Βόλος: Ταξιδεύοντας στο κόσμημα του Παγασητικού

Βόλος: Ταξιδεύοντας στο κόσμημα του Παγασητικού

Δείτε φωτογραφίες από την πανέμορφη ελληνική πόλη

Βόλος: Ταξιδεύοντας στο κόσμημα του Παγασητικού
Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και εμείς ήδη σκαρώνουμε την καθιερωμένη μας απόδραση σε κάποιο αγαπημένο μέρος της Ελλάδας. Θέλοντας να συνδυάσουμε ψυχαγωγία και επιμόρφωση σκεφθήκαμε ότι ένα ταξιδάκι στο Βόλο είναι ό,τι ακριβώς ζητάμε.

Η γεωγραφική θέση του νομού, στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδας, καθιστά εύκολη την πρόσβαση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη. Από την Αθήνα ακολουθείτε την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και έχετε δυο επιλογές. Είτε ακολουθείτε την έξοδο των Μικροθηβών είτε την έξοδο του Βελεστίνου. Ο δρόμος από τις Μικροθήβες είναι λιγότερα τα χιλιόμετρα ενώ από το Βελεστίνο είναι πιο ξεκούραστη η διαδρομή.  Με μια παραλία σημείο αναφοράς και μια ανάσα μόλις να την χωρίζει από το Πήλιο, η πόλη του Βόλου καλοδέχεται κάθε επισκέπτη που επιθυμεί να την γνωρίσει. Με την ιδιαίτερη αισθητική του και το πλούσιο μυθολογικό του παρελθόν, ο Βόλος καταφέρνει να παντρέψει με μοναδικό τρόπο τη γοητεία της θάλασσας, τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων και την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία .

Και αφού πλησιάζουν οι Απόκριες, αξίζει να επισκεφθείτε το Βόλο για μία αποκριάτικη απόδραση καθώς κάθε χρόνο διαξάγεται «Το Καρναβάλι του Κόσμου» με χρώματα και αρώματα από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Κλείσιμο


Στα μονοπάτια της Ιστορίας

Σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι και μια αξιόλογη πολιτιστική υποδομή εξελίσσουν το Βόλο σε ένα δυναμικό κέντρο της Ελληνικής περιφέρειας και μετατρέπουν την περιήγηση σε μια απολαυστική εμπειρία.  Διαθέτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων 10 χλμ. σας προτείνουμε να νοικιάσετε ποδήλατα και κάνετε τη βόλτα σας σε δύο ρόδες!



Πρώτος σταθμός της βόλτας μας η πεζοδρομημένη λεωφόρος Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους  απανταχού λάτρεις της ιστορίας. Το σκάφος αυτό, πανομοιότυπο αντίγραφο του θρυλικού πλοίου της Αργοναυτικής Εκστρατείας, προσεχώς θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο μέσα στο λιμάνι του Βόλου, όπου θα υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης ώστε να μην υποστεί τις φθορές του χρόνου. Προς το παρόν όμως,  υποδέχεται μαθητές, επισκέπτες και τουρίστες στους οποίους «ξετυλίγει» την ιστορία της.

Επόμενη στάση, το πανέμορφο κτίριο Παπαστράτου  με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Πλέον οι  πρώην καπναποθήκες του μεγάρου φιλοξενούν τις υπηρεσίες και τις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.





Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το «Σπίτι με το τριαντάφυλλο». Κι αν η ονομασία σας παραπέμπει σε κάτι ονειρικό να σας ενημερώσουμε ότι  το κόκκινο σπίτι στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή είναι το Μουσείο- Πινακοθήκη της Χρυσούλας Ζιώγα.  Τα περίπου 250 έργα που εκτίθεται είναι πίνακες ελαιογραφίας με θέματα όπως «νεκρή φύση», προσωπογραφίες, σπίτια της περιοχής αλλά και του Πηλίου με ανθισμένες αυλές, εσωτερικά σπιτιών τα οποία είναι κυρίως αποτυπωμένα στα πλαϊνά του κλιμακοστάσιου σε σχέδια από μελάνι και μολύβι.



Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, το οποίο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου σε σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο . Στον πρώτο όροφο, ο οποίος χρησίμευε ως κατοικία για τον εκάστοτε σταθμάρχη και παραχωρήθηκε ως μουσειακός χώρος έπειτα από πιέσεις των « Φίλων των Τρένων», εκτίθενται αντικείμενα και έγγραφα της εποχής τα οποία πλέον δεν έχουνε λειτουργικό ρόλο αλλά αποτελούνε μικρούς θησαυρούς από ιστορικής πλευράς.

Τέλος μια βόλτα στη συνοικία «Παλιά» στον δυτικό τομέα του Βόλου που σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό, θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου, την οθωμανική πυριτιδαποθήκη , την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Κοντινές αποδράσεις

Ο Βόλος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πανέμορφα χωριά του Πηλίου, τις υπέροχες παραλίες του Παγασητικού κόλπου και του Αιγαίου αλλά και από τα νησιά Βόρειων Σποράδων γεγονός που σας επιτρέπει κοντινές αποδράσεις σε προορισμούς όπως η  Πορταριά, η Μακρινίτσα, η Τσαγκαράδα, το Βελεστίνο, η Νέα Αγχίαλος, ο Πτελεός και οι Μικροθήβες κ.α.



Τα ονομαστά τσιπουράδικα

Το απόλυτο στέκι του Βόλου είναι τα τσιπουράδικα που εκτός από τους ντόπιους έχουν κερδίσει και την εκτίμηση των επισκεπτών. Ο θεσμός ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι. Κάθε μεσημέρι μετά την δουλεία μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι με τους θαλασσινούς μεζέδες που σερβίρονταν σε μικρά πιατάκια. Δεν νοείται λοιπόν πάτε στο Βόλο και να μην γευτείτε το τοπικό τσίπουρο συνοδευόμενο από απίθανους μεζέδες άρτι αφιχθέντες από το πλούτο της θάλασσας και μαγειρεμένοι με παραδοσιακές συνταγές. Κι αν πάλι είστε καλοφαγάδες τότε σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μανιτάρια του βουνού, σπεντζοφάϊ, υπέροχες χορτόπιτες και τα χωριάτικα λουκάνικα
σήμα κατατεθέν της γαστρονομικής παράδοσης του Βόλου.

Ο Βόλος προσφέρει μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες που περιμένουν να σας φιλοξενήσουν και να κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες!

Πηγή : www.infokids.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης