Πως ένα σαπούνι άλλαξε την ιστορία του κόσμου

Πως ένα σαπούνι άλλαξε την ιστορία του κόσμου

Το Lifebuoy, η χαρακτηριστική κόκκινη μπάρα σαπουνιού με την αντιβακτηριδιακή δράση, που παρασκευάστηκε πριν από 127 χρόνια με σκοπό να διαδώσει την υγιεινή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών, έρχεται επιτέλους και στην Ελλάδα!

PhotoHistory3-new
Έχουμε πλέον μάθει καλά πως ο πιο απλός και σωτήριος κανόνας της προσωπικής υγιεινής είναι να πλένουμε τα χέρια μας συχνά. Αρκεί, να τα σαπουνίζουμε με επιμέλεια για 20 δευτερόλεπτα, όπως μάς συμβουλεύουν οι ειδικοί ανά την υφήλιο. Ένας κανόνας πολύ σημαντικός για όλη μας την ζωή και όχι για την εποχή πανδημίας. Ωστόσο, όσο και να μάς φαίνεται περίεργο, αυτή η τόσο διαδεδομένη πρακτική, είναι σχετικά νέα.

Για πολλούς αιώνες κανείς δεν είχε μιλήσει για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών! Πρώτος το έκανε, το 1847, ο Ούγγρος γιατρός Ιγκνάτς Σέμελβάις, που ώθησε τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο όπου εργάζονταν, να πλένουν προσεχτικά τα χέρια τους πριν από κάθε ιατρική πράξη για να μη μεταδίδουν μικρόβια στους ασθενείς. Παρόλο που οι επιστημονικές του απόψεις δεν έγιναν αποδεκτές από το ιατρικό κατεστημένο της εποχής του, αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατό του από κορυφαίους ιατρούς. Ήταν ο 19ος αιώνας, και οι μεταδοτικές ασθένειες αποτελούσαν τη βασική αιτία θανάτου. Ακόμα και στη Μεγάλη Βρετανία που τότε βρισκόταν σε μια περίοδο μεγάλης ευημερίας αλλά και τεραστίων κοινωνικών ανισοτήτων, η χολέρα θέριζε.

1_william_lever_lifebuoy


Ένα σαπούνι με αποστολή
Εκεί λοιπόν, το 1894, ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, δημιούργησε ένα «σαπούνι με αποστολή»: ένα πρωτοποριακό, προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που, όπως είπε ο ίδιος όταν το παρουσίασε, είχε σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους». Έτσι γεννήθηκε το Lifebuoy – που σημαίνει σωσίβιο- και μαζί του, γεννήθηκε ένας θρύλος. Η ονομασία του «σωσίβιο» αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύστοχη όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή αφού σώθηκαν πολλές ζωές που κινδύνευαν από τη διασπορά της μεγάλης επιδημίας χολέρας.

Το καινοτόμο σαπούνι έγινε σήμα-κατατεθέν της υγιεινής και της καθαριότητας. Και όταν, το 1918, ακολούθησε η Ισπανική γρίπη, το Lifebuoy ήταν ήδη εκεί, έχοντας εκπαιδεύσει στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών. Ήταν εκεί και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με κινητές μονάδες λουτρών για να στηρίξει τους πολύπαθους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου, βλέποντας τη φήμη του να εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο.

Το πιο διάσημο σαπούνι επιστρέφει
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Lifebuoy το έκαναν διάσημο και αν ο δημιουργός του ζούσε σήμερα, θα ήταν πολύ περήφανος για την πορεία του θρυλικού σαπουνιού που απέδειξε ότι αντέχει στον χρόνο.
Σήμερα το «σωσίβιο» δίνει το παρών στην πανδημία Covid-19, συνεχίζοντας να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη σωτήρια αξία του πλυσίματος των χεριών που, μαζί με τη μάσκα και την απόσταση, είναι τα βασικά όπλα μας απέναντί της.

1_Group_4616_2x
Κλείσιμο


Μια μικρή κίνηση που σώζει
Το 2010, το Lifebuoy έβαλε ένα μεγάλο στόχο: να προσεγγίσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα, σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.

Παράλληλα, το Lifebuoy έχει αναλάβει μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία-αποστολή στον αναπτυσσόμενο κόσμο: να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών. Το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5” βασίζεται στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν συνηθίσουν τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Σήμερα, στην εποχή μιας ακόμη μεγάλης πανδημίας, το Lifebuoy είναι πάντα εδώ -σύντομα και σε όλη την Ελλάδα, με όλα τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς- δικαιώνοντας για μια ακόμη μια φορά τον άξια κερδισμένο τίτλο του θρύλου!

1_LB_logo_new_7_10_16
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης