«10+1 Χρόνια ΑΝΑΣΑ»: 14.000 κλήσεις για βοήθεια

«10+1 Χρόνια ΑΝΑΣΑ»: 14.000 κλήσεις για βοήθεια

H «ΑΝΑΣΑ», η πρώτη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, γιόρτασε τα 11 χρόνια λειτουργίας της και τα 10 χρόνια ύπαρξης & προσφοράς του Κέντρου Ημέρας και πραγματοποίησε μία επετειακή παρουσίαση του σημαντικού της έργου στην Ελλάδα

ανασααα
Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρουσιάστηκε στο Ζάππειο Μέγαρο το έργου της «ΑΝΑΣΑ» από την Πρόεδρο της ΜΚΟ και γνωστή ηθοποιό, Ζέτα Δούκα, η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό αλλά και δύσκολο έργο που με κόπο κατάφερε να επιτελέσει το Κέντρο, βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετώπιζαν διατροφικές διαταραχές. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «η ΑΝΑΣΑ είναι το πρώτο μου παιδί, που σήμερα γίνεται 11 ετών και όσοι παρευρίσκονται εδώ είναι η οικογένειά μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, επισκέψεις σε σχολεία, ομιλίες σε Πανεπιστήμια. Το υπουργείο Υγείας όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξε οικονομικά την ανάσα και παρόλο που λόγω της κρίσης υπήρχαν μικρές «διαταραχές» συνέχισε με σταθερότητα την συμπαράσταση. Στο μέλλον ελπίζω να δημιουργηθούν κέντρα ημέρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι πήγε να γίνει στη Βέροια αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν οι πόροι».


Μέχρι σήμερα, η ΜΚΟ «ΑΝΑΣΑ», έχει δεχτεί 14.000 κλήσεις, 2833 ασθενείς προσήλθαν στο Κέντρο Ημέρας για διάγνωση, 1089 ασθενείς έλαβαν θεραπεία ενώ συνολικά έχουν γίνει 35.671 κλινικές συναντήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της «ΑΝΑΣΑ», το 65,38% των περιπτώσεων αφορούν ηλικίες από 18-34 ετών, το 23,12% από 35-49 ετών, το 7,5% από 50-64 ετών, το 3,31% ηλικίες έως 17 ετών και το 0,64% ηλικίες από 65 και πάνω.


Στο πάνελ συμμετείχαν σημαντικοί επιστήμονες που προσφέρουν εθελοντική βοήθεια μεταξύ των οποίων την Αντιπρόεδρος, Εύα Σαλαμινίου, κλινική ψυχολόγος, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΗ ΑΝΑΣΑ, Μ. Κούντζα, ψυχίατρος αλλά και οι κ.κ. Ε. Βάρσου, Ομότιμη Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Φ. Γονιδάκης, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνου μονάδας ΔΠΤ, Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειου Νοσοκομείου, ο Ι. Μιχόπουλος, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνου μονάδας ΔΠΤ, Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Αττικόν, η Στ., Χαριτάκη Παιδοψυχίατρο, Επιμελήτρια A’ ΕΣΥ, Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».


«ΑΝΑΣΑ» από το 2007


H «ΑΝΑΣΑ», ιδρύθηκε το Μάιο του 2007 από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων, με πρωτοβουλία της ηθοποιού Γεωργίας-Ζέτας Δούκα που, έχοντας βιώσει την ασθένεια, θέλησε να αξιοποιήσει την προσωπική της εμπειρία προς όφελος των πασχόντων και υπέρ της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.


To Κέντρο Ημέρας «ΑΝΑΣΑ» αποτελεί την πρώτη μάχιμη προσπάθεια για παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Επεισοδιακή Πολυφαγία). Είναι το πρώτο και μοναδικό στη χώρα μας νοσοκομείο ημέρας, εξειδικευμένο στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους. Εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο 2008, όταν ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΑΝΑΣΑ τα αιτήματα για θεραπεία και βοήθεια ήταν τόσα πολλά, που επαναπροσδιορίστηκαν οι στόχοι του Φορέα και τέθηκε ως επείγουσα προτεραιότητα η ίδρυση μιας δομής για τη θεραπεία των ασθενών. Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί ως εξωτερικό ιατρείο πρωτίστως, με σκοπό τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την κοινωνική ένταξη ή επανένταξη και λειτουργική αυτονόμηση των μελών και παράλληλα την στήριξη των οικογενειών τους.

Κλείσιμο
IMG_5396
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης