Ανησυχία για εξάπλωση του φονικού ιού MERS εν μέσω Ραμαζανιού

Ανησυχία για εξάπλωση του φονικού ιού MERS εν μέσω Ραμαζανιού

Εκατομμύρια πιστοί θα πλημμυρίσουν περί τα τέλη Ιουνίου τη Μέκκα για να προσευχηθούν μπροστά στο ιερό κυβικό κτίσμα του Κάαμπα - Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 345 κρούσματα, εκ των οποίων τα 107 ήταν θανατηφόρα

Ανησυχία για εξάπλωση του φονικού ιού MERS εν μέσω Ραμαζανιού
Με το βλέμμα στραμμένο στο Ραμαζάνι καταρτίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια για τη θωράκιση της Γηραιάς ηπείρου έναντι του κορονοϊού MERS οι ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες.
 
Η έναρξη της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων περί τα τέλη Ιουνίου θα δώσει το έναυσμα για τη μετακίνηση εκατομμυρίων πιστών προς τη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, δημιουργώντας παράλληλα και μια νέα τεράστια δεξαμενή πληθυσμού για τη μετάδοση του επικίνδυνου κορονοϊού MERS.
 
Κλείσιμο
Ακολουθώντας την πεπατημένη των ευρωπαϊκών οργάνων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συγκροτούν το επιχειρησιακό πρόγραμμα, έχοντας πλέον και την πολύτιμη «εμπειρία» από το πρόσφατο περιστατικό με τον 69χρονο Έλληνα ασθενή που ταξίδεψε με τον μολυσματικό κορονοϊό από τη Σαουδική Αραβία τη Μεγάλη Εβδομάδα.
 
«Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε ως χώρα στο επίπεδο της μικρότερης δυνατής επαγρύπνησης» λέει στο protothema.gr ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, εξηγώντας ωστόσο ότι «ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα περισσότερα περιστατικά κορονοϊού το επόμενο διάστημα».
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EDCD, έχουν αναφερθεί 345 κρούσματα, εκ των οποίων τα 107 ήταν θανατηφόρα. Τα 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται στη Σαουδική Αραβία, χώρα που ενδημεί πλέον ο κορονοϊός, όπου έχουν σημειωθεί και 81 θάνατοι.
 
Τι μέτρα έχουν λάβει τα νοσοκομεία
 

Μέχρι τώρα στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας έχουν οριστεί ως νοσοκομεία Αναφοράς για τον κορονοϊό το «Σωτηρία» στην Αθήνα και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Τα δείγματα που λαμβάνονται από πολίτες που προσέρχονται από τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου και οι οποίοι έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού αποστέλλονται στα εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ για τον επαναληπτικό έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ειδικές οδηγίες διαχείρισης πιθανού κρούσματος έχουν δοθεί στους επαγγελματίες υγείας των Αεροϋγιονομείων του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
 
Επίσης, το ΕΚΕΠΥ έχει στη διάθεσή του όλα τα νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν δωμάτια απομόνωσης καθώς και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Στα μεν πρώτα νοσηλεύονται τα ύποπτα περιστατικά –την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε δωμάτιο του Ιπποκράτειου στην Αθήνα ασθενής με λοίμωξη που είχε αφιχθεί από την Αραβική χερσόνησο- καθώς και επιβεβαιωμένα κρούσματα που λαμβάνουν θεραπεία.
 
Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται οι ασθενείς όταν επιβαρύνεται η κατάσταση της υγείας τους –όπως συνέβη με τον 69χρονο που νοσηλεύτηκε σε τέτοιον θάλαμο στο Σωτηρία, προτού εισαχθεί στη ΜΕΘ. Και στις δύο κατηγορίες δωματίων ακολουθείται ειδική διαδικασία νοσηλείας που περιλαμβάνει ειδικά μέτρα προστασίας του ασθενή και του επαγγελματία υγείας, με φόρμα, γάντια, γυαλιά, μάσκα κα.
 
Οι οδηγίες προς τους γιατρούς
 
Σε μεγάλη επαγρύπνηση καλούνται να βρίσκονται οι γιατροί που εφημερεύουν στα νοσοκομεία ή στα Κέντρα Υγείας ή σε άλλες δομές υγείας ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τα ύποπτα κρούσματα. Δύο είναι μέχρι στιγμής τα βασικά επιδημιολογικά κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όταν εξετάζουν κάποιον ασθενή: πρώτον εάν εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και δεύτερον, εάν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Αραβική χερσόνησο.
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης