Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Η επιτευχθείσα τιμή ανήλθε στο ποσό των 6,28 εκατ. ευρώ ανά έτος – ο αρχικός προϋπολογισμός  ήταν 13,5 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τον μοριακό έλεγχο του αίματος
Αλλάζει ο χάρτης του ελέγχου του αίματος στη χώρα μας. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο διαγωνισμός της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) για τη μεταφορά των μονάδων αίματος, ενώ νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί για τον κεντρικό ορολογικό έλεγχο που μέχρι τώρα γίνεται στις κατά τόπους μονάδες αιμοδοσίας του ΕΣΥ.

Η επιτευχθείσα τιμή ανήλθε στο ποσό των 6,28 εκατ. ευρώ ανά έτος – ο αρχικός προϋπολογισμός  ήταν 13,5 εκατ. ευρώ.

«Επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο μείωση της τάξεως του 53,4% σε σχέση με το ποσό που είχε προϋπολογισθεί να δαπανηθεί» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΠΥ, κ. Χρήστος Γιάνναρης, προσθέτοντας ότι «μέχρι πρόσφατα το ελληνικό δημόσιο δαπανούσε για το εν λόγω έργο το ποσό των 28,8 εκατ. ευρώ ανά έτος συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς του αίματος».

Την εθνική δεξαμενή των 650. 000 μονάδων αίματος διεκδίκησαν δύο εταιρίες, η Roche και η Safe Blood, οι οποίες είχαν εξ ημισείας τον μοριακό έλεγχο του αίματος την τελευταία πενταετία στη χώρα.
Κλείσιμο

Το αποτέλεσμα του νέου, τετραετούς διάρκειας, διαγωνισμού ανέτρεψε τις προγενέστερες ισορροπίες καθώς τον κύριο όγκο του αίματος θα ελέγχει η Safe Blood Bioanalytica (διανομείς της είναι η Novartis Vaccines and Diagnostics).Ειδικότερα, η Safe Blood θα διενεργεί τον μοριακό έλεγχο στα δύο μεγάλα Κέντρα Ελέγχου Αίματος, στο ΕΚΕΑ (Θρακομακεδόνες) και στο ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη). Στο ΕΚΕΑ συλλέγονται περίπου 350.000 μονάδες αίματος τον χρόνο και στο ΑΧΕΠΑ περί τις 220.000 μονάδες.

Η εταιρία Roche θα ελέγχει τις περίπου 50.000 μονάδες αίματος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου που θα είναι κέντρο συλλογής αίματος για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τις 35.000 μονάδες αίματος στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά δε τον διαγωνισμό της συγκέντρωσης, μεταφοράς και διανομής του αίματος το πεδίο διαμορφώνεται εξαρχής, καθώς μέχρι τώρα όλη αυτή η διαδικασία γινόταν από τις εταιρίες Roche και Safe Blood. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός μειοδοτικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και όπως φαίνεται «τερματίζει» η εταιρία Biotrans.

Κεντρικός και ο ορολογικός έλεγχος

Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, από κάθε αιμοδότη μαζί με την μονάδα αίματος συλλέγονται και τρία δείγματα, τα οποία πηγαίνουν στα αντίστοιχα εργαστήρια. Ένα δείγμα προορίζεται για τον ορολογικό έλεγχο διαλογής όπου ελέγχονται για HIV, Ηπατίτιδα Β και C, HTLV και Σύφιλη.

Ένα άλλο δείγμα αποστέλλεται στα κεντρικά εργαστήρια για τον μοριακό έλεγχο της Ηπατίτιδας Β και C και για τον ιό HIV, ενώ το τρίτο δείγμα προορίζεται για τον έλεγχο της ομάδας αίματος. Ο ορολογικός έλεγχος ουσιαστικά επιβάρυνε και τα κόστη των Υπηρεσιών και τις αρμοδιότητες τους. Το 40% των Υπηρεσιών αιμοδοσίας ελέγχουν 5 έως 10 μονάδες αίματος την ημέρα.

Πλέον οι 103 Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των  ισάριθμων νοσοκομείων του ΕΣΥ  αποδεσμεύονται  από τον ορολογικό  έλεγχο ο οποίος θα γίνεται κεντρικά σε επίπεδο Κέντρων Αίματος. Η  δαπάνη του ορολογικού ελέγχου του  αίματος έχει προϋπολογισθεί σε 9 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο ορολογικός έλεγχος κοστίζει κάθε χρόνο περίπου 25 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ επιβαρύνοντας σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης