Απόφαση σταθμός της ΕΕ: ενέκρινε έντομα ως τρόφιμα

Απόφαση σταθμός της ΕΕ: ενέκρινε έντομα ως τρόφιμα

Η εντομοφαγία χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης

tenebrio
             Για πρώτη φορά στις 3 Μαΐου η Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF), έδωσε το πράσινο φως για τη την εμπορευματοποίηση εντόμου, ως νέο τρόφιμο, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια αποτελούν το πρώτο βρώσιμο έντομο, που έλαβε ευνοϊκή γνωμάτευση σε μια απόφαση ορόσημο. Η απόφαση ελήφθη μετά από μια θετική εκτίμηση κινδύνου των κίτρινων σκουληκιών - που αναφέρεται στις προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor- που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τον Ιανουάριο.

               Το νέο αυτό τρόφιμο δύναται να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, αποξηραμένο με τη μορφή σνακ ή ακόμα και ως συστατικό, σε διάφορα τρόφιμα, όπως για την παρασκευή μπισκότων! Μετά την έγκριση από τα κράτη μέλη, τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί ο κανονισμός που θα εγκρίνει αυτό το έντομο ως τρόφιμο.

Τι είναι τα «νέα τρόφιμα»; Ως «νέο τρόφιμο» (Novel Food) ορίζεται το τρόφιμο που δεν είχε καταναλωθεί σε σημαντικό βαθμό από τους ανθρώπους στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα. Ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα βοηθά τις επιχειρήσεις τροφίμων να φέρνουν καινοτόμα τρόφιμα στην αγορά της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά τους. Αυτή η νομοθεσία επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας! Αφορά τρόφιμα τόσο διαφορετικά όπως τα έντομα, τα φύκια, τις νέες φυτικές πρωτεΐνες ή παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτες χώρες. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης