ΗΠΑ: Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας

ΗΠΑ: Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας

Από το 11,4% στο 43,5% το ποσοστό των γυναικών που δεν ασκούνται - Αυξάνεται ο μέσος δείκτης μάζας σώματος των Αμερικανών

ΗΠΑ: Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας
Σημαντικά συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής των Αμερικανών προσφέρει μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε χθες στην American Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε μεγάλη πτώση στα ποσοστά των Αμερικανών που ασκούνται και αύξηση στο μέσο δείκτη μάζας σώματος, παρότι ο μέσος όρος πρόσληψης θερμίδων έχει μείνει ο ίδιος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο πλαίσιο της έρευνας, εξέτασαν τα δεδομένα του National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) για την τελευταία 20ετία.

Κλείσιμο
Βρήκαν ότι ο αριθμός των γυναικών που δεν ασκούνται εκτοξεύθηκε από το 11,4% το 1994 στο 43,5% το 2010. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος για άνδρες και γυναίκες επίσης γνώρισε μεγάλη αύξηση.

«Ανακαλύψαμε πως η αύξηση του μέσου δείκτη μάζας σώματος συσχετίζεται περισσότερο με την έλλειψη φυσικής άσκησης και όχι τόσο με το πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε ημερησίως» λέει η επιμελήτρια της έρευνας Dr. Uri Ladabaum, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Είναι δεδομένο, από τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα, πως έχει επικρατήσει η καθιστική ζωή έναντι της φυσικής άσκησης. Όμως, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Αν και οι ερευνητές υπολόγισαν πως η κατανάλωση θερμίδων έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητη, πόσες από αυτές τις θερμίδες προέρχονται από fast food και πόσες από σπιτικό φαγητό;

Η μέτρηση θερμίδων δεν είναι η μόνη αλήθεια και δεν θα έπρεπε να είναι το ''ιερό δισκοπότηρο" των διαιτολόγων. Η απλή συμβουλή "τρώγε λιγότερο, γυμνάσου περισσότερο" δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση σε όλα.

Οι ειδικοί λένε πως θα πρέπει να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες που περιέχει το άσπρο ψωμί και τα ζαχαρούχα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ποιότητα των τροφίμων και φυσικά να βάλουμε στη ζωή μας περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Η παχυσαρκία προκαλείται από πολλούς παράγοντες και η λύση θα πρέπει να ενσωματώσει πολλές διαφορετικές επιλογές. Αν αφαιρέσουμε μια αιτία απ' το συλλογισμό μας, μακροπρόθεσμα δεν είναι παραγωγικό και δεν βοηθά στη διεξαγωγή συμπερασμάτων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης