Οι άνω των 60 που παίρνουν αντικαταθλιπτικά είναι πιθανό να εκδηλώσουν άνοια

Οι άνω των 60 που παίρνουν αντικαταθλιπτικά είναι πιθανό να εκδηλώσουν άνοια

Κοινή έρευνα Σουηδών, Αμερικανών και Ισραηλινών έδειξε ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν 3,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σχέση με αυτούς με αυτούς που δεν τα λαμβάνουν

dementia
Οι μεσήλικες αλλά και οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια καθώς τα φάρμακα αυτά μπορεί να τους προκαλέσουν βλάβη στα νευρικά κύτταρα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
 
'Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» που επικαλείται έρευνα επιστημόνων από το Ισραήλ, τη Σουηδία και τη Νέα Υόρκη, τα άτομα που λαμβάνουν σκευάσματα για να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη, είναι ευεπίφορα στην άνοια.

Κι αυτό γιατί τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες ή ακόμη και να καταστρέψουν νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 71 χιλιάδων ατόμων, μεταξύ των ετών 2013 και 2017.  
 
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν 3,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς με αυτούς που δεν τα λαμβάνουν να εκδηλώσουν άνοια.   
Κλείσιμο
 
«Τα ευρήματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους και τους γιατρούς να αντισταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της αντικαταθλιπτικής αγωγής», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης