Να μην δίνονται πλέον άδειες για νέα ξενοδοχεία στην Σαντορίνη, ζητά ο δήμαρχος

Να μην δίνονται πλέον άδειες για νέα ξενοδοχεία στην Σαντορίνη, ζητά ο δήμαρχος

Λειτουργούν 10.000 επιπλέον κλίνες σε σχέση με πέρυσι, πρέπει να ισχύσει ο ειδικός νόμος περί κορεσμού, δηλώνει ο Αναστάσιος - Νικόλαος Ζώρζος

Με 10.000 επιπλέον κλίνες, σε σχέση με πέρυσι, υποδέχεται φέτος τους επισκέπτες της η Σαντορίνη, όπως επισήμανε o δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος - Νικόλαος Ζώρζος. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, «αυτό που κύρια απασχολεί τη διοίκηση του νησιού πλέον, είναι το να διατηρηθεί η ποιότητα του τουριστικού προφίλ του διάσημου νησιού: Δεν μας απασχολούν τόσο οι αριθμοί όσο η ποιότητα». Πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", πως η Σαντορίνη είναι ένας «τουριστικός προορισμός κορεσμένος» και για τον λόγο αυτό η δημοτική Αρχή ζητά από το 2015 να ισχύσει ο ειδικός νόμος περί κορεσμού και συνεπώς με την έγκριση του υπουργείου Τουρισμού «να μη δίδονται άλλες άδειες για κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων ή καταλυμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο μια τέτοια εξέλιξη κρίνεται ως επιβεβλημένη «καθώς το δυνατό στοιχείο της Σαντορίνης είναι η ίδια της η γη και με την κατασπατάληση φυσικών πόρων αίρονται τα πλεονεκτήματα που έχει ένας τόπος» και έτσι «για να παραμείνει το νησί ο πρώτος προορισμός στην Ελλάδα θα πρέπει να τύχει προστασίας».

Σε ό,τι αφορά δε τις υποδομές, ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε και στη νέα εξέλιξη που έρχεται από το 2018 σε ότι αφορά το ειδικό τέλος που θα επιβάλλεται στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων. «Είναι κάτι που προχωρά και αφορά τον κώδικα ISPS (σ.σ International Ship and Port Facility Security Code), με την υποχρέωση εφαρμογής να ξεκινά από τη Σαντορίνη» σημείωσε ο κ. Ζώρζος που εξηγεί πως η πληρωμή του τέλους, ύψους ενός ευρώ, ενεργοποιείται την άνοιξη του 2018, ενώ τα χρήματα είναι ανταποδοτικά αφού θα κατευθυνθούν στις λιμενικές υποδομές. «Κάθε έτος καταφθάνουν στο νησί 800.000-850.000 επιβάτες κρουαζιέρας» σημειώνει ο δήμαρχος Θήρας.

Για το νησί της Κυκλάδων προωθείται τέλος σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο και μια μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, «μια αλλαγή που θα αφορά τη ρύθμιση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και την κατανομή των αφίξεων τους μέσα στην εβδομάδα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε κάποιες μόνο ημέρες (και έχει αποφασιστεί) μετά από πολύμηνη διαβούλευση με τους φορείς της κρουαζιέρας».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

theo

Είναι κάτι που έπρεπε να χε γίνει αρκετά χρόνια αλλά έστω και τώρα, είναι απαραίτητο. Είχα επισκεφτεί πρώτη φορά το νησί το 1983. Στα Φηρά υπήρχαν 1-2 μικρά ξενοδοχεία, καμμιά δεκαριά όλα-όλα καφέ μπάρ και αυτό ήταν. Για να μείνουμε πηγαίναμε στην Περίσσα, στο κάμπινγκ (τότε είχε ανοίξει). Θυμάμαι που από τα Φηρά που είναι σε ύψωμα έβλεπες όλο τον κάμπο με ταμπέλια κυρίως μέχρι την Περίσσα και το Καμάρι και δεν υπήρχε σπίτι πουθενά. Έκτοτε επισκέφτηκα το νησί άλλες 3-4 φορές. Η δόμηση έχει καλύψει τα πάντα. Όχι που δεν βλέπεις το Καμάρι αλλά ούτε και τον κάμπο μέχρι το Καμάρι δεν βλέπεις. Και είναι κυρίως χαμηλή απλωμένη δόμηση ενοικιαζομένων διαμερισμάτων ή μικρών ξενοδοχείων. Ίσως αντί του "απλώματος" της δόμησης σ' όλο το νησί να ήταν προτιμότερο να είχε επιλεγεί κάποιο μέρος μακρυά από τα τουριστικά "πολυ-φωτογραφημένα" μέρη που να επέτρεπε πολυόροφη δόμηση. Αν θέλουμε να πουλήσουμε ένα τουριστικό προιόν που να μη θυμίζει την κορεσμένη δόμηση Λούτσας και Ραφήνας πρέπει να σταματήσουμε τώρα τις οικοδομικές άδειες - έστω μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

corfu_imperial_arthro

Ο Όμιλος Grecotel, πρωτοπόρος και ηγέτης στον ξενοδοχειακό τουρισμό στην Ελλάδα, υλοποιώντας το επιχειρηματικό του πλάνο ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης 5 πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, συνολικού ύψους 42 εκατομμύριων ευρώ, παρέδωσε στους απαιτητικούς και εκλεκτικούς επισκέπτες, το αναγεννημένο Corfu Imperial Grecotel Exclusive Resort στην Κέρκυρα

1