Στοιχεία - σοκ για το λέμφωμα Hodgkin: Στην Ελλάδα τα περισσότερα νέα κρούσματα του πιο ύπουλου καρκίνου

lemvo

 Η χώρα μας έχει τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως: 5,3 ανά 100.000 ανθρώπους το 2016, ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι 1 ανά 100.000

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες νέες διαγνώσεις του λεμφώματος Hodgkin, ενός καρκίνου των λεμφοκυττάρων. Η χώρα μας έχει τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως: 5,3 ανά 100.000 ανθρώπους το 2016, ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι ένα νέο περιστατικό ανά 100.000 ανθρώπους.

Αυτό προκύπτει από μια νέα παγκόσμια μελέτη-πανόραμα του καρκίνου, που καλύπτει 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2016 και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας "JAMA Oncology". Όμως, παρόλο που υπάρχουν αναλογικά τα περισσότερα νέα περιστατικά στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους θανάτους από λέμφωμα Hodgkin, καθώς οι περισσότεροι συμβαίνουν στο Αφγανιστάν (2,2 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Η μελέτη δείχνει ότι οι καρκίνοι των πνευμόνων και του παχέος εντέρου παραμένουν οι κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Αυτοί οι δύο καρκίνοι, όπως και του δέρματος, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, εμφανίζουν αυξητική τάση κατά την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, μείωση εμφανίζουν αρκετοί καρκίνοι λοιμώδους αιτιολογίας που οφείλονται σε μικροοργανισμούς (τραχήλου μήτρας, στομάχου κ.α.).

Το 2016, διαγνώσθηκαν 17,2 εκατομμύρια περιστατικά κάθε είδους καρκίνου διεθνώς, εμφανίζοντας αύξηση 28%, σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, ενώ υπήρξαν 8,9 εκατομμύρια θάνατοι λόγω καρκίνου. Στις περισσότερες χώρες μεταξύ 2006-2016 καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο, αλλά αύξηση των νέων περιστατικών.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, ενώ των πνευμόνων στους άνδρες. Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η Νο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, με σχεδόν το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο το 2016.

Τα περισσότερα νέα περιστατικά καρκίνου το 2016 (ανά 100.000 κατοίκους) διαγνώσθηκαν στην Αυστραλία (744), στη Νέα Ζηλανδία (543) και στις ΗΠΑ (533), ενώ τα λιγότερα στη Συρία (85), στο Μπουτάν 986) και στην Αλγερία (87).

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο το 2016 (ανά 100.000 κατοίκους) καταγράφηκαν στη Μογγολία (272) και στη Ζιμπάμπουε (246), ενώ οι λιγότεροι στη Συρία (67) και στην Αλγερία (67).

Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin

Η νόσος του Hodgkin είναι ένας τύπος λεμφώματος. Τα λεμφώματα είναι τύποι καρκίνου που αναπτύσσονται στο λεμφικό σύστημα (μέρος του ανοσοποιητικού, δηλ. αμυντικού, συστήματος τους οργανισμού). Ο ρόλος του λεμφικού συστήματος είναι να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων.

Το λεμφικό σύστημα περιλαμβάνει ένα δίκτυο λεπτών «σωληναρίων» που διακλαδίζονται, όπως και τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες), στους ιστούς και όλο το σώμα.

Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν τη λέμφο, ένα άχρωμο σαν νερό υγρό, που περιέχει κύτταρα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τα λεμφοκύτταρα. Κατά μήκος αυτού του δικτύου των λεμφαγγείων υπάρχουν μικρά όργανα σε σχήμα φασολιού, τα οποία λέγονται λεμφογάγγλια. Αυτά φιλτράρουν τη λέμφο καθώς περνάει από μέσα τους. Ομάδες λεμφογαγγλίων βρίσκονται στη μασχάλη, τη βουβωνική χώρα, το λαιμό και την κοιλιά. Άλλα μέρη του λεμφικού συστήματος είναι ο σπλήνας, ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές και ο μυελός των οστών.

Όπως όλοι οι τύποι καρκίνου, η νόσος του Hodgkin επηρεάζει τα κύτταρα του σώματος. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται, διαιρούνται και αντικαθίστανται με μια συγκεκριμένη τάξη και ρυθμό. Αυτή η διαδικασία διατηρεί τον οργανισμό σε μια φυσιολογική ισορροπία. Στη νόσο του Hodgkin τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος παρουσιάζουν μια αφύσικη αύξηση και μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλα όργανα.

Το λέμφωμα του Hodgkin, αρχίζει συνήθως με ένα Β λεμφοκύτταρο, το οποίο παρουσιάζει εξαλλαγή, δηλαδή γίνεται καρκινικό. Τότε ονομάζεται κύτταρο Reed-Sternberg. Το κύτταρο αυτό διαιρείται σε πολλά αντίγραφα, τα οποία εξακολουθούν να διαιρούνται, δημιουργώντας όλο και περισσότερα ανώμαλα κύτταρα. Η συσσώρευση αυτών όλων των καρκινικών κυττάρων, δημιουργεί μια μάζα, η οποία είναι ο όγκος.

Καθώς η νόσος προχωρά, το σώμα καθίσταται όλο και λιγότερο ικανό να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η νόσος του Hodgkin είναι σπάνια. Ανέρχεται σε ποσοστό λιγότερο του 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που απαντούν πχ στις ΗΠΑ. Συναντάται συχνότερα σε νέους 15-34 ετών και σε άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Λεμφώματος Hodgkin;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου του Hodgkin είναι μια ανώδυνη διόγκωση των λεμφογαγγλίων του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής περιοχής. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα κούρασης, χάσιμο βάρους ή κνησμό (φαγούρα του δέρματος).

Εντούτοις, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παθογνωμονικά (δεν καθορίζουν με βεβαιότητα της ύπαρξη καρκίνου). Μπορεί να προκληθούν από πολλές συνηθισμένες ασθένειες, όπως η γρίπη ή άλλες λοιμώξεις. Πάντως είναι σημαντικό να επισκεφθεί κανείς ένα γιατρό, εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Κάθε ασθένεια πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατό και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νόσο του Hodgkin.

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Διατροφολόγος

Η κρίση στην οικονομία στις προβληματικές χώρες επηρεάζει και την ποιότητα των τροφίμων. Πρώτα για να προσφερθούν ανταγωνιστικές τιμές οι ποιότητα των υλικών-λαδιών κλπ έπεσε και δεύτερον τα περισσότερα διατροφικά προιόντα δεν έχουν την κινητικότητα που είχαν προ της κρίσεως με αποτέλεσμα να περνάει η ημερομηνία λήξης τους και οι εταιρίες να τα πέρνουν πίσω για αλλαγή ημερομηνίας και επαναπροώθηση. Θυμάμε επίσης μια κυρία σε μια κάβα που έψαχνε πολύ φθηνό κονιάκ γιατί το ήθελε για γλυκά, λες και τα γλυκά με το κατώτερης ποιότητας κονιάκ δεν θα τα έτρωγε μετά! Ο κόσμος αναζητά πολύ φθηνά προιόντα με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες που έφτιαχναν ποιοτικά να αλλάζουν εμπορική πολιτική με κατώτερης ποιότητας υλικά, ώστε το προιόν να γίνει οικονομικότερο-προσιτό-ανταγωνιστικό για να μην πτωχεύσουν. Η άμυνα του οργανισμού εν συνεχεία αντιμετωπίζοντας συνέχεια μολύνσεις απο παντού υπερφορτώνεται και αρρωσταίνει. Οταν οτι τρώμε-πίνουμε-αναπνέουμε είναι κατώτερης ποιότητας και επιλέγουμε μόνο τα ποιο οικονομικά προιόντα για την διατροφή μας τι υγεία περιμένουμε να έχουμε?

ΤοΤο

ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΤΣΑΚΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ειναι καπως ετσι γιατρε μου;

Ο καρκινος για να δημιουργηθει χρειαζονται πολλες εσωτερικες αθροιστικες διαδικασιες...και μεσα σε ολες αυτες τις διαδικασιες χρειαζεται να εχεις και το γονιδιο.Αν δε το εχεις καρκινο δεν κανεις.Νομιζω.

δρ μενγκελς

ωστε χρειαζεται να εχεις το "μαγικο" γονιδιο, ε?? ωραια, εγω λεω να κανεις το εξης πειραμα: ακτινοβολησε τα παιδια σου, τους φιλους, τους συγγενεις σου με δεκα τονους ραδιενεργεια...δεκα τονους, ε? βαζω στοιχημα οτι ολοι θα παθουν καρκινο... (αλλα για να σε προστατεψω σου λεω μην το κανεις, ή τουλαχιστον καντο μονο για την πεθερα)

...

Νομίζεις ή το ξέρεις; Αν το ξέρεις, πώς το ξέρεις; Τι μελέτες έκανες για να το συμπεράνεις; Αν το νομίζεις, γιατί μιλάς σα να είναι γεγονός;

Χ.Ο.

Το αποτελεσμα της στροφης των Ελληνων στην αμαρτια και στις "ελευθερες"=ανελευθερες/θανασιμες σχεσεις. Ο ερπητοιος EBV μεταδιδεται ακομα και με φιλια! Τα κοριτσια αρχιζουν τα φασωματα απο τα 10-12 τους. Μετα απο 15-20 χρονια δρασης του ιου ερχεται το λεμφωμα. Το λεμφωμα οπως και το AIDS ειναι η τιμωρια του Θεου στους αμαρτωλους.

Ερευνητής

Ποτέ ακριβώς σού τό είπε ο Θεός, ότι τιμωρεί με λέμφωμα..???? Επίσης μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί όταν μιλάμε στον Θεό , οι άλλοι λένε ότι προσευχόμαστε , ενώ όταν λεμε ότι μας μιλάει ο Θεός ,μας λένε ότι έχουμε σχιζοφρένεια..???

Καχύποπτος

Στην Αμερική τό 22% τών θανάτων οφείλεται στον καρκίνο , ενώ τό 23% τών θανάτων οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με μελέτες , τό 50-70% τών καρκίνων , δημιουργείται συμπτωματικά, κατά την διαίρεση των κυττάρων. ---------Μόνο 120 ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί ως καρκινογόνες. Άλλες 400 περίπου, έχουν ταξινομηθεί ως πιθανές η *δυνατόν να είναι * καρκινογόνες. Άλλες 500 ουσίες έχουν ταξινομηθεί ως μη καρκινογόνες γιά τόν άνθρωπο.(πηγη :International Agency For Research on Cancer )....----------

Δρ Ελένη

Οι ερπετοιοί μεταδίδονται σεξουαλικά, με γεννητικές και στοματικές επαφές. Όσο οι Έλληνες επισκέπτονται τακτικά και μαζικά τις 20.000 παράνομες πόρνες που εργάζονται στη Χώρα μας, κι απαιτούν επαφές χωρίς προφυλακτικά, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Κάθε πόρνη πληρώνεται μονάχα 10-20 ευρώ, και πάει με 10-15 αρσενικά ημερησίως, υπολογίστε πόσοι άνδρες περνούν μηνιαίως από αυτές...

Σωστή αφετηρία

Αλλά είναι σίγουρο ότι στατιστικά δικαιολογείται πρωτιά; Τι ; Περισσότερη πορνεια από τη Βραζιλία έχετε ;

Τάσος

@19:48 Τουλάχιστον δεν γίναμε αλβανία!

@Σωστη αφετηρία

Η Βραζιλία διαθέτει 900.000 - 1.000.000 εκδιδόμενες. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια. Είναι τό αποτέλεσμα τού Λεφτά....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...!!!!!!! Ενός κακού , μύρια έπονται....!!!

Bad man

Τό λυπηρό είναι ότι μεταδίδονται και με τό φιλί.

Σπύρος Δ.

Τσιγάρα, άγχος, μιζέρια, διατροφή βγαλμένη απ'τη χωματερή, ακτινοβολίες, φυσική άσκηση μηδέν...Ε ντάξει, περίεργο είναι?

Νικος

Προ ενός χρόνου έχασα φίλη μου 37 ετών δυο μέτρα κοπελλάρα απο λεμφωμα Hodgkin. Μέσα σε έξι μήνες μας άφησε. Καλό δεν λέμε να πολεμάμε την αρρώστια αλλά κάποιος θα πρέπει να κάνει και μια επιστημονική ερευνα να πεί στον κόσμο γιατί αυτή η έξαρση, Υπαρχουν σίγουρα αιτίες και απο πίσω κρύβεται ανθρώπινο χέρι,

ΣτΣ

Μπράβο, πολύ λεπτομερές και σαφές άρθρο. Σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας. Κατά τα λοιπά, βλέπουμε τόσα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από καρκίνο, σε αντίθεση με τις εκατοντάδες ή χιλιάδες από τρομοκρατία. Παρόλα αυτά, πολύ περισσότερα χρήματα πάνε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρά στην έρευνα κατά του καρκίνου. Κάτι πάει λάθος στην εξίσωση..

Συγκρίνεις

ανόμοια πράγματα και βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς λογικό ειρμό.

Ψαγμένος

Η πρωτια οφειλεται στην αυξηση του στρες και του αγχους λογω των μνημονιων που μας επεβαλαν. Οταν εισαι χαρουμενος και γελας δε παθαινεις τιποτα, ο Παγκαλος και ο Βενιζελος επρεπε να ειχαν πεθανει 100 φορες αλλα δε παθαινουν τιποτα γιατι δεν εχουν αγχος για το αυριο.

GM

Ευτυχώς που εισαι και ψαγμένος...

Θανάσης

Έτσι είναι όπως τα λέει, το να είσαι ανέμελος και να ζείς με ποιότητα ζωής και χωρίς άγχος, σου χαρίζει μακροζωία και βαθιά γεράματα. Ειδικά η ζωή μέσα στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, σαν σαρδέλες στα λεωφορεία απο τις 6 το πρωί και μεσα στην κίνηση και το καυσαέριο, η ηχορύπανση, η πολυκατοικία, ο περίεργος της γειτονιάς που ταίζει ολες τις γάτες που κλαίνε ολη νύχτα και ενεργούνται στην πόρτα σου, όλα αυτά ειναι ΘΑΝΑΤΟΣ.

Ψεκασμενε

Ψαγμενος δεν νομιζω ψεκασμενος σιγουρα. Τα μνημονια σε σωσαν βλαμενε γιατι χωρις αυτα η ατακτη χρεωκοπια ηταν θεμα ημερων. Ψωφατε σαν τις μυγες γιατι καπνιζετε, τσιπουριαζετε και σουβλακιαζετε ραχατησμενοι, ολη μερα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

igmo01

Η μύτη μας δεν αρκεί να είναι ωραία, πρέπει να είναι και λειτουργική. Μία χειρουργική επέμβαση μπορεί να φροντίσει και για τα δύο. Η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή από τη μύτη είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για ευεξία, καθώς ευθύνεται για τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού μας.

pregnacy

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό - Οι έγκυες που ΔΕΝ κάνουν το εμβόλιο, μπορεί να εκθέσουν το παιδί τους σε προβλήματα νευρολογικής ανάπτυξης αργότερα στη ζωή του

4