Μπορούμε να νικήσουμε το κρυολόγημα

Μπορούμε να νικήσουμε το κρυολόγημα

Καλή υγιεινή, σωστή διατροφή, ενυδάτωση και όλα όσα θα μάς βοηθήσουν να απαλλαγούμε σύντομα από τα συμπτώματα και να αισθανθούμε καλύτερα.

kryol1

Βουλωμένες μύτες, βήχας, πονόλαιμος και φτερνίσματα μάς ταλαιπωρούν κάθε φθινόπωρο και χειμώνα καθώς περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι ιών μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, το οποίο είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Από όλους αυτούς τους ιούς, ο ρινοϊός προκαλεί περίπου το 30-40% όλων των κρυολογημάτων των ενηλίκων. Τα καλά νέα είναι ότι με τη συνεπή φροντίδα του εαυτού μας, την προσωπική υγιεινή, τη σωστή διατροφή, και την καλλιέργεια μιας σειράς συνηθειών, μπορούμε να προλάβουμε αλλά και να διαχειριστούμε το κρυολόγημα.

Με ποιο τρόπο μεταδίδεται
Το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται είτε με εισπνοή του ιού στον αέρα μετά από φτέρνισμα ή βήχα, είτε με άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις από επιφάνειες όπως το ακουστικό του τηλεφώνου, το πληκτρολόγιο του κομπιούτερ, το πόμολο της πόρτας, η χειρολαβή του λεωφορείου, το στυλό και πολλά ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να προσβληθεί αν ακουμπήσει μια μολυσμένη επιφάνεια κι έπειτα αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Με την ίδια διαδρομή μπορεί και μια χειραψία να μεταφέρει τους ιούς στον οργανισμό μας. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να είναι μεταδοτικό από δύο ημέρες προτού ξεκινήσουν τα συμπτώματα, έως ότου τα συμπτώματα εξαφανιστούν πλήρως.

96998826_m
Κλείσιμο

Παράγοντες κινδύνου
Οι άνθρωποι κολλούν συχνότερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα επειδή μένουν σε εσωτερικούς χώρους και βρίσκονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Ακόμη, όταν ο καιρός είναι κρύος κι εμείς δεν είμαστε αρκετά ντυμένοι, πέφτει η θερμοκρασία του σώματός μας και μπορεί να μειωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Η κούραση, σωματική και ψυχολογική, είναι επίσης επιβαρυντικός παράγοντας. Bρέφη και μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να κολλήσουν, επειδή δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ανοσία σε πολλούς από τους εμπλεκόμενους ιούς. Τέλος, τα άτομα με ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πιο ευπαθή.

Πρόληψη
Πολύ σημαντική είναι η Αυτοφροντίδα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη συνεπή φροντίδα του εαυτού μας, με συμμετοχή σε δραστηριότητες και καλλιέργεια συνηθειών που συνεισφέρουν στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη αλλά και τη διαχείριση οποιουδήποτε θέματος ασθένειας με ή χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι αν υιοθετήσουμε πρακτικές που αφορούν την κοινωνική και την προσωπική μας ζωή μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
-Είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
-Δεν αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη, και το στόμα μας χωρίς να έχουμε πλύνει προηγουμένως τα χέρια μας.
-Αποφεύγουμε τα μέρη με μεγάλο συνωστισμό και φροντίζουμε να αερίζεται συχνά ο χώρος μας.
-Καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζουμε συχνά όπως τα πόμολα, τα τραπέζια, τους διακόπτες, το τηλέφωνο, το γραφείο.
-Δεν μοιραζόμαστε ποτήρια και μαχαιροπίρουνα με άλλα άτομα.
-Μετά το φτάρνισμα καθαρίζουμε τη μύτη μας με χαρτομάντηλο, το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και πλένουμε τα χέρια μας.
-Ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας με σωστή διατροφή και συμπληρωματική λήψη βιταμινών ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μάς συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν κολλήσουμε
Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Μπορούμε όμως να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό, φροντίζοντας τον εαυτό μας.
-Πίνουμε πολλά υγρά που βοηθάνε στην απομάκρυνση της βλέννας. 
-Ξεκουραζόμαστε όσο μπορούμε.
-Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο και τα ζεστά ροφήματα θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού.
-Κάνoυμε ζεστά ντους που επιτρέπουν την εισπνοή υδρατμών και κρατούν τη μύτη ενυδατωμένη.
-Μερικές φορές το χειρότερο σύμπτωμα του κρυολογήματος είναι η ρινική συμφόρηση που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας, να μας προκαλέσει κούραση και πόνο κάτω από τα μάτια αλλά και στο μέτωπο. Ενα ρινικό σπρέι θα απελευθερώσει την αναπνοή μας, και θα σταματήσει την καταρροή.
-Οι παστίλιες, τα αναλγητικά και οι σταγόνες είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα ανακουφίζοντάς μας από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
-Αποφεύγουμε να πάρουμε αντιβιοτικά αφού δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά ασθενειών που προκαλούνται από βακτήρια ενώ το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης