Γυναίκες σε διακοπές: Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε

Γυναίκες σε διακοπές: Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε

Πλήρης οδηγός για καλή υγεία
- Πώς δεν θα χάσετε ούτε μία ημέρα  ξεκούρασης
- Τα προβλήματα με τις μυκητιάσεις

Γυναίκες σε διακοπές: Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε

Τα γυναικολογικά προβλήματα των διακοπών

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν για όλους μας τον καλύτερο τρόπο ξεκούρασης και ετοιμασίας για την καινούρια σεζόν, αλλά για πολλές γυναίκες σημαίνουν και αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα με την υγεία τους, κυρίως γυναικολογικά. Για τα προβλήματα αυτά, που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν στις διακοπές, μας μιλά ο μαιευτήρας γυναικολόγος Χάρης Χ. Χηνιάδης, ειδικός στην Λαπαροσκόπηση και την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, δίνοντας παράλληλα και συμβουλές προφύλαξης από αυτά:

Οι επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις ταλαιπωρούν συχνά πολλές γυναίκες και επηρεάζουν τόσο την ποιότητα ζωής τους όσο και την ψυχολογία τους.

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί είναι:
ο σακχαρώδης διαβήτης
οι κολπικές λοιμώξεις
η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος
η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών
η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση
και η παρατεταμένη υγρασία


Οι γυναίκες που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις με τα γνωστά συμπτώματα: κνησμό, ερυθρότητα, λευκά κολπικά υγρά.
Κλείσιμο

Αντίθετα πολύ σπάνια κολλάει μια λοίμωξη μέσω του νερού. Είναι μύθος ότι η πισίνα ή η θάλασσα προκαλούν κολπίτιδες. Οι δημόσιες πισίνες τις περισσότερες φορές είναι υπερχλωριωμένες και πολύ δύσκολα περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσουν ωτίτιδες παρά κολπικές λοιμώξεις.

Εάν  λοιπόν το νερό είναι καθαρό, η αιτία του προβλήματος είναι η υγρασία που παραμένει μετά το μπάνιο στο αιδοίο. Ο κύριος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Η λύση είναι η αλλαγή του μαγιό για να μην παραμένει η γυναίκα με βρεγμένο μαγιό για πολλή ώρα.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι το ταμπόν προκαλέι λοιμώξεις ή επηρεάζει την περίοδο. Το καλοκαίρι η χρήση του είναι πιο συχνή λόγω  της θάλασσας. Εννοείται ότι είναι ασφαλής η χρήση του ταμπόν.

Είναι παρά πολύ χρήσιμο και πολύ αποτελεσματικό στη θάλασσα και την πισίνα. Η πιθανότητα να υπάρξει ενδομήτρια λοίμωξη είναι ελάχιστη και σχετίζεται με λανθασμένη χρήση του και αμέλεια. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αλλάζεται τακτικά, όπως επίσης και ότι η χρήση του στη θάλασσα είναι ασφαλής και ενδεχόμενο «ατύχημα» έχει μόνο αισθητικό πρόβλημα και όχι υγείας.

Με αφορμή το παραπάνω μα προσθέσουμε  πως θεωρίες του τύπου «κρύωσαν οι ωοθήκες μου» δεν ισχύουν και αποτελούν μύθο. Ουσιαστικά αν υπάρχει πόνος στις ωοθήκες και δεν οφείλεται σε ωορρηξία πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας γιατί μπορεί να υπάρχει γυναικολογική λοίμωξη ή και κύστη. Το δροσερό νερό της θάλασσας και της πισίνας δεν φταίνε σε τίποτε και πρακτικά η πιθανότητα να προκαλέσουν ψύξη στις ωοθήκες είναι η ίδια με τα άλλα εσωτερικά όργανα μιας γυναίκας, αλλά και ενός άντρα.

Μερικές φορές επίσης οι γυναίκες παρατηρούν μια αλλαγή της διάρκειας του κύκλου τους το καλοκαίρι με τις διακοπές. Γενικά ο κύκλος της περιόδου δεν επηρεάζεται από τα μπάνια, αλλά περισσότερο ίσως από την αλλαγή του τρόπου ζωής, του ύπνου και φυσικά του ελαττωμένου στρες.

Βέβαια πολλές γυναίκες προτιμούν να μήν έχουν περίοδο το καλοκαίρι στις διακοπές τους και συχνά μας τηλεφωνούν για οδηγίες γύρω από αυτό το θέμα. Ο καλύτερος τρόπος για αποφυγή της εμμήνου ρύσης στις διακοπές είναι η συνεχόμενη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού, που σας απαλλάσσει από την περίοδο. Πρέπει όμως να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

Επίσης η ουρολοίμωξη ταλαιπωρεί πολύ τις γυναίκες το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στη χρήση ακάθαρτων τουαλετών, στο γεγονός επίσης ότι οι γυναίκες αποφεύγουν να ουρήσουν το βράδυ, ιδιαίτερα μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
Για να προλάβουμε λοιπόν τέτοια προβλήματα ουρούμε τακτικά, με καλές συνθήκες υγιεινής και δεν καταπιέζουμε τον εαυτό μας. Η ουρολοίμωξη που εμφανίζεται συχνά μετά από σεξουαλική επαφή μπορεί να χρειαστεί  αντιβίωση μετά από κάθε  πράξη, αλλά πάντα με τη συμβουλή γυναικολόγου.

Τέλος το καλοκαίρι δεν μας αφήνει μόνο μαύρισμα και αναμνήσεις αλλά και ευκαιριακές λοιμώξεις. Παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων – κονδυλώματα, έρπης, χλαμύδια, κλπ. Είναι περιττό να πούμε πως η χρήση προφυλακτικού είναι η φθηνότερη και καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης και πρόληψης που θα σας προφυλάξει από άγχος, θεραπείες και στεναχώρια. Για αυτό και οι περισσότερες γυναίκες κάνουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο το Σεπτέμβρη προκειμένου να διαγνωστούν τυχόν προβλήματα που δεν έχουν εμφανίσει ιδιαίτερα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης