Θρησκευτικός - Προσκυνηματικός Τουρισμός στην Κρήτη

Θρησκευτικός - Προσκυνηματικός Τουρισμός στην Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού και  με την Εκκλησία της Κρήτης και τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού

Θρησκευτικός - Προσκυνηματικός Τουρισμός στην Κρήτη
Η Κρήτη, όπου η Ορθοδοξία τιμάται με πίστη και σεβασμό, αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό και ιδιαίτερο θρησκευτικό προορισμό, στον οποίο εκφράζεται η ανάγκη των επισκεπτών να έλθουν σε επαφή με μια διαφορετική όψη της μεγαλονήσου, αυτήν της Ορθοδοξίας.

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, οι χριστιανικές κοινότητες της Κρήτης μεγαλούργησαν με την ορθόδοξη πίστη σε εκκλησίες και ναούς, σε μοναστήρια και ερημητήρια, σε σπήλαια που χρησιμοποιήθηκαν ως ασκητήρια και πλήθος παρεκκλησίων και Ιερών Ναών της βυζαντινής, της μεταβυζαντινής και των λοιπών περιόδων, με απαράμιλλα ξυλόγλυπτα τέμπλα, θαυμάσιες εικόνες και ιερά λείψανα Αγίων, που πλέον θεωρούνται θρησκευτικά μνημεία υψηλού ενδιαφέροντος.

Σήμερα, μπορούν να ενταχθούν ενδεικτικά μνημεία, που ανεγέρθηκαν στην Κρήτη κατά τη Βυζαντινή Εποχή, τη Βενετική και την όψιμη Οθωμανική περίοδο-με έμφαση στη διαχρονική συνέχεια του Χριστιανισμού στο νησί -και ο καταμερισμός τους σε ομάδες μνημείων ανάλογα με τον χωρικό τους προσδιορισμό-, μπορεί να οδηγήσει σε θεματικές διαδρομές, με επίκεντρο τον θρησκευτικό τουρισμό.


Για παράδειγμα το Ναό της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, το Μικρό Άγιο Μηνά, το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, τον Άγιο Τίτο, τη Βασιλική Αγίου Πέτρου, τη Μονή Παλιανής, τον Άγιο Τίτο Γόρτυνας,τις Μονές Βροντησίου και Βαλσαμόνερου, τη Μονή Οδηγήτριας μεταξύ Λίσταρου – Αγιοφάραγγου,τη Μονή Κουδουμά, τις Μονές Κεράς στην Κερά και στην Κριτσά ,τη Μονή Καψά ανατολικά του Μακρύ Γιαλλού, τη Μονή Σαββαθιανών, την  Παναγία Φόδελε, τη Μονή Αρκαδίου, τον Άγιο Ευτύχιο και Παναγία Κερά στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική στο Ονυθέ Ρεθύμνου,το Ναό Αγίου Νικολάου στα Κυριακοσέλια Αποκορώνου, τις Μονές Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων και Γκουνερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, το Ναό Αγίου Νικολάου στα Χανιά, το Ναό Αγίου Ιωάννη στον Αλικιανό, τη Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι, τη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας κοντά στο Ελαφονήσι κλπ.
Κλείσιμο

Η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού και  με την Εκκλησία της Κρήτης και τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, οργάνωσε την περιοδεία  «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου 25 κληρικών της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, τους οποίους συνόδευσε ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, όπως και την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρόσφατη αποστολή της Περιφέρειας στην Αγ. Πετρούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε έκθεση Αγιογραφίας του Κρητικού ζωγράφου Μανόλη Μπετεινάκη. Παράλληλα ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους του Γραφείου Προσκυνηματικών   Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας και άλλων χωρών για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για το μέλλον του Θρησκευτικού Τουρισμού.


Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε τουριστικές-πολιτιστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διαμορφώνει προτάσεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των δυνητικών επισκεπτών.

Σημαντικό βοήθημα για τους επισκέπτες του νησιού, είναι η έκδοση Τουριστικού Οδηγού Μνημείων Χριστιανικής Πίστεως της Κρήτης με πρωτοβουλία της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης