Καρκίνος του μαστού και εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι σχέση έχουν;

Καρκίνος του μαστού και εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι σχέση έχουν;

Έρευνα Ελλήνων ειδικών έδειξε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση της ορμονικής θεραπείας στην εξωσωματική γονιμοποίηση με γυναικολογικά νεοπλάσματα

Καρκίνος του μαστού και εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι σχέση έχουν;
Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που απευθύνουν στους ειδικούς οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εάν η χορήγηση των ορμονών και η παροδική αύξηση των οιστρογόνων στο αίμα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή άλλο γυναικολογικό καρκίνο. Νέα ερευνητικά δεδομένα, και μάλιστα με ελληνική υπογραφή, δείχνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση της ορμονικής θεραπείας που γίνεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με γυναικολογικά νεοπλάσματα.
 
Λίγες μελέτες μέχρι στιγμής έχουν επιχειρήσει να διερευνήσουν τη συσχέτιση αυτή, σε βάθος μεγάλου χρονικού διαστήματος, αλλά πλέον ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και μία μελέτη με ελληνική σφραγίδα –πρόκειται για την έρευνα που εκπόνησε το Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής με επικεφαλής τον κ. Εμμανουήλ Καπετανάκη σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς και την επίβλεψη του καθηγητή κ. Μιχάλη Σφακιανάκη.
 
Κλείσιμο
Στη μελέτη συμμετείχαν 4.994 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατά την περίοδο 1989-2006, στο Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής,  σε σύνολο 26.000 κύκλων. Οι ειδικοί παρακολούθησαν το δείγμα των γυναικών για την εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών και μαστού από την τελευταία θεραπεία ως το 2013 (διάστημα 6 -24 έτη). Το ποσοστό επιπολασμού των γυναικών που έκαναν εξωσωματική και νόσησαν από κάποιο τύπο καρκίνου συγκρίθηκε με το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό της χώρα μας την ιδία περίοδο.
 
Τα συμπεράσματα της μελέτης
 
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στις πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο μαστού ή των ωοθηκών με βάση την  χορήγηση ή όχι φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης σε σύγκριση με εκείνες που έχει μια γυναίκα που δεν έχει λάβει θεραπεία για εξωσωματική. Ειδικότερα:
 
-Σε  σύνολο 4.994 γυναικών που μπήκαν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης την περίοδο 1989 έως 2006 εμφάνισαν καρκίνο ποσοστό 1,26% (63 γυναίκες / 4.994 γυναίκες ).
-Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.260 ασθενείς ανά 100.000 γυναίκες
-Ο καρκίνος του στήθους εμφανίζεται σε ποσοστό 0,88% (44 γυναίκες / 4.994 γυναίκες = 0.0088), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 880 γυναίκες με καρκίνο του στήθους ανά 100.000 γυναίκες.
 
Με δεδομένο ότι η υπογονιμότητα είναι ανεξάρτητος προδιαθεσικός παράγοντας εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως το μικρό αυτό ποσοστό των γυναικών που παρουσίασαν γυναικολογικό καρκίνο μετά από την εξωσωματική να είχε παρουσιάσει την νόσο και χωρίς την θεραπεία αυτή.
 
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, με περίπου 1 εκατ. νέα κρούσματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης