Το πρόγραμμα που φέρνει τον κλάδο HoReCa πιο κοντά σε μία zero waste καθημερινότητα
Οι κύκλοι της ζωής
Sponsored by Coca Cola
130976979_m_normal_none_2

Το πρόγραμμα που φέρνει τον κλάδο HoReCa πιο κοντά σε μία zero waste καθημερινότητα

Είναι οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες που φέρνουν τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Είναι το πραγματικό ενδιαφέρον που φέρνει τις λύσεις. Είναι οι αποφασιστικές δράσεις που κάνουν τη ζωή καλύτερη.  

Η Coca-Cola Hellas, έχει αποδείξει ότι δεν είναι απλώς μια Total Beverage εταιρεία με ευρεία γκάμα ροφημάτων και αναψυκτικών αλλά μια εταιρεία που έχει ως αποστολή να κάνει τη διαφορά στις κοινωνίες, όπου δραστηριοποιείται και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. 

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινάει το 2018, όταν η Coca-Cola Hellas, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), δημιουργεί την κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματος της εταιρείας «Για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Η πλατφόρμα Zero Waste Future ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2018, με όραμα να γίνει σημείο αναφοράς σε όλη τη χώρα. Σταδιακά και μέσα στην πενταετία που διανύσαμε επεκτάθηκε σημαντικά. Βρέθηκε σε παραλίες, στον κλασσικό Μαραθώνιο και επεκτάθηκε και στον κλάδο HoReCa. Tαξίδεψε σε 25 προορισμούς στην Ελλάδα, άλλαξε νοοτροπίες και είχε σημαντικά αποτελέσματα, αφού, μέχρι σήμερα, μέσω του Zero Waste Future έχουν συλλεχθεί πάνω από 2.200 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και έχουν εκπαιδευτεί περίπου 1.300.000 άτομα!

Σημαντική πρωτοβουλία αυτής της ευρύτερης στρατηγικής, αποτελεί το Δίκτυο Zero Waste Horeca, που ξεκίνησε το 2019, στοχεύοντας εξαρχής στην αύξηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που συλλέγονται από τον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα από την εκπαίδευση των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζομένων τους πάνω στις βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας είναι καθοριστικός συνεργάτης της Coca-Cola στην Ελλάδα, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κλάδος HoReCa στην Ελλάδα σήμερα διαθέτει περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτόν υπολογίζονται σε πάνω από 600.000. Παράλληλα, βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο συγκεκριμένος κλάδος παράγει περίπου το 25% -35% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας, ετησίως.
Εύλογα, λοιπόν, το Νοέμβριο του 2022, η Coca-Cola Hellas έκανε το επόμενο βήμα για την υποστήριξη του κλάδου, ανακοινώνοντας το 1ο ψηφιακό «Zero Waste HoReCa Hub», εξελίσσοντας και μεταφέροντας το αρχικό Δίκτυο στο online περιβάλλον. Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναγνώρισης που προσφέρει δωρεάν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον κλάδο καφεστίασης και φιλοξενίας όλα όσα χρειάζονται, για να υιοθετήσουν στην πράξη μία Zero Waste λογική.



Στόχος του προγράμματος δεν είναι άλλος από το να παρακινήσει τους ιδιοκτήτες και τους επαγγελματίες του κλάδου να υιοθετήσουν πρακτικές Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ώστε με τις δράσεις τους να δοθεί δεύτερη ζωή σε υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν (πλαστικό, αλουμίνιο κ.λπ.) και συνακόλουθα, να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και να αυξηθεί συνολικά η ανακύκλωση.

Δωρεάν και πολύ φιλική προς τον χρήστη, η online πλατφόρμα Zero Waste Future προσκαλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, να γίνουν μέλη, να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλικής οικονομίας και να αυξήσουν το ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τα λειτουργικά τους έξοδα.

Κάθε επιχείρηση HoReCa που γίνεται μέλος του προγράμματος και εγγράφεται στην πλατφόρμα, πρέπει να εντάξει στην καθημερινή της λειτουργία τις ακόλουθες δράσεις:

  • Πρόληψη: να έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη μη δημιουργία απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση υλικών, προϊόντων και συσκευασιών.
  • Δημιουργία Υποδομών στην Πηγή: να διαθέτει υποδομές διαχωρισμού των απορριμμάτων με σκοπό την ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους.
  • Μείωση Απορριμμάτων: να έχει καταγράψει αξιοσημείωτη μείωση των σκουπιδιών που οδηγούνται στους πράσινους κάδους του Δήμου, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που δεν είχε εφαρμόσει καμία δράση.

Πώς όμως το πετυχαίνει αυτό;
Mόλις μια επιχείρηση γίνει μέλος του προγράμματος, έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης digital επιμορφωτικών σεμιναρίων γύρω από την κυκλική οικονομία και τους τρόπους ορθής συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων.
Στη συνέχεια, η εκάστοτε επιχείρηση καλείται να καταγράψει τα απορρίμματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της σε εβδομαδιαία  βάση, για το διάστημα ενός μήνα.
Σύμφωνα με την καταγραφή και την πρόοδο της κάθε επιχείρησης στη διαδικασία ανακύκλωσης των απορριμμάτων της, μπορεί να λάβει διάκριση Gold, Silver ή Bronze, αναλόγως της απόδοσης και της επίτευξης μετρήσιμων στόχων.



Οφέλη για επιχειρήσεις και κοινωνία
Τα οφέλη μιας επιχείρησης που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι πολλά και σημαντικά, πέραν του ότι έτσι αναγνωρίζεται ως περιβαλλοντικά υπεύθυνη, κάτι που για όλο και περισσότερους πελάτες εστιατορίων και ξενοδοχείων θεωρείται προϋπόθεση για να επιλέξουν, πλέον, μια επιχείρηση.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Μέσω του Zero Waste HoReCa Hub τα μέλη αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία χρήσιμα για την παρακολούθηση της προόδου τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από εργαλεία που βοηθούν την εξέλιξή τους. Από την τρέχουσα νομοθεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τα πλαστικά μιας χρήσης, μέχρι εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται online, και από την πρόσβαση σε βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές ορθής συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων, ως τον σωστό διαχωρισμό των υλικών στην πηγή.
Έτσι, όχι μόνο μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά, επιπλέον, βελτιώνουν τη φήμη τους και τοποθετούνται ως μια υπεύθυνη εταιρεία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Παράλληλα, μειώνουν τα δημοτικά τους τέλη, τη γραφειοκρατία, τα λειτουργικά τους έξοδα και αποκτούν πλεονέκτημα στη μετάβασή τους στη νέα εποχή.

Ήδη, η πλατφόρμα έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα μέλη που συμμετέχουν στο Zero Waste HoReCa Hub μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 900 και συνεχώς αυξάνονται.

Αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα για το πώς η Coca-Cola Hellas δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και βελτιώνει μια σειρά από συνθήκες που σχετίζονται όχι μόνο με το παρόν, αλλά, κυρίως, με το μέλλον. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης