Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις των φωνητικών χορδών;

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις των φωνητικών χορδών;

Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο που έχει πολλαπλή αποστολή Τρεις είναι οι βασικές λειτουργίες στις οποίες συμμετέχει ο λάρυγγας: η φώνηση, η κατάποση και η αναπνοή.

larigas-new1
Το κύριο ανατομικό στοιχείο του λάρυγγα που παράγει τη φωνή είναι οι φωνητικές χορδές, δυο λευκές ταινίες οι οποίες πάλλονται και έρχονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους ώστε να έχουμε μια δυνατή και καθαρή φωνή και ανοίγουν για να μπορούμε να αναπνεύσουμε.

Παθήσεις φωνητικών χορδών

Το πιο συχνό σύμπτωμα των παθήσεων των φωνητικών χορδών είναι το βράγχος φωνής, το οποίο όταν επιμένει για πάνω από 15 ημέρες απαιτεί έλεγχο από τον ειδικό ιατρό, τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει ενδοσκόπηση λάρυγγος και στροβοσκόπηση σε κάποιες περιπτώσεις για να αξιολογήσουμε τη δόνηση του ελεύθερου χείλους των φωνητικών χορδών και να εντοπίσουμε ευρήματα τα οποία μπορεί να διαφύγουν από τον υπόλοιπο έλεγχο.

Τα πιο συνήθη καλοήθη προβλήματα των φωνητικών χορδών είναι οι πολύποδες, οι κύστεις, οι κάλοι, η πολυποειδής εκφύλιση ή οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και τα θηλώματα. Άλλη καλοήθης κατάσταση του λάρυγγα είναι η παράλυση των φωνητικών χορδών η οποία όταν αφορά τη μία φωνητική χορδή προκαλεί βραχνάδα, κούραση στη φωνή και ελαττωμένη ένταση. Όταν αφορά και τις δύο χορδές προκαλεί έντονη δύσπνοια στον ασθενή και στην ηρεμία αλλά και στην προσπάθεια. Αυτή συνήθως προκαλείται μετά από επεμβάσεις στον θυροειδή αδένα.

Διαβάστε περισσότερα στo kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης