Η ανεργία και η μετανάστευση χτυπούν ανελέητα και τους γιατρούς της Ελλάδας

Η ανεργία και η μετανάστευση χτυπούν ανελέητα και τους γιατρούς της Ελλάδας

Ένας στους τρεις Έλληνες γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, ενώ 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας

Η ανεργία και η μετανάστευση χτυπούν ανελέητα και τους γιατρούς της Ελλάδας
Διογκώνεται συνεχώς η ανεργία στο χώρο των γιατρών όπως και το κύμα της φυγής στο εξωτερικό των Ελλήνων λειτουργών του Ιπποκράτη.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), ένας στους τρεις Έλληνες γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, ενώ 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.
 
Οι ομιλητές επισήμαναν πως ο πληθωρισμός των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα τόσο στην επαγγελματική τους αποκατάσταση αλλά και στη συνέχεια στην αμοιβή τους καθώς η αγορά εργασίας όπως έχει διαμορφωθεί καταβάλλει εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.
 
Κλείσιμο
Η ανεργία των γιατρών έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ το 27,5% των μελών του είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.  Το 11,48% είναι άνεργοι και το 16,02% είναι υποαπασχολούμενοι.  Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων γιατρών οι 7.000 γιατροί είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται στο επάγγελμά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι στην Αττική, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν αυτή τη στιγμή οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα.
 
Την ίδια ώρα, η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.
 

Αμείωτη η μεταναστευτική ροή των γιατρών προς το εξωτερικό
Με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μόνο από τον ΙΣΑ, 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, τα τελευταία έξι χρόνια. Εξ’ αυτών οι 5.406 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία το 2011 και μετά.
 
Μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε και εκτινάχθηκε ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών.
 
Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των ιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το 17% των γιατρών βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και στην τρίτη θέση από πλευράς κατανομής γιατρών είναι η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη (ποσοστό 15%).
Στη Στερεά Ελλάδα δραστηριοποιείται μόλις  το 3% των γιατρών ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.
 
Σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην παράλογη στρέβλωση που καταγράφεται στο χώρο των γιατρών και που αποδεικνύει «την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας. Την ώρα που υπάρχει υπερπληθώρα νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία, το σύστημα υγείας καταρρέει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού» είπε ο κ. Πατούλης. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες ενώ οι νέοι γιατροί εξαναγκάζονται να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης