Η έγκαιρη διάγνωση καθοριστική για την πορεία του Αλτσχάιμερ

Η έγκαιρη διάγνωση καθοριστική για την πορεία του Αλτσχάιμερ

Αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας και τα κλινικά συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 65 χρόνων

Η έγκαιρη διάγνωση καθοριστική για την πορεία του Αλτσχάιμερ
Σημαντική μείωση καταγράφεται στο «φορτίο» της νόσου Αλτσχάιμερ τόσο σε ό,τι αφορά τον ασθενή όσο και στο πρόσωπο που επωμίζεται τη φροντίδα του εάν γίνει έγκαιρα η διάγνωση.

Αυτό επισήμαναν οι ειδικοί σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ.
 
«Είναι πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιες ήπιες διαταραχές είτε στις νοητικές τους λειτουργίες (Μνήμη, Λόγος, Προσανατολισμός, Προσοχή, Συγκέντρωση, Λύση προβλημάτων), είτε στη διάθεσή τους και στην κοινωνική τους ζωή να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό. Η διάγνωση της ήπιας άνοιας επιτρέπει ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων που μπορεί να βοηθήσει και τον ασθενή και τον φροντιστή του έτσι ώστε να μην αλλάξει σημαντικά η ζωή τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτό είναι δυνατό» ανέφερε η νευρολόγος - ψυχίατρος, καθηγήτρια Νευρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, κυρία Μάγδα Τσολάκη.
 
Κλείσιμο
Η εκπαίδευση των ασθενών και των περιθαλπόντων και η ψυχολογική τους στήριξη -είτε στα Κέντρα Ημέρας είτε μέσω διαδικτύου- καθώς και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις των ασθενών με νοητικές και σωματικές ασκήσεις είναι οι δύο επιλογές των ειδικών προτού χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή. Σύμφωνα με την κυρία Τσολάκη, «θεραπείες που επιτρέπουν την γρήγορη και έγκαιρη κλιμάκωση θεραπείας και την επίτευξη πολύ υψηλών δόσεων φαρμάκου όπως το νέο διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3mg αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια των ιατρών».
 
Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας. Τα κλινικά συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 65 χρόνων και η επίπτωση και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνονται δραματικά με την ηλικία, παρουσιάζοντας διπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης της κάθε 5 χρόνια.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για άτομα άνω των 65 ετών παρουσιάζοντας αύξηση 68% σε σχέση με το 2000» ανέφερε η νευρολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Ελισάβετ Καπάκη.
 
Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με Άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Όπως επισήμανε η νευρολόγος– ψυχίατρος, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης Νοσοκομείου «Υγεία» και πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, κυρία Παρασκευή Σακκά, «το φορτίο των φροντιστών με την εξέλιξη της νόσου και την μετάβαση του ασθενή από το ήπιο στάδιο προς το μέτριο και το σοβαρό πολλαπλασιάζεται. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία για το οικογενειακό περιβάλλον και τους περιθάλποντες,  η παραμονή των ασθενών όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ηπιότερα στάδια της νόσου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης