Κορωνοϊός - Γερμανία: «Δεν φταίνε τα ανοιχτά καταστήματα για την αύξηση του δείκτη»

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Δεν φταίνε τα ανοιχτά καταστήματα για την αύξηση του δείκτη»

Καθησυχαστικοί οι λοιμωξιολόγοι για την ελαφρά αύξηση του επιδημιολογικού δείκτη του κορωνοϊού

Koronoios_germania
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Γερμανοί λοιμωξιολόγοι σε ό,τι αφορά την ελαφρά αύξηση, από 0,9 σε 1,0, που καταγράφηκε σήμερα στον επιδημιολογικό δείκτη R0 του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, ο πραγματικός αριθμός του δείκτη ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, δηλαδή σε πόσα άτομα μεταδίδει κάθε ασθενής τον ιό, είναι σήμερα 0,96 αλλά στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

Όπως ανέφερε ο κ. Βίλερ, ο δείκτης ήταν 1,3 στις 8 Απριλίου και 0,9 τις προηγούμενες ημέρες και πρέπει να παραμείνει σταθερά κάτω από το 1 προκειμένου να τεθεί αξιόπιστα υπό έλεγχο η πανδημία. Το ίδιο είχε αναφέρει και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την προοπτική χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού.

Όπως εξηγεί ωστόσο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γιόνας Σμιτ-Χαναζίτ, η αύξηση δεν αποδίδεται ούτε στην επαναλειτουργία των καταστημάτων επιφάνειας έως 800 τ.μ. στις 20 Απριλίου, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθούν τυχόν συνέπειες, αλλά ούτε σε ενδεχομένως αυξημένη κίνηση των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα (12 Απριλίου).

«Σε καμία περίπτωση. Ο ρυθμός αναπαραγωγής συνδέεται με τόσες πολλές αβεβαιότητες που υπάρχει ένα περιθώριο διακυμάνσεων. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι το 0,9 μπορεί να είναι 1,0 και αντίστροφα. Αν όμως ο δείκτης είχε φθάσει π.χ. στο 1,5, τότε θα ήταν βέβαιο ότι κάτι έχει συμβεί. Με τα σημερινά στοιχεία πάντως δεν μπορούμε να συνδέσουμε το 1,0 με αυξημένες μετακινήσεις το Πάσχα, αφενός επειδή γνωρίζουμε ότι τα μέτρα τηρήθηκαν σωστά και αφετέρου επειδή οι μετακινήσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με αύξηση των κρουσμάτων. Η μικρή αύξηση του R0 που βλέπουμε σήμερα είναι φυσιολογική», εξηγεί ο Γερμανός καθηγητής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρόμπερτ Κοχ», ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 1.144, φθάνοντας τις 156.337, ενώ οι νεκροί κατά το τελευταίο 24ωρο έφθασαν τους 163.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο, Πέμπτη, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. Η κυρία Μέρκελ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι εξελίξεις σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Δέχεται απειλές για τη ζωή του ο Γερμανός «Τσιόδρας» επειδή «παραλύει την οικονομία»

Γερμανία: Ναι στην υπό όρους κρατική βοήθεια στις μεγάλες επιχειρήσεις

«Δύσκολα το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς το εμβόλιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης