LIVE

Κορωνοϊός

Τι απαντούν οι γυναικολόγοι για το ρεκόρ στις καισαρικές

Τι απαντούν οι γυναικολόγοι για το ρεκόρ στις καισαρικές

«Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στην κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής» αναφέρει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία

Την αρνητική ευρωπαϊκή «πρωτιά» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ποσοστό των τοκετών που γίνονται με καισαρική τομή  επιχειρούν να εξηγήσουν οι Έλληνες μαιευτήρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έξι στις δέκα Ελληνίδες (ποσοστό 57%) γεννούν με καισαρική τομή, την ώρα που στην Ευρώπη το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική δεν ξεπερνά το 15%.
 
«Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στην κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής» αναφέρει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ), η βασική επιστημονική εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η επιστημονική εταιρία, «οι ενδείξεις για μια καισαρική τομή είναι σαφώς καθορισμένες από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς και δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν ή να παρερμηνευθούν κατά το δοκούν».
 
Οι τέσσερις λόγοι που «ωθούν» τις Ελληνίδες στην καισαρική τομή, κατά τους μαιευτήρες
Εκτός από τις αυστηρώς ιατρικές ενδείξεις, όμως, οι ειδικοί αναφέρουν και ως επιπλέον… παράγοντα που επηρεάζει την τελική απόφαση για τον τρόπο τοκετού «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής μας». Ενδεικτικά, αναφέρουν τη μεγαλύτερη ηλικία των σημερινών εγκύων σε σχέση με το παρελθόν, το κυνήγι της καριέρας ή τον σύγχρονο τρόπο ζωής που μπορεί να αναβάλλουν χρονικά την τεκνοποίηση των Ελληνίδων και συνεπώς να οδηγήσουν πιο εύκολα στην απόφαση για τοκετό με καισαρική.
 
Η ΕΜΓΕ αναφέρει ως βασικό λόγο για την εκτίναξη του ποσοστού των καισαρικών και τη λεγόμενη «αμυντική» άσκηση ιατρικής που επιλέγουν οι μαιευτήρες στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αγωγών, μηνύσεων και γενικά της ποινικής διαδικασίας εις βάρος τους από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή που έχουν μείνει έγκυες με εξωσωματική ή που εμπίπτουν σε άλλες «δύσκολες» κατηγορίες για τεκνοποίηση. 
 
Η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας (μαιευτήρες, μαίες και αναισθησιολόγοι) είναι ένας ακόμη λόγος που δικαιολογεί το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, λένε οι μαιευτήρες καθώς «μπορεί να μην παρέχονται υπηρεσίες απρόσκοπτα και με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού για όλο το 24ωρο σε ορισμένα μαιευτήρια, για παράδειγμα η δυνατότητα επισκληριδίου αναλγησίας».
 
Τέλος, αναφέρουν πως το ποσοστό των καισαρικών επηρεάζεται ανοδικά λόγω «της ευκολίας της σύγχρονης εποχής» και εξηγούν πως «δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και την επιθυμία όλο και περισσότερων γυναικών, είτε για απευθείας προγραμματισμένη καισαρική τομή, ή μετά από λίγες ώρες προσπάθειας τοκετού. Η επιθυμία της γυναίκας ως ένδειξη για Καισαρική τομή αναφέρεται όχι μόνο στην οδηγία της ΕΜΓΕ, αλλά και στις αντίστοιχες οδηγίες διεθνών οργανισμών» καταλήγουν.  
 
Οι δράσεις της ΕΜΓΕ για τη μείωση των καισαρικών
Η ΕΜΓΕ αναφέρει πως βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και το Υπουργείο Yγείας για το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή και τους έχει αποστείλει τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει ήδη από το έτος 2014, όπου ορίζονται με σαφήνεια και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι ενδείξεις καισαρικής τομής.
Οι οδηγίες αυτές είναι: α) Καισαρική Τομή, β) Πρόκληση τοκετού και γ) Κολπικός τοκετός μετά από Καισαρική τομή. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί από την ΕΜΓΕ και δύο έντυπα έγγραφης συγκατάθεσης για Καισαρική τομή, με την οποία κάθε γυναίκα ενημερώνεται εγγράφως για τον λόγο πραγματοποίησης της επέμβασης, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές για την ίδια και το νεογνό.
 
Επιπλέον, η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία στοχεύοντας στη μείωση του ποσοστού των καισαρικών τομών στα μαιευτήρια της χώρας αποφάσισε τον Δεκέμβριο 2016 να πραγματοποιήσει μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης με θέμα τον τρόπο τοκετού στα Ελληνικά Μαιευτήρια (κολπικός και Καισαρική). Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην ποιότητα της μητρικής και νεογνικής φροντίδας, ιδίως όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των υψηλών ποσοστών Καισαρικής τομής.
 
«Είναι προφανής η πολυπλοκότητα του προβλήματος και η αναγκαιότητα αντιμετώπισής του. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και βελτίωση της εκπαίδευσης κάθε επαγγελματία υγείας και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΜΓΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Katy

Ναι, όντως το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με τις χώρες τις Ευρώπης. Παρόλα αυτά για να κρατήσουν αυτό το 15% ποσοστό καισαρικών στην Ευρώπη δεν το κάνουν για κανέναν άλλο λόγο παρά το να κρατήσουν χαμηλό το κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας. και καλό και κακό αυτό. Καλό μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Γιατί όμως και κακό; έχω να παραθέσω 2-3 παραδείγματα από την Αγγλία: πχ 1. Δυο τρεις περιπτώσεις που ξέρω όπου γυναίκες προσπαθούσαν να γεννήσουν επεί 2 24ωρα σχεδόν και τελικά τα παιδιά τα έβγαλαν με βεντούζα. Δεν έπαθαν και κάτι θα μου πει κάποιος. Συμφωνώ αλλά έτσι γέννησε κ η γιαγιά μου το 1950. πχ 2. Γυναίκα που έφτασε 42 εβδομάδες σχεδόν- το ανώτατο όριο, την βάζουν με τεχνητούς, το παιδί κάνει μυκόνιο κατάποση και εισρόφηση αυτού, πέφτουν οι παλμοί ενώ δεν είχε διαστολή για να γεννησει φυσιολογικά οπότε κ μαζεύεται η ιατρική ομάδα να αποφασίσει τί να κάνουν. Η γυναίκα τότε ζήτησε καισαρική γιατί φοβήθηκε για το παιδί και αυτοί απάντησαν: Το χειρουργείο είναι κατειλημμένο! Ευτυχώς έκανε διαστολή κ γέννησε τελικά τελευταία στιγμή. όμως το μωρό ήταν μπλε, μπήκε στην εντατική για 36 ωρες και ήταν με ενδοφλέβια αντιβίωση για 7 μέρες. πχ 3. σχεδόν όμοια με την παραπάνω, την έβαλαν με τεχνητούς, ωστόσο η συγκεκριμένη γυναίκα είχε και διαβήτη και ήταν παχύσαρκη.Το μωρό το πρόλαβαν στο τσακ γιατί την ταλαιπώρησαν πρώτα κανα 10ωρο να γεννησει φυσιολογικά κ έπειτα της έκαν καισαρική. Το μωρό βέβαια έμεινε και αυτό 7 μέρες με ενδοφλέβια αντιβίωση γιατί έκανε μυκόνιο. Όλες οι περιπτώσεις αυτές είχαν αίσιο τέλος αλλά μεγάλη ταλαιπωρία για τη γυναίκα κ κινδυνο για τα μωρα (περιπτώσεις 2 & 3). Ίσως λοιπόν για να καρτηθεί το ποσοστό χαμηλό πέρνουν και περισσότερο ρίσκο στο εξωτερικό. Δεν υποστηρίζω την γεννα με καισαρική (κ εγώ 3 φυσιολογικές γέννες έχω) αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση αλλά κ σωστή ενημέρωση απ το γιατρό στις γυναίκες που ζητούν να γεννήσουν με καισαρική. Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε ή του ύψους ή του βάθους... ΥΓ: Όταν τις ρώτησα τις μανάδες αυτές (που ανέφερα παραπάνω), κάποιους μήνες μετά μου είπαν (κυρίως οι 2 κ 3) ότι θα προτημούσαν αν έχουν πάει στην Ελλάδα κ να κάνουν καισαρική απ'την αρχή παρά να ρισκάρουν την υγεία του μωρού.

Πάνος

Ο μοναδικός λόγος των πολλών καισαρικών είναι η ευκολία για τον γιατρό (με ραντεβού πχ Δευτέρα πρωί) και σαφώς περισσότερα χρήματα. Και περισσότερα χρήματα και δεν χρειάζετε να τρέχει μέσα στην νύχτα μια οποιαδήποτε μέρα. Κανονίζει πότε θα γίνει ο γιατρός, πότε τον βολέυει και τέλος.

Κατερινα

Γεννησα και τα τρια μου παιδια με φυσιολογικο τοκετο. Ο μαιευτηρας μου ητσν νεος, συνομηλικός μου και η πρωτη μου γεννα κρατησε 13 ωρες. Φυσικα εκανα επισκληριδιο γιατι δεν άντεχα τον πονο. Δεν ειναι σωστο να ισοπεδώνουμε τα παντα και να τα γενικευουμε. Ας ειμαστε πιο προσεκτικοι.

ΕΣΥτης

Η γυναίκα του γνωστού μου στις Βρυξέλλες έμεινε έγκυος στα 42 μετά από πολλές απόπειρες εξωσωματικής. Αν και μικρόσωμη με στενή ελάσσονα πύελο, ο γιατρός της την ξεγέννησε με φυσιολογικό τοκετό, γιατί έτσι γίνεται στην Ευρώπη πλην Ελλάδος που επικαλούνται χιλιάδες αστείες δικαιολογίες.

Αηδια

Ειναι δυνατόν να τα ρίχνουν στην επιθυμία της γυναίκας; Κανονικά θέλουν μήνυση. Ποια θέλει να τη σφάξουν; Όλοι θέλουν ενα υγιές μωρό. Κ εάν σου πει ο γιατρός ότι πρεπει να κανείς καισαρική, δυστυχώς δεν σπούδασες ιατρική για να τον αντικρούσεις. Να πάνε στη παραλαβή στα μαιευτήρια που στον πίνακα γράφουν έναν κατεβατό με τις προγραμμ. Καισαρικές της ημέρας. ΦΤ πουθενά, κ να ρωτήσουν τους λόγους. Οι 9 στους 10 θα ειναι γελοίοι. Στο πρώτο μου παιδί ρώτησα το γυναικολόγο εάν ειναι υπέρ του φ.τ. Μου απάντησε ναι. Μα τι χαζή που ήμουν. Τι θα απαντούσε; Όχι; Μετα κατάλαβα... Όταν θέλετε να μείνετε έγκυες ρωτήστε νέες μαμάδες. Όταν σας πουν ότι τίς ξεγέννησαν κ ξέρουν κ άλλη που ο ίδιος ξεγεννησε φυσιολογικά πηγαίνετε. Μην πιστεύετε τίποτα άλλο.παιζουν με την πιο όμορφη στιγμή της γυναίκας

Σάσα

Τρικυμία εν κρανίω.

GeorgeM

Σαπίλα αθλίων: όσες δεν τις σφαζουν για να τα κονομήσουν, τις βάζουν με τεχνητούς πόνους για να κανονίσουν τα ραντεβού τους. "Έλα Σάββατο πρωί..." Επίσης κανονίζουν πότε έχουν συνέδρεια και διακοπές για να ξεγεννήσουν βιαίως τα παιδιά. Ας πάρετε τα αρχεία απο τις ιδιωτικές κλινικές να δείτε πόσες γέννες έχουν Πάσχα-Χριστούγεννα-δεκαπενταύγουστο και πόσες 10 μέρες πριν.

Γιαυτό οι καισαρικές

Σιγά μην αφήσουν το ιατρείο τους γεμάτο από γυναίκες, δηλ. 100 ευρα, να τρέξουν να ξεγεννήσουν κάποια που της ήρθε ξαφνικά να.....γεννήσει.

ΠΑΘΟΥΣΑ Ν2

Αληθεια ρε λαμογια γιατι δεν τολματε ???να κανετε καισαρικη σε μοντελες και τηλεπερσονες !! Γιατι θα σας κυνηγανε μια ζωη για την τομη ...

Σοφος

Και γιατι δεν το εβγαλες απο την μεταχειρισμενη τρυπα σου; καλα να παθεις και σου εμεινε και η τομη τωρα ,μου ηθελες αφυσικα πραγματα.

Σε ποιόν τα πουλάνε αυτά;

Έχουν το θράσος να μας δουλεύουν; Κατηγορούν τις γυναίκες που από τον φόβο τους ακολουθούν κατα γράμμα τις εντολές των γιατρών και πληρώνουν φακελάκια και εξετάσεις αχρείαστες ένα σωρό γιατί τις αγχωνουν; Η μάνα μου που εχει δυο καισαρικές από το '80 (τότε που ήταν δεδομένο πως θα σε σφάξουν) ακόμα εχει προβληματα γιατι την πετσοκοψαν και ξεχασαν πανιά μεσα με αποτέλεσμα να παθει λοιμωξη που τη ταλαιπωρεί ακομα! Είμαι τωρα ετοιμογεννη και μου ειπαν να προκαλεσουν τοκετο πριν την ωρα μου γιατι δεν εχουν λεει μηχανήματα να δουν αν γερνά ο πλακουντας (δημόσιο να μου πεις) ενω στο εξωτερικό (αντίστοιχο νοσοκ. δημοσιου) με αφήσανε με στενη παρακολουθηση μεχρι τους 40.6 εβδομαδες παρακολουθώντας για προβλήματα τύπου μυκωνιο κλπ αλλά ποτε δεν με αντιμετωπισαν οπως οι Έλληνες γιατροί εδώ. Στο εξωτερικό και εκεί είχαν γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά γεννούσαν φυσιολογικά οι περισσότερες! Ακόμα κι αν ειχαν διαβήτη! Οι γιατροί μας πίνουν το αίμα, ολα τα ιδιωτικά νοσοκομεία ειναι Αθήνα, και να θες να πας δεν μπορεις, το φακελάκι παει συννεφο, αν δεν διανυκτερευει το νοσοκομειο εισαι σαν το θιασο, σε κανουν να νομιζεις οτι εισαι του θανατα τετοιο αγχος δεν ειχα στην προηγούμενη εγκυμοσύνη, και απο πανω να τολμουν να λενε οτι οι γυναικες λογω καριερας (κρίση γιοκ;) φταίνε κιόλας!

Νεος

Μια καισαρικη κοστιζει το ιδιο με τον τοκετο!Η διαφορα ειναι 100-150ε που στα 2500-3000 μιας γεννας σε ενα ιδιωτικο δεν ειναι σπουδαια διαφορα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης