PIF Ελλάδας: Το όραμα της καινοτομίας στο φάρμακο εγγυάται μια πιο υγιή ζωή

PIF Ελλάδας: Το όραμα της καινοτομίας στο φάρμακο εγγυάται μια πιο υγιή ζωή

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, βλέπουμε στην πράξη τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας η οποία έχει αλλάξει ριζικά τη φροντίδα και την προσέγγισή μας στη θεραπεία των ασθενών.

86126111_m
Sponsored Content 

Mόνο την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις των βιοφαρμακευτικών εταιρειών στην έρευνα νέων θεραπειών αγγίζουν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη εντελώς νέων τρόπων αντιμετώπισης πολύπλοκων και σοβαρών ασθενειών της εποχής μας.

Οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλάζουν την πορεία και την έκβαση πολλών ασθενειών. Τίθενται στο στόχαστρο οι υποκείμενες αιτίες της κάθε νόσου, αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε αυτή τη νέα εποχή της καινοτομίας, πολλές ασθένειες οι οποίες προηγουμένως ήταν θανατηφόρες, είναι πλέον διαχειρίσιμες και δυνητικά ιάσιμες.

Πριν από 40 χρόνια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις θεωρούνταν αναπόφευκτο ατυχές γεγονός της γήρανσης, στο οποίο μπορούσαν να γίνουν ελάχιστες παρεμβάσεις. Πλέον, με την ανάπτυξη ενός μεγάλου φάσματος φαρμάκων και με την κατανόηση της αλληλεπίδρασης διαφόρων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, έχουν έρθει μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση αυτών των νοσημάτων.

Αντίστοιχα, τη δεκαετία του 1990 το AIDS αποτελούσε καταληκτική ασθένεια και όσοι διαγιγνώσκονταν με αυτή είχαν μικρό προσδόκιμο ζωής. Πλέον, χάρη στην ανακάλυψη πρωτοποριακών φαρμάκων, οι ασθενείς με HIV μπορούν να έχουν μια καθ’ όλα φυσιολογική ζωή.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η ηπατίτιδα C θεωρούνταν μια από τις πολύ δύσκολες και  μη ιάσιμες ασθένειες. Η μοναδική τότε διαθέσιμη θεραπεία, είχε μόλις 50% επιτυχία και προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες. Αντίθετα, σήμερα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών με ελάχιστες παρενέργειες και με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%.

Κλείσιμο
Τέλος, ο καρκίνος αποτελεί μια ομάδα πάνω από 100 διαφορετικών ασθενειών. Η θεραπεία τους είναι σύνθετη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ απαιτούνται εξατομικευμένες προσεγγίσεις. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει κάνει μεγάλα βήματα για την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών αυτών, αλλά και την βελτίωση της ανεκτικότητας των θεραπειών. Για πολλούς ασθενείς οι αναδυόμενες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και οι ανοσοθεραπείες αλλάζουν το πρότυπο θεραπευτικής αντιμετώπισης και δύνανται να μειώσουν τη χρήση παραδοσιακών θεραπειών όπως είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Το PIF Ελλάδας
Την καινοτομία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο θεσμικός μη κερδοσκοπικός φορέας PhRMA Innovation Forum Ελλάδας (PIF Ελλάδας). Αποτελείται από 25 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν κοινό στόχο την προώθηση της ταχύτερης και ευρύτερης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες. Ως συνομιλητής, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ελληνικές αρχές για να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια εμπειρεία του και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κυρίος στόχος του PIF Ελλάδας είναι να συμβάλει στην ευημερία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης