Ο καρκίνος του στόματος προτιμά όλο και νεότερους

Ο καρκίνος του στόματος προτιμά όλο και νεότερους

Στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 χρόνων

Νέους, ηλικίας ακόμη και κάτω των 30 χρόνων, προσβάλει πλέον ο καρκίνος του στόματος, που σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που πλήττονται από τον καρκίνο του στόματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 χρόνων.

Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Λάσκαρης, καθηγητής Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής Παν. Λονδίνου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα: «Νοσήματα της Στοματικής Κοιλότητας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Λάσκαρης: «Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γρήγορη επιτυχημένη θεραπεία - πρόγνωση - ποιότητα ζωής και επιβίωση με ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95%».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καρκίνος είναι η πιο επικίνδυνη από τις 1.000 ασθένειες που εμφανίζονται στο στόμα. Οι βασικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ετήσια αύξηση του καρκίνου του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, και πιθανά οι ιοί του HPV.

«Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει τις όποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα του και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του Στοματολόγου» επεσήμανε ο κ.Λάσκαρης. Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια από τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο και κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 700 νέα κρούσματα.
   
Πού εμφανίζεται και με ποια συμπτώματα

Ο καρκίνος στο στόμα εμφανίζεται συνήθως με φθίνουσα συχνότητα στα πλάγια χείλη της γλώσσας (50%), το κάτω χείλος, το έδαφος στόματος, τις συγχειλίες - παρειές, τα ούλα, την υπερώα.
   
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες

Υπεύθυνοι για τη συχνή εμφάνιση πολλών ασθενειών( λευκοπλακίας, ερυθροπλακίας, καρκίνου, νικοτινικής στοματίτιδας) στο στόμα είναι ορισμένοι προδιαθεσιακοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, τα χαλασμένα δόντια ή οδοντοστοιχίες που τραυματίζουν, η κακή στοματική υγιεινή.

Η λευκοπλακία και ο καρκίνος του στόματος εμφανίζονται 6-8 φορές πιο συχνά σε καπνιστές, σε σχέση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Η αυξημένη συχνότητα έχει εξάλλου σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια που καπνίζει κάποιος.
   
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος είναι οι καπνιστές, οι πότες αλκοολούχων ποτών, τα άτομα μολυσμένα με ιούς HPV-τύποι 16, 18, οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου στόματος, λάρυγγα, φάρυγγα και πνεύμονα , τα άτομα με προκαρκινικές βλάβες στο στόμα (λευκοπλακία, ερθροπλακία, ακτινική χειλίτις) και άτομα με προκαρκινικές καταστάσεις (σιδηροπενική αναιμία, πομφολυγώδη επιδερμόλυση, μελαγχρωματικό ξηρόδερμα, σύφιλη, υποβλεννογόνια ίνωση).

Τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τον κάθε άνθρωπο ότι κάτι δεν πάει καλά με το στόμα είναι: πόνος, ξαφνική κινητικότητα δοντιών, αιμορραγία, κάψιμο στη γλώσσα, άσπρη ή κόκκινη επιφάνεια, μελανή κηλίδα ή πλάκα, φυσαλίδα που έχει υγρό, πληγή που δεν κλείνει, όγκος που προεξέχει, δυσκολία στη μάσηση και κατάποση, διόγκωση των ούλων, διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού, αλλαγή στη σύσταση (π.χ. σκληρία), οδοντοστοιχία που ξαφνικά ενοχλεί, κακοσμία, ξηροστομία κ.ά.
Πώς μπορώ να προλάβω τα νοσήματα του στόματος

Στον τομέα της πρόληψης οι επιστήμονες προτείνουν καλή στοματική υγιεινή, αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος, όχι υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, συμβουλή στοματολόγου όταν διαπιστωθεί κάτι το μη φυσιολογικό στο στόμα, αποφυγή εμπειρικών θεραπειών που μας δίνει κάποιος γνωστό, φαρμακοποιός η ακόμη και γιατρός ειδικότητας που δεν έχει σχέση με το στόμα.

Επίσης, είναι σημαντική η ακριβής και γρήγορη διάγνωση, που αποτελεί προϋπόθεση για σωστή θεραπεία και πρόγνωση, προφυλάσσει τον ασθενή από περιπέτειες της υγείας του και άσκοπη οικονομική και ψυχική επιβάρυνση.

«Η υγεία του στόματος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει και μπορούμε να το διαφυλάξουμε με ευθύνη ατομική και του ιατρού», τόνισε ο κ.Λάσκαρης και κατέληξε: «Κι αυτό γιατί το στόμα είναι ένα κόσμημα του ανθρωπίνου σώματος, αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τις διάφορες εκφράσεις αγάπης, τον έρωτα, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Κρητικός

Στο 90 % των περιπτώσεων στοματοφαρυγγικών καρκίνων έχει βρεθεί ο ιός Epstein Barr = Λοιμώδης Μονοπυρήνωση = Νόσος του Φιλιού. Κολλάει με το φιλί και με τα σταγονίδια της αναπνοής κατά την ομιλία , βήχα , φτάρνισμα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μία αθώα ασθένεια που απλώς περνάει δύσκολα και θέλει χρόνο και ανάπαυση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει κολλήσει την συγκεκριμένη νόσο. Μπορεί όντως να μην δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον ασθενή κατά την περίοδο εκδήλωσης των συμπτωμάτων αλλά παραμένει στον οργανισμό και μετά από χρόνια προκαλεί καρκίνο στο στόμα, λάρυγγα , φάρυγγα. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς άλλους ιούς που φαίνονται αθώοι : HPV , Ερπητοϊοί κ.α. Προσοχή !!! Ο μητροπολίτης, που ανέφερε ο σχολιαστής πιο κάτω σίγουρα ήξερε τι έλεγε και τί εννοούσε !!! Τα προβλήματα στους ανθρώπους τα δημιουργούν η αναισθησία , η αδιαφορία , η αμορφωσιά και η αμάθεια !! Οι νέοι σήμερα έχουν το μέσο της πληροφορίας όλη μέρα στα χέρια τους αλλά δεν ξέρουν "που πάν τα τέσσερα" γιατί το μόνο που ασχολούνται είναι το facebook και σχετικά !!!

Δεξιος

Αυτο που τεχνιεντως δεν αναφερει το αρθρο ειναι οτι ο ιος HPV (ιος των ανθρωπινων θηλωματων) που μολυνει τα γεννητικα οργανα, περνα στο στομα των σεξουαλικων συντροφων μεσω συγκεκριμενων σεξουαλικων πρακτικων και στη συνεχεια προκαλει καρκινο στη στοματικη κοιλοτητα, στο λαρυγγα κλπ. Αυτο ακριβως που ειχε παθει ο ηθοποιος Μαικλ Νταγκλας. Γι' αυτο και παρατηρειται πλεον σε πολυ νεαρες ηλικιες (κατω των 30) επειδη οι νεοι σημερα εφαρμοζουν αυτες τις πρακτικες που βλεπουν στις ταινιες πορνο και στο ιντερνετ. Οταν ειχε βγει ομως ο μητροπολιτης Πειραια Χρυσοστομος και ειχε μιλησει ανοιχτα για το θεμα, πολλοι προοδευτικουληδες, μεταξυ των οποιων και οι Αρβυλα τον ειχαν γελοιοποιησει. Να δουμε ποιος θα γελασει τελευταιος ομως...

Χ.Α

Σωστά όλα αυτά.............., αλλά έχουν ξεχάσει τον κυριότερο ίσως παράγοντα (μετά το κάπνισμα), που είναι η κατάχρηση από τους οδοντιάτρους και ορθοδοντικούς σε ακτινογραφίες για τα δόντια και κυρίως για τα σιδεράκια, που αφορούν χιλιάδες μικρά κυρίως σε ηλικία άτομα. Αυτό που γίνεται είναι "έγκλημα" και κανένας δεν το έχει αναφέρει , ώστε να προταθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης με κατάλληλες υγειονομικές διατάξεις.

Ξεχάσατε κάτι..........

Πρόσφατα σε μεγάλη στατιστική ερευνα στην Αμερική βρήκαν ότι το 66% αυτών που προσβάλλονται από καρκίνο του στόματος εχουν χάσει πρόσφατα κάποιο προσφιλές τους πρόσωπο. Ο συγκεκριμένος καρκίνος θα έλεγε κανείς ότι σχετίζεται με το πένθος

@10:08

σε άλλο άρθρο είχαμε διαβάσει πως ο καρκ.στόματος χτυπάει συνήθως όσους κάνουν σεξ/κα όργια και στοματικές κραιπαλες.

Ευγε

Συγχαρητηρια για το αρθρο σας .Αντίθετα με άλλη φορά που σας επεκρινα . Ο κος Λάσκαρης πράγματι είναι κορυφαίος έλληνας επιστήμονας και τα λόγια του πρέπει να τα ακούμε με προσοχή .Ευχαριστώ .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

doctor01

Σε ανακοίνωσή τους, 13 Ιατρικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με εκβιαστικούς όρους – Συνταγματικά κατοχυρωμένη η πρόσβαση των πολιτών στον γιατρό της επιλογής τους

20