Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Είχαν καταγγείλει 18 φορές για υπερβολική βία τον αστυνομικό που τον έπνιξε με το γόνατό του

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Είχαν καταγγείλει 18 φορές για υπερβολική βία τον αστυνομικό που τον έπνιξε με το γόνατό του

Βασική προτεραιότητα η έρευνα της υπόθεσης, δηλώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης - Διαδηλωτές έκαψαν το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις - «Θα στείλω την Εθνοφρουρά για να γίνει σωστά η δουλειά», διαμηνύει μέσω Twitter o Αμερικανός πρόεδρος

AMERIKH-EGLHMA-ARTHROU
Ξεχειλίζει η οργή των Αμερικανών πολιτών μετά τον κτηνώδη θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη και την εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου, την ώρα που ο αστυνομικός τον έπνιγε με το γόνατό του, καθηλωμένο με χειροπέδες στην άσφαλτο, ενώ ο συνάδελφός του κρατούσε τους πολίτες σε απόσταση.



Για τρίτη ημέρα οι πολίτες της Μινεάπολης -και όχι μόνο- βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, με συνέπεια να ξεσπάσουν νέα επεισόδια. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έφτασαν, μάλιστα, μέχρι το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις και του έβαλαν φωτιά.



Έξαλλος ο Τραμπ: Θα στείλω Εθνοφρουρά

Κλείσιμο
Εξοργισμένος με τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν μπορώ να παρακολουθώ άπραγος αυτό που γίνεται σε μια σπουδαία αμερικανή πόλη, τη Μινεάπολις. Πλήρης απουσία ηγεσίας. Ο αδύναμος δήμαρχος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Τζέικομπ Φρέι, πρέπει να οργανωθεί και να θέσει την πόλη υπό έλεγχο, αλλιώς θα στείλω την Εθνοφρουρά για να γίνει σωστά η δουλειά», έγραψε σε tweet ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε άλλη του ανάρτηση χαρακτήρισε κακοποιούς αυτούς που προκαλούν τα έκτροπα.

«Αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Μόλις μίλησα στον κυβερνήτη Τιμ Γουολτζ και του είπα ότι ο Στρατός είναι στο πλευρό του. Με την οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο όμως, όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Μπροστά στο ενδεχόμενο η κατάσταση να εκτραχυνθεί, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz  υπέγραψε εκτελεστική διαταγή, προκειμένου να βγει στους δρόμους η εθνοφρουρά και να κατευνάσει το οργισμένο πλήθος και να αποτρέψει περαιτέρω βανδαλισμούς και άλλες καταστροφές περιουσιών.

Ο Walz είπε ότι ο σκοπός της Εθνικής Φρουράς ήταν «η προστασία των ανθρώπων, η προστασία των ανθρώπων που διαδηλώνουν με ασφάλεια και η προστασία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων».

«Ο θυμός και η θλίψη αυτής της στιγμής είναι ανυπόφοροι. Οι άνθρωποι αξίζουν να ακουστούν. Οι άνθρωποι αξίζουν να είναι ασφαλείς», είπε σε δήλωσή του ο κυβερνήτης. «Ενώ πολλοί λαμβάνουν εκτεταμένες προφυλάξεις ασφαλείας, ενώ ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν, η διαδήλωση έγινε απίστευτα ανασφαλής για όλους τους εμπλεκόμενους».

Ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς θα συνεργαστεί με τις τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρέχει προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθεί και να ανακάμψει από τις διαμαρτυρίες, σύμφωνα με το γραφείο του Walz.

Θα υπάρχουν επίσης περίπου 200 μέλη της κρατικής περιπολίας της Μινεσότα που θα συνεργαστούν με πολιτειακούς και συνεργάτες δημόσιας ασφάλειας. Τα ελικόπτερα της κρατικής περιπολίας θα βοηθήσουν τους αστυνομικούς, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη.


George Floyd death: 3rd evening of protests in Minneapolis | FULL


Απολύθηκαν οι τέσσερις δράστες - Ιστορικό βίας για τους πρωταγωνιστές του βίντεο

Η αστυνομία αποφάσισε την απομάκρυνση του αστυνομικού που προκάλεσε με το γόνατό του ασφυξία στον Τζορτ Φλόιντ, καθώς και άλλων τριών που συμμετείχαν στο επεισόδιο. Κοινή συνισταμένη των δύο, που πρωταγωνιστούν στο βίντεο της κτηνωδίας, είναι οι εις βάρος καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας. Τον Ντέρεκ Τσάβιν, ο οποίος είχε καθηλώσει τον Φλόιντ στην άσφαλτο, βαραίνουν 18 καταγγελίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Στην πόλη πάντως, κυκλοφορούν αφίσες με το ποιόν του Ντέρεκ Τσάβιν, στις οποίες καταγράφονται τα έργα και οι ημέρες του αστυνομικού της Μινεάπολης.

Παρ' ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι ειδικοί ερευνητές της αστυνομίας κάνουν λόγο για λαβή που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και που απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

floyd_in1


Προτεραιότητα η έρευνα για το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ «ύψιστης προτεραιότητας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Erica MacDonald, εκπρόσωπος της Μινεσότα. Η Μακντόναλντ είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ παρακολουθούν «άμεσα και ενεργά» την υπόθεση. «Είναι κρίσιμο, είναι απαραίτητο, είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να γίνει σωστά. Και αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Ωστόσο, καμία ομοσπονδιακή ή πολιτειακή κατηγορία κατά των αξιωματικών δεν ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Τραμπ: Είναι πολύ άσχημο - Ερντογάν: Να τιμωρηθούν οι δράστες

Αντίδραση υπήρξε και από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ, πολύ άσχημο» αυτό που συνέβη, προσθέτοντας ότι ήταν μία «σοκαριστική εικόνα».

Δήλωση έκανε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω Twitter, τονίζοντας ότι πιστεύω ότι οι δράστες αυτής της απάνθρωπης πράξης θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα».

Κοινή δήλωση από τις οικογένειες

Οι οικογένειες των Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery (όλες με νεκρούς από αστυνομικούς) εξέδωσαν κοινή δήλωση. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Είμαστε συντετριμμένοι για την ανόητη βία που έχει ραγίσει τις καρδιές των οικογενειών μας. Ενώ είμαστε ευγνώμονες για την έκχυση της αγάπης και της υποστήριξης, είναι σημαντικό τώρα - περισσότερο από ποτέ - να χρησιμοποιούμε τις φωνές μας για να κάνουμε αλλαγές, να απαιτήσουμε λογοδοσία στο σύστημα δικαιοσύνης μας και να τιμήσουμε τις κληρονομιές της Breonna, του Ahmaud και του George ζωντανά. Αυτό είναι μια εθνική κρίση και η κυβέρνησή μας πρέπει να αναλάβει άμεση και εκτεταμένη δράση για την προστασία των κοινοτήτων μας».

Οι οικογένειες ζήτησαν ακρόαση από το Κογκρέσο και μια εθνική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας που αποσκοπεί στον τερματισμό της φυλετικής βίας και στην αύξηση της ευθύνης της αστυνομίας.

Τζορτζ Φλόιντ: Ο αγαθός γίγανγτας που δεν πρόλαβε να ζήσει

Τον έβλεπες και έφτανε να σου χαμογελάσει μόνο για να διαπιστώσεις ότι ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν ένας αγαθός γίγαντας, ένα μεγάλο παιδί, που δεν πρόλαβε να ζήσει.

Και δεν πρόλαβε γιατί κάποιοι αστυνομικοί αποφάσισαν ότι επειδή ήταν ένας μεγαλόσωμος Αφροαμερικανός, ήταν ταυτόχρονα μια απειλή για τους ίδιους, η οποία έπρεπε να εξαλειφθεί.

Εξαλείφθηκε με έναν τρόπο που συγκλόνισε τον κόσμο, με τον Τζορτζ να «σβήνει» έχοντας στον αυχένα του το γόνατο ενός αστυνομικού να τον πατάει.



Αυτός αποφάσισε ότι ο Φλόιντ δεν θα μπορέσει να δει ξανά τις δύο κόρες του να μεγαλώνουν και να ζει μαζί τους μοναδικές στιγμές.

Η 6χρονη Gianna -η μικρότερη-τον αναζητάει επίμονα τις τελευταίες ημέρες, θέλει την τεράστια αγκαλιά του μπαμπά της, αυτήν που κάθε κοριτσάκι λατρεύει να κουρνιάζει μέσα της και να νοιώθει ότι μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.

Όμως αυτό δεν θα το ζήσει ξανά η μικρή, ούτε η ετεροθαλής αδερφή της, καρπός του έρωτα ανάμεσα στον Τζορτζ και την πρώην σύντροφο του. Αυτή που θρηνεί μαζί με τους δικούς του ανθρώπους για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, η οποία συγκλόνισε την υφήλιο.

Μια υφήλιο που μέχρι πριν λίγα 24ωρα δεν ήξερε ποιος ήταν ο Τζορτζ, αυτός ο ήρεμος γίγαντας με την καρδιά μικρού παιδιού, που το κλάμα του ακούστηκε σε μια κλινική της Βόρειας Καρολίνας, πριν από σαράντα έξι χρόνια.

Έμφυτο ταλέντο στον αθλητισμό

Ήταν μωρό ακόμη όταν μετακόμισε οικογενειακώς στο Χιούστον, όπου οι γονείς του αναζητούσαν μια νέα αρχή στην ζωή τους και πιθανότατα ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί τους.

Ένα καλό παιδί που μεγάλωσε στο προάστιο Third Ward, μια περιοχή στον Νοτιανατολικό τομέα μιας βιομηχανικής πόλης, την οποία δεν χαρακτηρίζεις εύκολα όμορφη.

Ο Τζορτζ μεγάλωσε όπως πολλοί Αφροαμερικανοί με έμφυτο ταλέντο στον αθλητισμό, ειδικά στο μπάσκετ και το football, αφού η σωματοδομή του, τον καθιστούσε ιδανικό για τα συγκεκριμένα αθλήματα.

Η μοιραία απόφαση

Τελείωσε το γυμνάσιο και ξεκίνησε να σπουδάζει σε κολέγιο της Φλόριντα, κυνηγώντας πιθανότατα την ευκαιρία να ξεχωρίσει, αλλά τελικά δεν τελείωσε τις σπουδές του.

Έτσι επέστρεψε στο Χιούστον, όπου ασχολήθηκε με το hip-hop, ως μέλος των Screwed Up Click, στο οποίο τον πρώτο λόγο είχε μια μυθική μορφή, ο Dj Screw.

Παράλληλα εργαζόταν περιστασιακά για να τα φέρνει βόλτα, μόνο που στα τέλη του 2017, τα πράγματα οικονομικά άρχισαν να ζορίζουν.

New video shows Minneapolis police arrest of George Floyd before death


Πώς βρέθηκε στη Μινεάπολις

Έτσι το 2018 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Μινεάπολις αφού διαπίστωσε ότι εκεί υπήρχε δουλειά και ξεκίνησε ως οδηγός φορτηγού αρχικά ενώ αργότερα ως σεκιουριτάς σε διάφορα μαγαζιά.

Τα αφεντικά του, οι συνάδελφοι του, ακόμη και οι πελάτες είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τον Τζορτζ, όταν ρωτήθηκαν από τα ΜΜΕ.

«Ήταν ένας αγαθός γίγαντας» είπε κλαίγοντας η τελευταία σύντροφος του Roxie Washington με την οποία μεγάλωναν μαζί την μικρή Gianna που συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι κάνουν λάθη και επειδή ήταν τόσο μεγαλόσωμος πίστευαν ότι είναι ένα επιθετικό άτομο, και όχι ένας άνθρωπος που είχε μόνο αγάπη μέσα του και λατρεία για την κόρη του».

Ό,τι κι αν είχε, το έχασε όταν έγινε πρωταγωνιστής και θύμα σε ένα σκηνικό απίστευτης σκληρότητας, με την μπότα ενός αστυνομικού να του πατάει τον λαιμό, συνέχεια.

Ούτε η φράση «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ούτε η τελευταία του λέξη «μαμά» στάθηκαν ικανές να γλιτώσουν τον 46χρονο καλοκάγαθο γίγαντα από την μοίρα του.

Μια μοίρα που στήθηκε πάνω στις προφητικές λέξεις από το «1984» του George Orwell, απόλυτα ταυτισμένες με τα όσα έζησε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ο Φλόιντ: «Οι παλιοί πολιτισμοί ισχυρίζονταν πως βασίζονταν πάνω στην αγάπη και τη δικαιοσύνη. Ο δικός μας βασίζεται στο μίσος. Στο δικό μας κόσμο δεν θα υπάρχουν άλλα συναισθήματα εκτός από την οργή, το μίσος, την θριαμβολογία και την ταπείνωση.

Όλα τα άλλα θα τα καταπνίξουμε-όλα!

Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου, για πάντα». 

Ειδήσεις σήμερα:

Οργή για τον άδικο χαμό του Τζορτζ Φλόιντ - Τι προηγήθηκε τελικά της βίαιης σύλληψής του

Υδροξυχλωροκίνη: Επιστήμονες ζητούν πρόσβαση στα στοιχεία της μελέτης που δείχνει ότι το φάρμακο δεν ωφελεί

Τραμπ για τους 100.000 νεκρούς στις ΗΠΑ: «Θλιβερό ορόσημο - Το άσχημο δώρο της Κίνας συνεχίζει την πορεία του»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης