Υπουργείο Υγείας: «Καταργεί» τις ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους

Υπουργείο Υγείας: «Καταργεί» τις ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους

Για «επιλεκτική, τιμωρητική και ύποπτη αντιμετώπιση από την ελληνική Πολιτεία» μιλά η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας - Έχουν επενδυθεί ποσά άνω των 210 εκατ. ευρώ

Υπουργείο Υγείας: «Καταργεί» τις ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους
Την "κατάργηση" των ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας δρομολογεί το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Μονάδων, ο κλάδος τους εισπράττει "επιλεκτική, τιμωρητική και ύποπτη αντιμετώπιση από την ελληνική Πολιτεία, καθώς με το τελευταίο νομοσχέδιο δίνεται μόλις ένα έτος διορία για να συμμορφωθούν σε νέα δεδομένα, παρότι τα ισχύοντα προκύπτουν από τη νομοθεσία της ΕΕ". 

Στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 35 Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, οι οποίες ουσιαστικά πήραν το "πράσινο φως" και με τη βούλα του νόμου για τη λειτουργία τους, με μνημονιακό νόμο το 2011, και στη συνέχεια, με υπουργική απόφαση το 2014 καθορίστηκαν όλες οι προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία τους. 

Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας είναι, όπως δηλώνει και η ονομασία τους, μονάδες στις οποίες γίνονται ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις που δεν απαιτούν νοσηλεία του ασθενή. Πρόκειται για δομές εδραιωμένες από σειρά ετών σε άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, με σημαντικά οφέλη και για την οικονομία και για την υγεία του ίδιου του ασθενή, που "κερδίζει" τη μη νοσηλεία του, εφόσον το πρόβλημα υγείας του, το επιτρέπει. 

Μάλιστα, οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στην Ευρώπη υπάρχουν και σε δημόσιες δομές, σε αντίθεση με την Ελλάδα που το σχετικό μοντέλο νοσηλείας ακολουθείται απο μεμονωμένα νοσοκομεία, με τα παιδιατρικά να έχουν δείξει τα καλύτερα αντανακλαστικά και να διενεργούν ιατρικές πράξεις, όπως ουρολογικές ή τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος", δωρεά της Μαριάννας Λάτση στον "Άγιο Σάββα". 

Κλείσιμο
Οι 35 Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας που λειτουργούν στη χώρα, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, την  Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι έχουν επενδύσει ποσά συνολικής αξίας άνω των 210 εκατ. ευρώ. 

Είναι ενδεικτικό ότι στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας τους, μόνο οι Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30.000 επεμβάσεις καταρράκτη και 5.000 υαλοειδεκτομές με συνολικό κέρδος για το κράτος 16.500.000 ευρώ που θα δαπανούσε για τις αντίστοιχες επεμβάσεις πληρώνοντας τη νοσηλεία σε Κλειστά νοσήλια (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. 

Τι ορίζει το νομοσχέδιο 

Με το νομοσχέδιο, ορίζεται η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ως η Μονάδα στην οποία μπορεί να διενεργούνται όχι μόνο οι πράξεις με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, αλλά και με γενική και περιοχική αναισθησία, πράξεις δηλαδή που διενεργούνται μόνο με κλειστή νοσηλεία και όχι ημερήσια νοσηλεία και οι οποίες ανήκουν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (κλινικές και νοσοκομεία-κλειστή νοσηλεία). 

"Ενώ -ως τώρα- όλες οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, με βάση τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης διενεργούν πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, τώρα στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας μόνο των γενικών κλινικών όπως και των νοσοκομείων, μπαίνουν και οι πράξεις με γενική ραχιαία και επισκληρίδιο" επισημαίνει ο κλάδος, τονίζοντας την μείζονα αλλαγή που δρομολογείται, ότι δηλαδή "με τη ρύθμιση οδηγούμαστε και πάλι στη διενέργεια των πράξεων με τιμολόγια κλειστής νοσηλείας. Τελικά οι κλινικές ποιες πράξεις θα διενεργούν με κλειστή νοσηλεία και  ποιες με ημερήσια;". 

Επίσης, υπογραμμίζουν τον άνισο και στρεβλό ανταγωνισμό που δημιουργείται μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας, με δεδομένο πως με βάση το νομοσχέδιο στις κλινικές επιτρέπεται να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στις Ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας όχι. 

Σε συνέχεια των "υπόπτων" διατάξεων αναφέρει το προεδρείο του κλάδου των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας πως απαγορεύεται στις Μονάδες να υπάρχει πάνω από μία ειδικότητα, ενώ ήδη λειτουργούν μικτές, κάτι που -όπως αναφέρουν- αντίκειται ευθέως στο νόμο 3919 (απελευθέρωση επαγγελμάτων) και στο Σύνταγμα. 

Απαγορεύεται επίσης στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας η συστέγαση με Ιδιωτικό ιατρείο, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως "ένας γιατρός που έχει ξοδέψει εκατομμύρια και έχει ακίνητο πάνω από 350 τμ υποχρεούται με βάση το νομοσχέδιο να βρει άλλο χώρο για να εξετάζει τους ασθενείς του, ενώ οι γιατροί κλινικάρχες ή συνεργάτες εξετάζουν ελεύθερα μέσα στις κλινικές". 

Τέλος, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας ότι το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των 12 μηνών που δίδεται για την εναρμόνιση με τις νέες τεχνικές προδιαγραφές, ιδίως όσες αφορούν πολεοδομικά θέματα όπως χρήση γης, χρήση κτιρίου. 

"Ουσιαστικά ζητείται απο όσους επένδυσαν στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, και είχαν πχ διατηρήσει την ίδια χρήση κτηρίου, να μεταφερθούν τώρα σε άλλο χώρο, παρότι αυτό δεν είναι εφικτό, διότι επενδύσεις 210 εκατ. ευρώ δεν μεταφέρονται..." καταλήγει η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και επιφυλάσσεται για την προσφυγή της σε ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης