Παγκόσμια ανησυχία για τον καρκίνου του θυρεοειδούς: Έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρούσματα

Παγκόσμια ανησυχία για τον καρκίνου του θυρεοειδούς: Έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρούσματα

Προβλέφθηκε -με στατιστική ανάλυση- ότι η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή αυξάνεται δραματικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, και, έτσι, το 2020 τα νέα περιστατικά θα είναι 92.000 και μέχρι το 2030 θα φτάσουν τα 183.000, καθιστώντας τον τέταρτο συνηθέστερο καρκίνο

Παγκόσμια ανησυχία για τον καρκίνου του θυρεοειδούς: Έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρούσματα
"SOS" για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εκπέμπουν οι επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία 20 χρόνια τα κρούσματα παγκοσμίων έχουν υπερδιπλασιαστεί!
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του M.D. Anderson Cancer Center Χιούστον, το 2010 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν συνολικά 45.000 νέα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς.

Προβλέφθηκε -με στατιστική ανάλυση- ότι η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή αυξάνεται δραματικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, και, έτσι, το 2020 τα νέα περιστατικά θα είναι 92.000 και μέχρι το 2030 θα φτάσουν τα 183.000, καθιστώντας τον τέταρτο συνηθέστερο καρκίνο.

«Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν όλους, καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την εξέλιξη της νόσου, αφού οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σήμερα ιάσιμοι με την κατάλληλη θεραπεία, έχοντας συνολικά κατά 98% πενταετή επιβίωση», αναφέρει ο γενικός χειρουργός-χειρουργός ενδοκρινών αδένων, Δημήτριος Γιάλβαλης.

Οι πιο “επίφοβες” ηλικίες
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία αναδρομικής επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το 1973 μέχρι το 2002, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 87% της αυξημένης επίπτωσης εμφανίστηκε σε μικρούς θηλώδεις καρκίνους (<2 cm). Η μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης παρατηρήθηκε στην παραγωγική ηλικιακή ομάδα από 20 μέχρι 50 χρόνων.

«Την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον καρκίνο του θυρεοειδούς πιστοποιούν κι άλλες επιστημονικές μελέτες, κι όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι διαγνωστικές τεχνικές έχουν γίνει πιο ευαίσθητες», προσθέτει ο κ. Γιάλβαλης και εξηγεί: «Ιδιαίτερα με τη χρήση υπερήχων και αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA), η δυνατότητα εντοπισμού οζιδίου είναι κοντά στο 70% και περίπου 5% -30% από αυτά τα ασυμπτωματικά οζίδια τελικά επιβεβαιώνονται ως καρκίνωμα του θυρεοειδούς».

Παράγοντες που ενοχοποιούνται
Τα ακριβή αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι ακόμη γνωστά. Υπάρχουν, όμως, παράγοντες που ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες γιατί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Οι παράγοντες αυτοί είναι :

Το φύλο: Εμφανίζεται περίπου τρείς φορές πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (ειδικά μεταξύ 40 – 50 χρόνων)

Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό: Ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με καρκίνο του θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο

Κλείσιμο
Έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας: Η θεραπευτική ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία και ατυχήματα σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ή από δοκιμές πυρηνικών όπλων

Καλοήθη νοσήματα του θυρεοειδούς που δημιουργούν όζους, βρογχοκήλη, υπερπλασία (αδένωμα), αυτοάνοσες φλεγμονές (θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ν.Graves) ορισμένα κληρονομούμενα γενετικά σύνδρομα.

Συμπτώματα-διάγνωση-θεραπεία
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο καρκίνος του θυρεοειδή στο αρχικό στάδιο δεν εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα. «Μόνο το 40% των ασθενών που διαγνώσθηκαν πρόσφατα με καρκίνο θυρεοειδούς επισκέφθηκε τους γιατρούς λόγω ενός οζιδίου», αναφέρει ο κ. Γιάλβαλης και προσθέτει: «Αντίθετα, το 60 με 70% των ασθενών διαγνώστηκαν απουσία συμπτωμάτων και το 7% -13% των ιστολογικών από ολικές θυρεοειδεκτομές, που έγιναν λόγω καλόηθων νοσημάτων του θυρεοειδούς, εμφανίζουν μικροκαρκινώματα που είναι <1 cm».

Όταν, όμως, δεν εντοπιστεί έγκαιρα το οζίδιο και αυξηθεί σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει μια ψηλαφητή μάζα κάτω από το δέρμα στο λαιμό, αλλαγές στη χροιά της φωνής, κυρίως αυξανόμενη βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, δύσπνοια, πόνο στο λάρυγγα και το λαιμό, διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό.

Καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία έχει η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης