Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή!

caesarian_scar

Στα Χανιά το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική αγγίζει το 74,8%

Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό για τις γεννήσεις με καισαρική το 15%.

Σε καποιες περιοχές της χώρας, δε, γονείς και γιατροί μάλλον έχουν ξεχάσει πια πως... υπάρχει και πώς γίνεται ο φυσιολογικός τοκετός, οπως στο Αγρίνιο όπου οκτώ στα δέκα παιδιά γεννιούνται με καισαρική ή στα Χανιά όπου το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική ειναι 74,8%.

Το γεγονός αυτό καθιστά τη χώρα και τα μαιευτήρια της, ιδιωτικά και δημόσια, παράδειγμα προς μελέτη αλλα και προς... αποφυγή από τους παγκόσμιους φορείς υγείας σε ό,τι αφορά τις γεννήσεις με καισαρική τομή.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ) σχετικά με τις καισαρικές τομές μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν: το 2016 ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές και 28.319 φυσιολογικούς τοκετούς. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% όπως σε κλινική των Χανίων, το 69% όπως στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% όπως στο νοσοκομείο της Πάτρας. Το 2017 οι καισαρικές διατηρήθηκαν στα ίδια -τρομακτικά- υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 58%. Το ποσοστό αυτό σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ ανταγωνίζεται μόνο η Τουρκία, όπου ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική.

Όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στις αρχές του περασμένου είχε παραδεχθεί ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και είχε εκφράσει την πολιτική βούληση να δημιουργηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης των καισαρικών.

"Μια πολιτική βούληση που έμεινε στα λόγια, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει το αντίθετο" υπογραμμίζει εκ μέρους του Συλλόγου, η κυρία Κωνσταντίνα Νούσια, αντιπρόεδρος και εξηγει γιατί στην Ελλάδα η καισαρική μετατράπηκε από μία ιατρική επιλογή σε "βολική" μέθοδο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους του γονείς. "Το δημόσιο σύστημα αντιμετωπίζεται ως πηγή του προβλήματος, καθώς δεν υπάρχει μαιοκεντρική παρακολούθηση για χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες και το σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει στις εγκυμονούσες να επιλέγουν τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναίτια πρόκληση ή καισαρική στη βάρδια του γιατρού που έχει επιλεγεί. Όμως η πρόκληση τοκετού καταλήγει εφτά στις δέκα φορές σε καισαρική τομή. Στη λίστα με τους λόγους προστίθεται μεταξύ άλλων και η "αμυντική ιατρική", η απουσία αυστηρού πρωτοκόλλου αλλά και το γεγονός ότι οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν" καταλήγει η κυρία Νούσια.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλέσει άμεσα τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου μείωσης των καισαρικών τομών. Ενδεικτικά προτείνει τη δημιουργία birth centers (κέντρα γεννήσεων), τη δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών και τη σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών ως τις πρώτες δράσεις για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Δρ Ελένη

Στις Αφρικανικές Χώρες και στην Ασία, τα ποσοστά καισαρικών τομών είναι πολύ χαμηλότερα από ότι στην Ευρώπη και Η.Π.Α., αλλά εκεί οι Μαίες και Μαιευτήρες εφαρμόζουν συχνότατα την τεχνική της συμφυσιοτομής, για να εξαναγκάσουν τις περισσότερες έγκυες σε κολπικό τοκετό. Αν ενημερωθούν-αποδεχτούν-υπογράψουν και οι εδώ επίτοκες μητέρες στη χρήση τέτοιων επεμβατικών τεχνικών οστεοτομών, απεμπέδωσης, κτλ, δεχόμενες κι όλες τις μακροχρόνιες μετεγχειρητικές επιπλοκές που αυτές συνεπάγονται, τότε ευχαρίστως να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Όχι για μικρούς τραυματισμούς να μηνύουν το γιατρό τους, αλλά να δεχτούν επώδυνους εναλλακτικούς χειρουργικούς χειρισμούς. Τότε μονάχα θα μειωθούν οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα.

nightshift

8 στις 10 πες καλύτερα...

Τασία

Να συμβολεύετε τις γυναίκες αλλά να της αφήνετε να αποφασίζουν εκείνες για το σώμα τους και για τη διαδικασία του τοκετού. Σήμερα οι γυναίκες γίνονται μητέρες κοντά στα 40 και τα 50 πολλές φορές. Η καρδιά τους δε μπορεί να αντέξει τις οδύνες. Στον αιώνα που βρισκόμαστε όπως δε γίνεται εξαγωγή δοντιού χωρίς αναισθησία γιατί είναι απάνθρωπο, έτσι δε πρέπει να αφήνονται οι γυναίκες να υποφέρουν στον τοκετό. Ενημερώστε τες για τις δυνατότητες ανώδυνης γέννας κι αφήστε τις να αποφασίζουν εκείνες.

Μην φτάσουμε στο άλλο άκρο

της Αγγλιας που δεν προσέχουν καθόλου τις εγκυμοσύνες.

Σωτήρης

Η αιτία της επιλογής της καισαρικης , ειναι συνηθως η υπαρξη κονδυλωματων στα γεννητικα οργανα της γυναικας,τα οποία μεταδιδονται στο νεογεννητο κατα την επαφη με αυτα την ωρα της γεννας. Ενω με την καισαρικη , δεν ερχονται σε επαφη τα σωματα των νεογνων με τν κατω περιοχη.(Τα κονδυλωματα μεταδιδονται και δια της αφης).

Ακόμα

Μια απο τις κλασικές ελληνικές "φάμπρικες" που φέρνουν λεφτάααααα!!

Μαία Φωφώ

Γιατί να την αφήσουμε να γεννήσει φυσιολογικά; Την φοβίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες και προχωρούμε στην καισαρική. Αντί να κοστίσει 1.000 ευρώ τιμολογούμε 5.000 ευρώ και παίρνει τα μαύρα του ο γιατρός και έχω και εγώ ένα γερό μαύρο χαρτζιλίκι όπως και ο αναισθησιολόγος κλπ. Και μου λέτε εσείς για φάρμακα ! Εδώ να δείτε τι γίνετε, ιδίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια. Και όλοι μας ψηφίζουμε ΝΔ και Πασόκ για μία καλύτερη και ελεύθερη κοινωνία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

garage-1149542_1920

Όλοι έχουν έναν λόγο για να γίνουν κοινωνοί της νέας τρέλας. Αρκεί να τον ανακαλύψουν

pue43

Η Αμερικανίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια Κέλι Ρίπα συνοδευόμενη από 305 ανθρώπους κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των περισσότερων χορευτών μπαλέτου που στάθηκαν στις μύτες των δακτύλων, έκαναν en pointe ταυτόχρονα

pontikia

Τα ποντίκια θεωρούνται θαυμάσιο μοντέλο για τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας στον άνθρωπο, λόγω της εξελικτικής τους εγγύτητας, κάτι στο οποίο οφείλεται επίσης η πολύ συχνή χρησιμοποίησή τους ως πειραματόζωων στην ιατρική

syne

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς, σας προσκαλεί την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 στον Πολυχώρο Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30 , Μοναστηράκι , στο ανοιχτό δωρεάν μάθημα Συναισθηματικής Διαλεκτικής.