ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
«Είναι άσχετοι ή ανίκανοι;» το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοβιομήχανοι για την κυβέρνηση

«Είναι άσχετοι ή ανίκανοι;» το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοβιομήχανοι για την κυβέρνηση

Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας  - Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών τους τα γενόσημα, το claw back και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

«Είναι άσχετοι ή ανίκανοι;» το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοβιομήχανοι για την κυβέρνηση
Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί στον τομέα του γενοσήμου φαρμάκου και τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνέντευξη τους, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτηση τους για τον επαπειλούμενο θάνατο, όπως ανέφεραν, στον οποίο οδηγείται από τα κυβερνητικά μέτρα ο κλάδος τους.

Το μέτρο του claw back που εκτός του ότι θεωρείται άδικο και υπερβολικό, παρατείνεται συνεχώς ακυρώνοντας τον προσωρινό του χαρακτήρα, ο φτωχός
κλειστός προϋπολογισμός των 1,945 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, η επιπλέον πίεση που προκαλούν οι εκατομμύρια ανασφάλιστοι, η συνεχείς μειώσεις των τιμών των γενοσήμων αλλά όχι και η αύξηση του όγκου τους στην ελληνική αγορά, τέθηκαν επί τάπητος από τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ, το μεσημέρι της Τετάρτης σε μια προσπάθεια, όπως είπαν, να ενημερώσουν για το τι συμβαίνει σε έναν τόσο ζωτικό κλάδο, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, στη μεταμνημονιακή εποχή.

Γιαννακόπουλος: «Είναι άσχετοι ή ανίκανοι;»

«Είναι άσχετοι ή ανίκανοι;» έθεσε το ερώτημα ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στο τέλος της ομιλίας του κι ενώ είχε χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα για τους συνομιλητές τους στην κυβέρνηση. «Κοροϊδία» και «διγλωσσία» καταλόγισε στα μέλη της κυβέρνησης για το θέμα της πολιτικής των γενοσήμων και τόνισε ότι το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που καλούνται να επιστρέψουν ως claw back και rebate οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το τρέχον έτος είναι υπέρογκο


«Μας αντιμετωπίζουν ως μπαλάκι ευθυνών που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πετούν ο ένας στον άλλο. Μας παραπέμπουν από υπουργείο σε υπουργείο και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να χαράξει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη και δίκαιη πολιτική για τα γενόσημα. Αναρωτιέμαι, έτσι χαράσσεται η κυβερνητική πολιτική;» διερωτήθηκε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Βολές για την πολιτική στα γενόσημα από τον Δημήτρη Δέμο

«Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι!» είπε εμφατικά ο πρόεδρος της DEMO, κ. Δημήτρης Δέμος, αναφορικά με την πολιτική που ασκείται στο πεδίο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και ιδίως στα γενόσημα φάρμακα. «Στα μνημονιακά χρόνια επιτεύχθηκε ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα 1,945 δισ. ευρώ αλλά όχι και ο εξίσου σημαντικός στόχος της αύξησης του μεριδίου των γενοσήμων στο 50% της αγοράς, από το 25% που είναι σήμερα" είπε ο κ.Δέμος. Αναφορικά με το οικονομικό μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής των φαρμακευτικών εταιριών κάθε υπέρβασης από την κλειστή φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Δέμος τόνισε πως επιβάλλεται η σωστή κατανομή των πόρων και ο έλεγχος της κατανάλωσης στα φάρμακα, ενώ σχετικά με την κάλυψη των ανασφάλιστων είπε πως «η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική με το πορτοφόλι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Οι τέσσερις παρεμβάσεις που προτείνει ο επικεφαλής της ΕΛΠΕN

Αδιέξοδη χαρακτήρισε την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας ΕΛΠΕΝ, κ. Θεόδωρος Τρύφων και εκτίμησε ότι «αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική δημιουργείται μια νέα γενιά προβληματικών ελληνικών επιχειρήσεων». Επισήμανε δε ότι «είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που μια κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει την πολιτική της στα θέματα Υγείας χωρίς να υπάρχει εποπτεία και δεν βλέπουμε αυτό να αξιοποιείται».


Τέσσερις παρεμβάσεις πρεπει να γίνουν την κυβέρνηση για να αναστραφεί το κλίμα στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων: αναπροσαρμογή της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δίκαιη κατανομή του claw back, εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και κάλυψη των ανασφάλιστων μέσω οργανισμών πρόνοιας. Τόσο ο κ. Τρύφων, όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας υπογράμμισαν πως ο χρόνος στενεύει για τον κλάδο και έδωσαν προθεσμία για λήψη ουσιαστικών μέτρων μέχρι τον Δεκέμβριο. Σκιαγραφώντας τέλος τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος εκτίμησαν ότι από το νέο έτος τουλάχιστον 700 σκευάσματα χαμηλού κόστους θα αποσυρθούν από τη θετική λίστα και συνεπώς δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης