Ιλαρά: 88 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

2692651

Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 2.747 εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα - Εμβολιασμό συστήνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ

Έναν χρόνο μετά την αρχή της καταγραφής των κρουσμάτων της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου που επανεμφανίστηκε στην Ευρώπη σε πληθυσμούς Ρομά αρχικά στη Ρουμανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη, η επιδημία της ιλαράς βρίσκεται στην Ελλάδα σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 88 νέα κρούσματα της νόσου – αριθμός αυξημένος σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων των προηγούμενων τριών εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η νόσος και οι επιπλοκές της κόστισαν τη ζωή σε ένα βρέφος, σε έναν 17χρονο και σε μία 35χρονη μητέρα δυο παιδιών. Τα δύο ανήλικα θύματα ήταν Ρομά και η γυναίκα καταγράφηκε ως ασθενής από τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης (συνεχίζει να) παρατηρείται στη νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και περισσότεροι από 100 επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

metr01

Στη ρομποτική αρθροπλαστική του γόνατος και του ισχίου, το Metropolitan Ηospital είναι πρώτο στην Ελλάδα, με το πιο εξελιγμένο σύστημα Μako στα χέρια μιας ομάδας κορυφαίων ιατρών. Η πρωτοποριακή θεραπεία προσφέρει ελάχιστη επεμβατικότητα και εξαιρετικά, μακροχρόνια αποτελέσματα.

humans

Ο τωρινός τυπικός ορισμός της ενηλικίωσης ουσιαστικά δεν έχει βιολογικό νόημα - «Το εκπαιδευτικό, της υγείας και το δικαστικό σύστημα βολεύονται με τους ορισμούς», επισημαίνει καθηγητής νευροεπιστήμης 

MAGNITIKO_PEDIO

Για ορισμένα πλάσματα, όπως τα μεταναστευτικά πουλιά, οι θαλάσσιες χελώνες, τα σαλιγκάρια, οι μύγες, οι μέλισσες, οι βάτραχοι, τα σκουλήκια, ακόμη και ορισμένα βακτήρια, το γήινο μαγνητικό πεδίο λειτουργεί ως πυξίδα