Πόλεμος Τραμπ και social media - Το άρθρο 230 και οι αντιδράσεις Facebook, Twitter

TRUMP-SIGNING-ARTHROU

Ο Τραμπ απειλεί και με οικονομικό πόλεμο τους γίγαντες των social media - Αντιπερισπασμό για τους 101.000 νεκρούς από κορωνοϊό βλέπουν οι επικριτές του προέδρου των ΗΠΑ

Σε μετωπική σύγκρουση με τα πανίσχυρα social media επέλεξε να έρθει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας το Twitter, το Facebook και τα άλλα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές και δη εναντίον του. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Καθώς ο έλεγχος στις δημοσιεύσεις των social media είναι σχεδόν αδύνατος, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα κυνηγήσει σε οικονομικό επίπεδο τις εταιρείες μεγαθήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φροντίσουμε οι φόροι των Αμερικανών να μην πηγαίνουν στους γίγαντες των social media, οι οποίοι καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο άρθρο 230  του νόμου «περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες» και τόνισε ότι ουδέποτε το Twitter έβαλε τέτοιο μήνυμα για «fake news» σε πολιτικούς, ακόμη και στα hoax από τη Ρωσία.

Τι λέει το άρθρο 230

Στο Άρθρο 230 του νόμου «Περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες» ορίζεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εν γένει υπεύθυνα για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, αλλά μπορούν να αφαιρέσουν περιεχόμενο άσεμνο, παρενοχλητικό ή βίαιο.

Το διάταγμα Τραμπ επισημαίνει ότι η νομική προστασία δεν ισχύει εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προβεί σε επεξεργασία του περιεχομένου των χρηστών του και καλεί το Κογκρέσο να «αποσύρει ή να αλλάξει» το Άρθρο 230. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει «άμεσα» την κατάρτιση νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση προς το Κογκρέσο.

Ετσι με την κίνηση Τραμπ περιορίζεται η νομική προστασία, που απολαμβάνουν οι πλατφόρμες των social media, όπως είναι το Facebook και το Twitter. Το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές να κινούνται νομικά κατά των εταιρειών αυτών για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, όταν υπέγραψε το διάταγμα, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

«Έχουν απεριόριστη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίζουν, να κρύβουν, να αλλάζουν την πραγματικότητα στην επικοινωνία ανάμεσα σε ιδιώτες ή μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία με μια τόσο μικρή ομάδα εταιρειών να ελέγχει μια τόσο μεγάλη σφαίρα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης» σημείωσε ο Τραμπ λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα.

Από την πλευρά του το Twitter αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το διάταγμα Τραμπ ως μια «πολιτική προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερής παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο».Επικριτές του Αμερικανού προέδρου ωστόσο σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ ήταν η τελευταία σε μια σειρά αντίστοιχων ενεργειών προκειμένου να δημιουργήσει αντιπερισπασμό την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 101.000 με την κυβέρνησή του να δέχεται πυρά για σφάλματα στη διαχείριση της κρίσης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενήργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα»... Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο, είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγόρησε ότι «φιμώνουν» τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επισήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

«Μια χούφτα μονοπωλιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ελέγχει ένα μεγάλο μέρος όλων των δημόσιων και ιδιωτικών επικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ισχυρίστηκε.

«Είχαν ανεξέλεγκτη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίσουν, να επεξεργαστούν, να διαμορφώσουν, να κρύψουν, να αλλάξουν, ουσιαστικά οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας μεταξύ ιδιωτών και του μεγάλου κοινού κοινού» προσθέτει.

Το σχέδιο του εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο περιήλθε σε γνώση του CNN, στοχεύει σε έναν νόμο γνωστό ως «Νόμος περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες». Το άρθρο 230 της νομοθεσίας παρέχει ευρεία ασυλία σε ιστότοπους που επιμελούνται και να εποπτεύουν τις δικές πλατφόρμες τους και έχει περιγραφεί από νομικούς εμπειρογνώμονες ως «οι 26 λέξεις που δημιούργησαν το Διαδίκτυο».

Το σχέδιο υποστηρίζει ότι οι προστασίες αυτές εξαρτώνται κυρίως από τεχνολογικές πλατφόρμες που λειτουργούν με «καλή πίστη» και ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν έχουν.

«Σε μια χώρα που εδώ και καιρό λατρεύει την ελευθερία της έκφρασης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν περιορισμένο αριθμό διαδικτυακών πλατφορμών να επιλέγουν το λόγο στον οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν πρόσβαση και να μεταφέρουν διαδικτυακά», αναφέρει.

«Αυτή η πρακτική είναι ουσιαστικά μη αμερικανική και αντιδημοκρατική. Όταν μεγάλες, ισχυρές εταιρείες κοινωνικών μέσων λογοκρίνουν απόψεις με τις οποίες διαφωνούν, ασκούν μια επικίνδυνη δύναμη», προσθέτει.

Ζάκερμπεργκ: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε ελέγχους στους πολιτικούς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Facebook Inc, Mark Zuckerberg, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία του ήταν πιο αφοσιωμένη στην ελευθερία του λόγου από άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε ελέγχους στους πολιτικούς», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, μιλώντας σε συνέντευξη του Fox New. «Σίγουρα πιστεύω ότι οι πολιτικές μας, μάς έχουν ξεχωρίσει από τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας όσον αφορά το ότι είμαστε ισχυρότεροι στην ελεύθερη έκφραση, δίνοντας στους ανθρώπους φωνή».


Ειδήσεις σήμερα

Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία: Τι αλλάζει σε βαθμούς, προαγωγή, Πρότυπα και Πειραματικά - Επιστρέφουν τα Λατινικά και η... «διαγωγή»

Πρόκληση Ερντογάν: «Προσεύχεται» στην Αγιά Σοφιά την ημέρα της Άλωσης

Εντυπωσιακά βίντεο: Οι καταιγίδες των τελευταίων ωρών από την Πεντέλη και το... Διάστημα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Νικος

Τρελανε τους ολους γιγαντα Τραμπ. Παρτους και τα σωβρακα!!

Μπανανια

Ποια λογοκρισια ρε πορτοκαλι μπαρμπα; Οτι θες βλεπεις στο Twitter και το Facebook απο ψεκασμενους ακροδεξιους "Ελλανιους" μεχρι διεθνιστες αναρχικους! Επισης γιατι τον νοιαζει το free speech οπως λεει σε μια ιδιωτικη πλατφορμα;

@

Για να μην λογοκρινονται οι συντηρητικοι τυπου Trump, ας φροντίσουν αυτα που ποσταρουν να μην αψηφουν τα πραγματικα δεδομένα, την λογικη και την επιστημη.

Εν τω μεταξυ

... οι αριστεροι δημοσιογραφοι που κοπτονται για την ελευθερια του λογου, λογοκρινουν τα σχολια του κοινου ακομα και σε αυτο το θεμα... Σκοταδισμος!

κατεχομενα πατησια

γλεντα τους τραμπ

Ανεγκέφαλα Πατήσια

Πάνω από 100.000 νεκροί είναι μία καλή αφορμή για γλέντι......

Μαρκ

Αφού είναι τόσο κακά τα social media γιατί συνεχίζετε όλοι εσείς που κράζετε να δίνετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να τα γιγαντώνετε συμμετέχοντας

@

Ποιος σου είπε ότι τα δίνουν; Θέλω να πω, κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια; Μήπως τους ξέρεις;

Q

Οταν τα social media και τα media γενικως λογοκρινουν επειδη η αντιθετη αποψη ενοχλει τα κομμουνια που αυτα στηριζουν, τοτε ολα ειναι καλα και η δημοκρατια ειναι στα καλυτερα της. Αμα ομως καποιος τους ταισει με το δικο τους φαρμακο, τοτε τσινανε και βλεπουνε παντου εχθρους και φασιστες. Για τετοιο μεγεθος υποκρισιας μιλαμε!

Νικο

Δε γραφεται ετσι το κεντακυ αλλα ετσι κεντακι

Η ορθογραφια να σε νοιαζει

κι οχι το οτι οι ευρωπαιοι πριν την καραντινα αγοραζαν φαγητα να εχουν αποθεμα και οι αμερικανοι οπλα! Και μετα αναρωτιεσαι αν ο αλλος στο Κεντακι-υ καταπινει αμασητα τις βρισιες και ανηκουστες ειδησεις που αμολαει ο Τραμπ, οπως ο μουσουλμανος αυτα που ακουει απο τον ιμαμη!

Tom

Εχει απολυτο δικιο ο κοσμος ειναι μαζι του

Οντως εχει δικιο

γι αυτο ειπε ενα τεραστιο ΨΕΜΑ για τις επιστολικες ψηφους και μολις το τουϊτερ αποφασισε να πει στον φαρμερ στην Βιρτζινια "εεε προσεξε, ΣΕ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ ΚΩΤΣΟ!" ειπε ο Τραμπ πως τολμας; Σε λιγο ετοιμασου θα πει ο Τραμπ δεν πεθαναν τοσες χιλιαδες στο Αμερικα απο το λαθος του, ολα θα ειναι φεϊκ! Κι ο χαλβας θα τον πιστεψει, αλλα τι να περιμενεις απο αμερικανους;

Έχει δίκιο ο Τραμπ

Θα ξαναβγεί. Ξυδάκι.

Ε και;

Τι σου εφερε εσενα; Ειρηνη στην Μεσογειο; Σταματημο εξοπλισμων; Σταμαητο ροων μεταναστων; ΅Εσυ τρεχα τωρα να μασεις τον φιλο του Τραμπ που κανει προσευχη στην Πολη κι ασε τα ξυδακια, το καλυτερο εινια το φτηνο ΤΟΠ, γιατι εσεις πινετε πολυυυυ ξυδακι που καποιος που ειναι "κοντρα στην ΝΤΠ" εχει κανει τον κοσμο μπαχαλο!

Θα ξαναβγεί

Και ξανά ξυδάκι με το βαρελάκι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης