Τις 200.000 αγγίζουν στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια

Τις 200.000 αγγίζουν στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια

Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι οι Έλληνες ανοϊκοί ασθενείς θα έχουν ξεπεράσει τις 600.000 ενώ ήδη το κόστος, άμεσο και έμμεσο, της φροντίδας των 200.000 ασθενών υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο

Τις 200.000 αγγίζουν στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια
Δυσβάστακτο γίνεται για την ελληνική οικογένεια το «φορτίο» της φροντίδας των περίπου 200.000 ασθενών με άνοια. 

Η σοβαρή νευροεκφυλιστική ασθένεια, με κυριότερη μορφή της τη νόσο Αλτσχάιμερ, τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων αλλά και για τους οικείους τους που ελλείψει υποδομών, όπως Κέντρων Ημέρας και φροντιστών, αναλαμβάνουν πλήρως την φροντίδα και φύλαξή τους, με μείζονα οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια - νόσο Αλτσχάϊμερ», το 90% των ασθενών με άνοια μένουν στα σπίτια τους και φροντίζονται από κάποιο μέλος της οικογένειας.

Η υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε ότι πρόκειται για μια απτή απόδειξη της διαγενεακής αλληλεγγύης που διατηρείται έντονη στη χώρα μας, ωστόσο είναι προφανές πως δεν αρκεί για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση μιας νόσου που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι οι Έλληνες ανοϊκοί ασθενείς θα έχουν ξεπεράσει τις 600.000 ενώ ήδη το κόστος, άμεσο και έμμεσο, της φροντίδας των 200.000 ασθενών υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. 
Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια
Κλείσιμο

Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, περίπου 44 εκατ. άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65, 7 εκατ. μέχρι το 2030 και σε 115, 4 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα προηγμένα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και των συνεπειών της. Την ίδια πεπατημένη ακολουθεί - με πιο αργό βηματισμό - και η Ελλάδα, καθώς το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε το περασμένο έτος «Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια- Νόσο Alzheimer», η οποία παρέδωσε τις προτάσεις της στην υφυπουργό Υγείας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια στην Ελλάδα.

Οι άξονες δράσης του Εθνικού Σχεδίου 

Ο καθηγητής Νευρολογίας, κ. Νίκος Σκαρμέας, αναφέρεται στην έρευνα και την εκπαίδευση σχετικά με τη νόσο, ενω η κυρία Παρασκευή Σακκά και οι κ.κ. Αντώνης Πολίτης και Θεοφάνης Βορβολάκος, γιατροί, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τις δομές και υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας (κέντρα ημερήσιας φροντίδας, ιατρεία μνήμης, στεγαστικές δομές).

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, εστιάζει στις οικονομικές διαστάσεις της άνοιας στα συστήματα ασφάλισης, αλλά και στα νοικοκυριά. Τέλος ο νομικός και επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κ. Παναγιώτης Βιδάλης, κατά την εισήγηση του, ποτείνει αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης