Γεράσιμος Σιάσος: Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν μετά από ιογενείς λοιμώξεις

Γεράσιμος Σιάσος: Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν μετά από ιογενείς λοιμώξεις

Το φθινόπωρο μας επαναφέρει στην «κανονικότητα» ως προς την εποχική έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού

gripi
Πρώιμη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος παρατηρούν οι γιατροί, γεγονός αναμενόμενο μετά από τρία σχεδόν χρόνια πανδημίας και εφαρμογής των μέτρων αποστασιοποίησης που το προηγούμενο διάστημα είχαν εξαφανίσει τις εποχικές ιώσεις.

Το φετινό φθινόπωρο λοιπόν μας επαναφέρει στην «κανονικότητα» ως προς την εποχική έξαρση των λοιμώξεων, συχνά ιογενών, του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κυρίως από τα τέλη Δεκεμβρίου με κορύφωση κατά τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο. Ο ιός της γρίπης και μία σειρά άλλων ιών μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ανώτερου ή και κατώτερου Αναπνευστικού.

«Όσον αφορά τους ενηλίκους με ιώσεις του αναπνευστικού (πέραν της Γρίπης και της COVID-19) η συμπτωματολογία είναι ήπια και σπάνια προκαλούνται συμπτώματα από το καρδιαγγειακό σύστημα», σημειώνει ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Καθηγητής Καρδιολογίας στη Γ' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις

Σύμφωνα με τον κ. Σιάσο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα με γνωστά καρδιαγγειακά νοσήματα που μπορεί να χρειάζονται κατά τη νόσηση ρύθμιση της αγωγής τους ιδιαίτερα αν εμφανίζουν υψηλό και παρατεταμένο πυρετό. Οι επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι συχνές πρέπει όμως να δίνεται προσοχή ιδιαίτερα στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, εύκολη κόπωση, λαχάνιασμα, και κυρίως θωρακικό άλγος, στηθάγχη ή και αρρυθμίες που μπορεί να γίνουν αντιληπτές ως διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ή «αίσθημα παλμών».

Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης ή αμέσως μετά τη νόσηση, επιβάλλεται καρδιολογικός έλεγχος με:

Κλείσιμο
- κλινική εξέταση
- ηλεκτροκαρδιογράφημα
- εργαστηριακός έλεγχος (γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, τροπονίνη, δείκτες φλεγμονής όπως CRP, νατριουρητικά πεπτίδια)
- απεικονιστικός έλεγχος συνήθως με απλό υπερηχοκαρδιογράφημα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την κλινική εικόνα ενδεχομένως να κριθούν αναγκαίες από τον καρδιολόγο και επιπλέον εξετάσεις

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει ποικίλης βαρύτητας νόσο. Ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ευάλωτους ασθενείς και σε όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους η νόσος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ιδιαίτερα αν δεν έχουν επιτύχει σωστή ρύθμιση και αγωγή και πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη καρδιολογική παρακολούθηση.

Το διάστημα της νόσησης από γρίπη αλλά και το αρχικό διάστημα μετά τη νόσηση μπορεί να εμφανιστεί κινητοποίηση ενζύμων μυοκαρδιακής βλάβης και κυρίως αύξηση της τροπονίνης, αυξημένη επίπτωση εμφράγματος μυοκαρδίου λόγω της προθρομβωτικής κατάστασης και της φλεγμονής, εικόνα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αλλά και καρδιακές αρρυθμίες.

«Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα από το καρδιαγγειακό θα πρέπει να ελέγχονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα από καρδιολόγο όπως και οι ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ή σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, ώστε αφενός να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου και η βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή αλλά και ο αποκλεισμός καρδιαγγειακών επιπλοκών», συμβουλεύει ο καθηγητής Καρδιολογίας.

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν μετά από Covid-19

«Όσον αφορά τον κορωνοϊό με την εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί, την επικράτηση πιο ήπιων στελεχών του ιού και την διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή φαίνεται ότι η νόσος που προκαλεί είναι σχετικά ήπια. Φαίνεται πως και η νόσος μετά COVID-19 (long COVID-19) έχει πιο ήπια συμπτωματολογία», σημειώνει ο κ. Γεράσιμος Σιάσος.

Ανάλογα λοιπόν με την περίπτωση, το ιστορικό και την κλινική πορεία της νόσου τους, ιδιαίτερα εάν υπήρχαν σημεία καρδιαγγειακών επιπλοκών (κλινικά, απεικονιστικά, αύξηση τιμών τροπονίνης ορού), οι αναρρώσαντες από COVID-19 οφείλουν να εξεταστούν για κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.), ως προς τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο, με 24ωρη περιπατητική καταγραφή του καρδιακού ρυθμού για την ανεύρεση αρρυθμιολογικών επεισοδίων και με δοκιμασίες ισχαιμίας ή πλέον εξελιγμένες απεικονιστικές τεχνικές (όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς) κατά περίπτωση.

Η καρδιολογική εκτίμηση και παρακολούθηση όσων νόσησαν με COVID-19 μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ειδικά καρδιολογικά ιατρεία.

Στο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» στην Γ' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ήδη λειτουργεί ιατρείο καρδιολογικής παρακολούθησης ασθενών μετά λοίμωξη COVID-19, στελεχωμένο με έμπειρους καρδιολόγους (τηλ. ραντεβού 1535, Κωδικός Ιατρείου 08758).Ειδήσεις σήμερα

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ μετά τα 4,8R στην ίδια περιοχή - «Χορεύουν» Αττική και Εύβοια

«Δεν είναι κάτι κακό», έλεγε στη 16χρονη για την ασέλγεια ο προπονητής της

Με τηλεφωνικές ανακρίσεις και online ελέγχους «κυνηγά» τους διαδηλωτές το καθεστώς στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης