Σαντορίνη: η ιστορία της Ρούλας με τα 15 αδέλφια και τους ψευτοκεφτέδες

Σαντορίνη: η ιστορία της Ρούλας με τα 15 αδέλφια και τους ψευτοκεφτέδες

Αυθεντικές εξομολογήσεις  από το νησί  της Καλντέρας

roula_large
             «Τι θα φάμε σήμερα μαμά;»

            -«Ότι πέπσει ο Θεός…»

Αυτό θυμάται από τα παιδικά της χρόνια, η Κυρία Ρούλα Πρέκα… Σπάνιο και δύσκολο το φαγητό τα χρόνια της κατοχής και, πόσο μάλλον εάν έχεις να ταΐσεις 16 στόματα στην φτωχή Σαντορίνη. Γι’ αυτό η μάνα, που την έχασαν πρόσφατα από Η1Ν1 σε ηλικία 97 ετών, ποτέ δεν απαντούσε σε ερωτήσεις «παγίδες» και έλεγε στα παιδιά της, ότι μας δώσει ο θεός θα φάμε….

              Τα κατάφερε όμως μια χαρά η μάνα της κυρά Ρούλας, η οποία είχε 10 γέννες, γέννησε 12 παιδιά και μεγάλωσε 16… Το μέτρημα δεν βγαίνει, της λέω και η κυρά-Ρούλα απαντά,
Κλείσιμο
"Άκουσέ με. Είχε δέκα γέννες, στις δύο βγήκαν δίδυμα, άρα μέχρι τώρα 12… και άλλα τέσσερα που είχε ο πατέρας μου από προηγούμενο γάμο, μας κάνουν 16 όλα μαζί. Τόσα ήμασταν. Η πρώτη γυναίκα του πατέρα μου, πέθανε στην τέταρτη γέννα. Τότε ο πατέρας μου ήταν 42. Βρήκε την μάνα μου 18 χρονών γειτονοπούλα, φτωχό κορίτσι και την πήρε για να του μεγαλώσει τα παιδιά του. Και της έκανε άλλα 12! Καλή γυναίκα η μάνα μου, δούλευε και στο σπίτι και στα χωράφια του πατέρα μου. Δεν την άφηνε να ξεκουραστεί. Μας έπαιρνε μαζί της όλα, μεγάλα και μικρά, μας έβαζε στο σαμάρι του γαδάρου και δρόμο στα χωράφια. Σκληροί ήταν οι άντρες τότε…"

             Τα λέει γρήγορα η Κυρά Ρούλα χωρίς να χάνει το χαμόγελό της. Χωρίς να σπάει η φωνή της από τις θύμισες, παρά το γεγονός ότι πια έχουν μείνει 14 αδέλφια. Όλα είναι μέσα στη ζωή, λέει. Και τα καλά και τα άσχημα. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, υπομονή να έχεις… λέει και φεύγει για λίγο, γιατί έχει πελάτες που περιμένουν να απολαύσουν τα φρέσκα ψάρια και τα μαγειρευτά της, στο γραφικό «στέκι του ψαρά» στο λιμανάκι Βλυχάδα της Σαντορίνης.

             Την παρατηρώ όταν παίρνει τις παραγγελίες. Οι πελάτες μιλάνε λίγο. Η κοινωνικότατη Κυρά-Ρούλα έχει τον πρώτο λόγο. Μάλλον και τον τελευταίο. Βροντώδης έντονος, δυναμικός ο τόνος της φωνής. Σε καθηλώνει. Σου εξηγεί δυνατά και καθαρά το μενού, αλλά δεν έχει και χρόνο για χάσιμο. Τα βήματά της κουρασμένα αλλά σβέλτα όπως και η διάθεσή της, που μοιάζει με μικρού παιδιού. Μαγειρεύει και σερβίρει και εισπράττει… όλα μαζί.

             -Θα μας πεις το μενού;

             -Τι να σου πω… απλά πράγματα, δεν έχουμε εμείς γκουρμέδες που τα λένε, απαντά. Φρέσκα ψάρια πρωινά, φάβα, χόρτα, τηγανιτές πατάτες από την Μεσαριά, καλαμαράκια, ψευτοκεφτέδες, γεμιστά, μουσακά, ντολμάδες, γίγαντες φούρνου. Αυτά έχουμε. Αν θες ψάρια ή καλαμάρια, πες μου πως θες να τα ψήσω λέει και φεύγει βιαστικά για την κουζίνα.

Τα ψάρια είναι ολόφρεσκα, γιατί τα ψαρεύει κάθε πρωί ο ένας από τους γιους της, με το καΐκι του. Η κυρά-Ρούλα έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Διαβάστε περισσότερα εδώ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης