Αποκατάσταση στήθους με ρομπότ στην Ελλάδα

Αποκατάσταση στήθους με ρομπότ στην Ελλάδα

Η επέμβαση έγινε σε 26χρονη μετά από μαστεκτομή - Ο πόνος και οι επιπλοκές είναι 95% λιγότερα σε σχέση με τη χρήση κλασικής μεθόδου

Αποκατάσταση στήθους με ρομπότ στην Ελλάδα
Την πρώτη επέμβαση αποκατάστασης μαστού με τη χρήση τεχνολογίας ρομποτικής χειρουργικής, ολοκλήρωσαν με επιτυχία εξειδικευμένοι γιατροί του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν.

Η επέμβαση έγινε σε 26χρονη μετά από μαστεκτομή, λόγω εκδήλωση καρκίνου στο στήθος.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που έγινε από ιατρική ομάδα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», χρησιμοποιήθηκε μία κλασική χειρουργική τεχνική, η οποία όμως με τη χρήση του ρομπότ, άφησε δύο τομές μόλις ενός εκατοστού (ενώ με κλασική χειρουργική η τομή είναι περίπου 25 εκατοστά) και η ασθενής έλαβε εξιτήριο την επόμενη ημέρα (αντί για περίπου 5 ημέρες νοσηλείας). Επιπλέον, ο πόνος και οι επιπλοκές είναι τουλάχιστον 95% λιγότερα σε σχέση με τη χρήση κλασικής μεθόδου.

Το ρομποτικό μέρος της επέμβασης διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί απώλεια αίματος.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανοθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ιωάννη Μπίτζο, ο οποίος εφάρμοσε τη νέα μέθοδο, η καινοτόμος ρομποτική τεχνική επιτρέπει την παρασκευή (αποκόλληση) του μυός μέσω δύο τομών ενός εκατοστού και με τη χρησιμοποίηση τμήματος της ήδη υπάρχουσας τομής της μαστεκτομής τοποθετούνται τρεις ρομποτικοί βραχίονες ο ένας εκ των οποίων φέρει την εσωτερική κάμερα.
Κλείσιμο

Με αυτή τη τεχνική καταργούνται οι εμφανείς τομές, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής, ταχύτερη ανάρρωση με βραχύτερη νοσηλεία και πιο σύντομη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο ίδιος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού και χειρουργικής ομάδας.

Η τεχνική αναπτύχθηκε την τελευταία τριετία στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο MD Anderson των ΗΠΑ και στην Ελλάδα η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci που παραχωρήθηκε από ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μεγάλη σημασία της αποκατάστασης μαστού, δηλαδή της δημιουργίας νέου μαστού μετά από μαστεκτομή, έχει αποδειχθεί ότι, πέρα από την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και τη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών, συχνά βελτιώνεται ακόμη και η πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης