκρατης μονο ο νεκρος δημοκρατης. Μιλαμε ο παππους εχει παθει βερτιγκο, ζαλαδες, μετραει 100.000 νερκους και εχει παθει ο,τι οι ουρακοταγκοι στο κλουβι, φωναζει, ουρλιαζει και φωναζει να του δωσουν μπανανες!

ΓΙΑΝΝΗΣ84

Για τους αριστερούς που καλούν κόσμο σε διαδηλώσεις στην Μινεάπολη που φυσικά καταλήγουν σε πλιάτσικο και καταστροφές περιουσιών εκεί δεν υπάρχει κάλεσμα σε βία.

XXX

Αυτο που θελει ο βαψομαλλιας, ειναι να γραφει και να λεει οτι γουσταρει, χωρις καμια συνεπεια και επιπτωση, απο κατω ολοι να χειροκροτανε και η πλατφορμα να μην μπορει να τον σταματησει, λες και ειναι και υποχρεωμενο το twitter στο δικο του μαγαζι να αφηνει τον καθε πολιτικο να λεει οτι γουσταρει. GTFO αν δεν σου αρεσει φασιστακο και τραβα στο 8chan μαζι με ολους τους ομοιδεατες σου να ζειτε στην ακροδεξια σας φουσκα.

Τρολλερ

Ειναι ιδιωτικη πλατφορμα οτι θελουν αυτοι θα κανουν ειναι πολυ απλο και κατα την γνωμη μου ο μονος λογος που υπαρχει αυτος ακομα στο Twitter ειναι επειδη τους βγαζει λεφτα με τα αστεια που λεει

ενδιαφερον

δηλαδη ενα μαγαζι που ειναι ιδιωτικο μπορει να πουλαει οτι θελει;;;...μπορει να δεχετε μονο λευκους πελατες και να αποριπτει αλλους;;;;; τα σκεφτεσε καλα αυτα που λες;;;;

@ Τρολλερ

Έχουμε φτάσει στο σημείο μέσα από το facebook να βλέπουμε εκτελέσεις των τζιχαντιστών και βιασμούς σε live μετάδοση, εξόντωση χαρακτήρων, εκβιασμούς, απαγωγές, και φυσικά ανάλογες ακρότητες από τα υπόλοιπα. Τι πάει να πεί "ιδιωτικά" (άσε που είναι στο χρηματιστήριο σχεδόν όλα), δεν έχουν κανόνες, θα μπούν κανόνες! Ας έβαζαν μόνοι τους κανόνες όχι γραπτούς, αλλά πραγματικούς.

Παύλος

Μεγάλη πραγματικη και ιαχυρή δημοκρατία οι ΗΠΑ ... τι πάει να πεί πρόεδρος, πλανητάρχης κ.λ.π. Ο τύπος δε μασάει και θα στα χώσει ο,τι και να είσαι.

Μέγας Δημοκράτης

Κολλητάρι του Ερτογάν και είδωλο των εγχώριων φασιστοειδών!

@

Πάλι εφιάλτες έβλεπες εσύ? Telopon για τους εφιάλτες των ακροαριστερών.

Σάκης

Πάνω τους

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ TWITTER

ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΤΟ TWITTER ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο TRUMP.

V

When the looting starts, the shooting starts... Ναι, αυτό είναι προφανές να το αναφέρει κάποιος σε μια τέτοια κατάσταση. Όχι όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν είναι καθόλου... presidential, αλλά αυτός είναι ο Τραμπ. Έχει μπλέξει το Oval Office με το Apprentice. Πάντως είναι απολαυστικό να βλέπεις το "όπλο" του Τραμπ (το twitter) να σκάει στα μούτρα του. Και όπως λένε και στο χωριό μου, he didn't saw that coming...

@

Καλά ηρέμησε καί άλλαξε κανάλι. Βάλε Cartoon Network!

Νικόλας

Μπράβο στον Τραμπ. Επιτέλους να χτυπήσουμε τους αριστεροφασιστες εκεί που τους πονάει. Στο πορτοφόλι τους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης