Έρευνα: Οι πληγωμένες καρδιές δεν γιατρεύονται με το πέρασμα του χρόνου

Έρευνα: Οι πληγωμένες καρδιές δεν γιατρεύονται με το πέρασμα του χρόνου

Μια ραγισμένη καρδιά μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα υγείας - Μεταξύ του 3-17% των ατόμων που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο πεθαίνουν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση τους
 

Την άποψη πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός για μια πληγωμένη καρδιά φαίνεται πως απορρίπτει μια νέα έρευνα. 

Η εν λόγω μελέτη διενεργήθηκε από μια ομάδα από ιατρικούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο Άμπερντην της Σκωτίας, η οποία κατέληξε πως μια πληγωμένη καρδιά μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα υγείας σε έναν οργανισμό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 52 ασθενείς, μεταξύ 28 και 87 ετών, οι οποίοι έπασχαν από το λεγόμενο ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Το σύνδρομο αυτό έχει αιτία μια απρόσμενη, συγκλονιστική είδηση, θετική ή αρνητική, η οποία προκαλεί σπασμό μιας μεγάλης ή μικρής καρδιακής αρτηρίας και εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος προς τον καρδιακό μυ. Ο σπασμός θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά απειλεί και τη ζωή. Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Metin Avkiran: «Η έρευνα έδειξε ότι κάποιοι ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, παρουσιάζουν ανωμαλίες στην λειτουργία της καρδιάς για διάστημα έως και τέσσερις μήνες μετά. Το ανησυχητικό είναι πως οι καρδιές αυτών των ασθενών δείχνουν σαν να είναι τραυματισμένες, με την πλήρη αποκατάσταση να καθυστερεί περισσότερο ή να μην μπορεί να επέλθει με την απλή ιατρική φροντίδα». Ο ίδιος συνέχισε, τονίζοντας: «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν επειγόντως νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν την καταστροφική πάθηση».

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Dana Dawson, σχολίασε: «Πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι με το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, αναρρώνουν πλήρως, χωρίς καμία ιατρική παρεμβολή. Τώρα, βλέπουμε πως αυτή η ασθένεια έχει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα καταστρεπτικά στις καρδιές των ασθενών».

Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μεταξύ του 3-17% των ατόμων που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο πεθαίνουν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση τους.

Ακόμα, οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο, καθώς στο 90% των περιπτώσεων το εμφανίζουν γυναίκες. Ακόμα, περαιτέρω έρευνες αναμένεται να δείξουν αν την ανάπτυξη του συνδρόμου μπορεί να είναι κληρονομική.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ???

Ο 87χρονος ασθενής που συμμετείχε στην έρευνα προφανώς και θα πέθαινε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...ωραίο δείγμα πήραν για να μελετήσουν....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

neogn_009

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, κ. Ριτσάτο «σε μελέτη που δημοσιεύτηκε... τον Δεκέμβριο του 2017, επιβεβαιώθηκε ότι τα 2/3 των νέων ατόμων που είχαν κληρονομικό καρδιαγγειακό νόσημα δεν το γνώριζαν και δεν είχαν πρόδρομα συμπτώματα»