Ελευθέριος Τσιρίδης: Ενας Έλληνας στην κορυφή του κόσμου της αρθροπλαστικής

Ελευθέριος Τσιρίδης: Ενας Έλληνας στην κορυφή του κόσμου της αρθροπλαστικής

Ο κ. Τσιρίδης βραβεύτηκε από την ορθοπεδική κοινότητα και μίλησε στο protothema.gr για την επιτυχία του, τους στόχους αλλά και για την επίσημη πρόσκλησή του από το Χάρβαρντ

Τη σημαντική επιστημονική διάκριση Rothman-Ranawat, που απονέμεται ετησίως σε 4 διακεκριμένους χειρουργούς αρθροπλαστικών στις ΗΠΑ και κατ’ εξαίρεση σε χειρουργούς από τον υπόλοιπο κόσμο δόθηκε φέτος στον αναπληρωτή καθηγητή Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριο Τσιρίδη.

Η διάκριση αφορά νέους ορθοπεδικούς που προβλέπεται ότι θα ηγηθούν της ορθοπεδικής χειρουργικής τα επόμενα 20 χρόνια. Ο σκοπός του βραβείου είναι να γνωρίσει τους νέους ορθοπεδικούς με τους πιο διακεκριμένους σήμερα χειρουργούς αρθροπλαστικών στις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργασιών και επικοινωνίας των χειρουργών αυτών με τα μεγαλύτερα κέντρα αρθροπλαστικής στον κόσμο.

Η βράβευση θα γίνει στα πλαίσια του ετήσιου Παναμερικανικού Ορθοπεδικού Συνεδρίου, που το 2014 θα διεξαχθεί στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, την οποία θα ακολουθήσουν επισκέψεις στα καλύτερα κέντρα αρθροπλαστικών της Βόρειας Αμερικής που θα διαρκέσουν συνολικά 4 εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επεμβάσεις με τους διακεκριμένους γιατρούς στα νοσοκομεία τους και ανταλλαγή εμπειριών που θα βελτιώσουν τις αμφοτερόπλευρες εμπειρίες.


Ο κ. Τσιρίδης μίλησε στο protothema.gr για την επιτυχία του, τους στόχους αλλά και για την επίσημη πρόσκλησή του από το Χάρβαρντ.

Ποια η σημασία του βραβείου για τη χώρα μας και ποια για το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Η σημασία του βραβείου είναι μεγάλη διότι δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα, μέσω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, να αξιοποιηθεί το δίκτυο των ανθρώπων αυτών από την ακαδημαϊκή ορθοπεδική κοινότητα προς όφελος όλων των νεώτερων συναδέλφων που διεκδικούν να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό, αλλά και να επικοινωνούν με τις ΗΠΑ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο ωφελείται διότι ανοίγονται δρόμοι για συνεργασίες στην έρευνα, στην καινοτομία και στην κλινική πράξης μεταξύ της Ελλάδος και των μεγαλύτερων κέντρων αρθροπλαστικών των ΗΠΑ.

Πρακτικά, υπάρχει αντίκτυπος στην υγεία του έλληνα πολίτη;

Η επικοινωνία με τα μεγαλύτερα κέντρα των ΗΠΑ δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα να μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την τρέχουσα ιατρική αιχμής, η οποία συμβαίνει αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, αλλά μας δίνει ένα βήμα ισότιμου διαλόγου και ανταλλαγής κλινικών πληροφορικών και εμπειριών και έτσι μας τοποθετεί ισάξια στην κλινική πράξη με αυτά τα κέντρα. Έτσι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στη χώρα του.

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτό το βραβείο;

Αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση μιας μακρόχρονης διαδρομής στη χειρουργική. Αναγνωρίζεται η χειρουργική εμπειρία μου εντός και εκτός Ελλάδος και δίνεται η ευκαιρία συστηματικής γνωριμίας και επικοινωνίας με τους σημαντικότερους συναδέλφους χειρουργούς των ΗΠΑ. Πέρα από την προσωπική ικανοποίηση που προσφέρει, μου επιτρέπει να φιλοδοξώ ότι στην Ελλάδα παρέχουμε σήμερα υγειονομικές και πιο συγκεκριμένα χειρουργικές θεραπείες στον τομέα τον αρθροπλαστικών ισοδύναμες των μεγάλων κέντρων των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Να αναπτύξουμε ένα κέντρο αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος, το οποίο να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αντίστοιχες των αμερικανικών κέντρων και συνεπακόλουθα να συμμετέχει το κέντρο αυτό στην έρευνα και προώθηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κλινική πράξη. Το κέντρο είναι ήδη στην γένεσή του στα πλαίσια της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζουμε ότι μιλάτε στο Χάρβαρντ την ερχόμενη εβδομάδα για τις κλινικές και ερευνητικές εμπειρίες στο χώρο της αρθροπλαστικής. Πείτε μας κάτι γι’ αυτό.

Στο τέλος Οκτωβρίου μιλώ στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για τις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος και ιδιαίτερα για μια σοβαρή επιπλοκή αυτών τα περιπροθετικά κατάγματα. που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην καταστροφή της ίδιας της πρόθεσης αλλά και στην καταστροφή του οστού γύρω από αυτή. Μετά από εμπειρία 10 ετών και θεραπεία 300 περίπου τέτοιων περιστατικών αλλά και έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα έχουμε καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά αυτόν τον Οκτώβριο. Η βρετανική ορθοπεδική εταιρία χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη έρευνά μας τα τελευταία 5 χρόνια, μέσω της τιμητικής διάκρισης Latta Fellowship.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ελένη Μπάρμπα

Γεια σας Θέλω να πω την δικιά μας ιστορία. Είμαι η νύφη της Ελευθερίας Λουμπίκοβας, γένος Σγουρού. Είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ.Πριν 15 χρόνια χειρουργήθηκε στον γοφό.Μετά από λίγο καιρό όμως δυσκολευόταν να περπατήσει. Έκανε εξετάσεις και ο ορθοπεδικός μας είπε ότι έσπασε η βίδα και έπρεπε να ξαναγειρουργηθή.Μας έστειλε σε έναν καθηγητή στο δημόσιο.Τον επισκεφτήκαμε όμως εμένα κάτι δεν μου άρεσε και δεν ήθελα να την κάνει αυτός την επέμβαση αλλά η πεθερά μου βιάστηκε,και την έκανε την επέμβαση σε αυτόν. Μετά από το δεύτερο χειρουργείο δεν πήγαινε καθόλου καλά. Χωρίς τις πατερίτσες δεν μπορούσε να περπατήσει και πονούσε. Το πόδι κόντυνε περίπου 3-4 εκατοστά.Ξανά αρχίσαμε να τρέχουμε στους γιατρούς.Μας είπαν ότι είναι από την μέση και χειρουργήθηκε για να μπορεί να περπατήσει.Όμως αρχίσαμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.Ο πόνος συνέχιζε και αυξανόταν.Πονούσε μέρα-νύχτα.Πήγαμε ξανά στον καθηγητή που την χειρούργησε και όταν είδε τις εξετάσεις μας είπε ότι ο γοφός έφυγε από την θέση και πρέπει να κάνει ξανά επέμβαση.Τρίτη επέμβαση στον γοφό έπρεπε να γίνει επείγον-άμεσα. Μας κοστολόγησε πόσο θα στοίχιζε η επέμβαση σε μια κλινική και βγήκε γύρω στα 17.000ευρώ.Ρώτησε πόσα διαθέτουμε.Τον είπαμε ότι δεν έχουμε.Αν είχαμε θα πηγαίναμε στην κλινική. Τελικά είπε ότι θα μας πάρει τηλέφωνο πότε θα μπούμε στο νοσοκομείο.Περιμένουμε ακόμα από τον Δεκέμβριο 2015. Εγώ και ο γιος της δεν θέλαμε να την κάνει αυτός ο καθηγητής και αρχίσαμε να ψάχνουμε άλλους γιατρούς. Για πολύ καλή μας τύχη βρήκαμε τον χειρούργο καθηγητή Κ. Ελευθέριο Τσιρίδη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Είδε τις εξετάσεις και τρελάθηκε με το σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορούσε να χωνέψει αυτό που έγινε.Την έβαλε για χειρουργείο-επείγον.Ήξερε και καταλαβαίνει ότι υποφέρει.Μας βεβαίωσε ότι θα πάνε όλα καλά,και να πω την αλήθεια χωρίς φακελάκι.Να τα λέμε αυτά.Μετά από την επέμβαση η πεθερά μου δεν πονούσε καθόλου,ξαναγεννήθηκε.Το πρόσωπό της άλλαξε εντελώς.Τώρα περπατάει (Μετά από 2,5 μήνες) με πατερίτσες χωρίς πόνο και μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι χωρίς τις πατερίτσες.Το πόδι δεν πονάει και δεν είναι κοντό.Η επέμβαση ήταν πολύ δύσκολη,αλλά επιτυχείς.Ο θεός να τον έχει καλά για να κάνει πάντα τέτοια καλά στον κόσμο Σε ευχαριστούμε και θα σε ευγνωμονούμε για πάντα. Ο θεός να σας έχει πάντα καλά και όσους αγαπάτε.Μακάρι να υπάρχουν τέτοια νοσοκομεία και γιατροί όπως στο Παπαγεωργίου σε όλη μας την χωρά. Με αγάπη σε όλους τους γιατρούς όπως είναι ο Κ. Τσιρίδη και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

patoulis_isa

Την επείγουσα ανάγκη να ενημερωθούν οι Έλληνες για τη σημασία των εμβολιασμών τόνισε στην εκδήλωση για την αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης

1
Αυτό είναι το ιδανικό πέος…

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το αν και κατά πόσο το πέος σου θεωρείται ελκυστικό για τις γυναίκες. Υπάρχει όμως απάντηση...

1
26619091_c-section

Τη σημασία της πρόληψης υπογράμμισαν οι ειδικοί στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης