Μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς της ψωρίασης είναι πλέον εφικτή

Μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς της ψωρίασης είναι πλέον εφικτή

Δύο νέοι βιολογικοί παράγοντες δρουν στη ρίζα της νόσου,  προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα

ps1

Sponsored Content

Η ψωρίαση είναι μια ανοσο-μεσολαβούμενη, χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει το 2–4% του δυτικού πληθυσμού και περίπου 2% των Ελλήνων (250.000). Συνήθως, εμφανίζεται μεταξύ των 18 και 40 ετών, αν και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όπως μάς εξηγεί ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Δερματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής, με το 80% των ασθενών να εμφανίζουν την ήπιας μορφής ψωρίαση. Η τυπική εικόνα έχει ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από σκληρά αργυρόχροα λέπια. Μπορεί να υπάρχει κνησμός και πόνος στη συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος.
Φωτο_ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ_copy_2
Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Δερματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ»
Εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου βασίζεται κυρίως σε κλινικούς δείκτες ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια του σώματος που εμφανίζει σημεία. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας και αφορά περίπου το 80% των ασθενών. Αυτή η μορφή Ψωρίασης μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα. Υπάρχουν όμως και οι ειδικές εντοπίσεις της νόσου, οι οποίες ακόμη και αν δεν είναι μεγάλης έκτασης θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως σοβαρή ψωρίαση. Αυτές είναι το τριχωτό της κεφαλής, η προσβολή των πτυχών του σώματος (ανάστροφη ψωρίαση - γεννητική περιοχή, μασχάλες, κάτω από το στήθος), του προσώπου, των παλαμών και πελμάτων, και η προσβολή των ονύχων (ψωριασική ονυχία). Σε αυτές τις περιπτώσεις η ψωρίαση μπορεί να είναι έντονα φλεγμονώδης, να προκαλεί κνησμό, πόνο και σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργικά προβλήματα.

Κλείσιμο
Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο - πρόκειται για σύνδρομο το οποίο συνδυάζει κοιλιακή παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, αυξημένη γλυκόζη - από τον υπόλοιπο πληθυσμό και όσοι έχουν σοβαρή νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η κατάθλιψη είναι συχνότερες νόσοι στους ασθενείς με ψωρίαση.

Ζητούμενο των ασθενών από τις θεραπείες που λαμβάνουν με βιολογικούς παράγοντες είναι η μείωση των ορατών συμπτωμάτων της ψωρίασης και του πόνου οδηγώντας σε δερματική κάθαρση μέσω αποτελεσματικών και ασφαλών λύσεων. Ωστόσο, διεθνείς έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι η νόσος υποθεραπεύεται ή ακόμα υπάρχουν και ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, που δε λαμβάνουν καμία θεραπεία. Αυτό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην καθυστέρηση έναρξης ή αλλαγής της βιολογικής τους θεραπείας.

Στην Ελλάδα έχουμε τη χαρά, τα τελευταία δύο χρόνια, να έχουμε στη φαρέτρα μας δύο νέους βιολογικούς παράγοντες, αναστολείς της ιντερλευκίνης-23 (IL-23), το risankizumab και το guselkumab που φαίνεται να ξεχωρίζουν καθώς δρουν στη ρίζα της ψωρίασης. Ειδικά το Risankizumab εμφανίζει ένα πιο ολοκληρωμένο προφίλ προσφέροντας πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα.

Το Risankizumab ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, κατά μέσο όρο 7 στους 10 ασθενείς, πέτυχαν πλήρη ύφεση των ψωριασικών τους πλακών με ταυτόχρονη βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα, 6 στους 10 ασθενείς διατήρησαν αυτό το πλήρως καθαρό δέρμα για πέντε χρόνια. Αναφορικά με τις δύσκολες εντοπίσεις, 6 στους 10 ασθενείς πέτυχαν πλήρη κάθαρση των βλαβών από τα νύχια σε βάθος ενός έτους, 8 στους 10 πλήρη κάθαρση στο τριχωτό της κεφαλής και 9 στους 10 πλήρη κάθαρση των παλαμών και πελμάτων.

Τον Νοέμβριο 2021, το Risankizumab πήρε έγκριση και για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα, κάτι πολύ σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι 1 στους 3 ασθενείς με ψωρίαση θα αναπτύξει κάποια στιγμή και ψωριασική αρθρίτιδα.

Όσον αφορά το δοσολογικό σχήμα του Risankizumab είναι απλό και βολικό για τους ασθενείς, καθώς απαιτείται η χορήγηση μόνο τεσσάρων δόσεων συντήρησης το χρόνο, μετά τις δόσεις έναρξης (εβδομάδα 0 και 4).

Αναφορικά με την ασφάλεια, από το κλινικό πρόγραμμα αλλά και από δεδομένα επτά ετών, δεν φάνηκε η ύπαρξη σημάτων για την εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, και κυρίως σοβαρών λοιμώξεων.

Η επίτευξη και η διατήρηση της πλήρους κάθαρσης του δέρματος μ’ ένα απλό και βολικό δοσολογικό σχήμα και μ’ ένα σταθερό προφίλ ασφάλειας αποτελεί έναν ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς με ψωρίαση, χάρη στο Risankizumab. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορούν να ζήσουν πλέον μία ζωή χωρίς περιορισμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης