Ρίγα: Η κλασική γοητεία μιας πόλης που αγαπάει το μοντέρνο
69536983_l_normal_none

Ρίγα: Η κλασική γοητεία μιας πόλης που αγαπάει το μοντέρνο

Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την πρωτεύουσα της Λετονίας ή τη βάζουν στο ταξιδιωτικό ραντάρ τους. Δικαίως, καθώς είναι ένας προορισμός που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο διασκέδασης και ψυχαγωγίας όσο και σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και Ιστορίας.  

Sponsored Content

Θεωρείται η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Βαλτικής Θάλασσας και μάλιστα, ο σύγχρονος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Γκράχαμ Γκρην την αποκαλούσε «Παρίσι του Βορρά». Μια γραφική πόλη 600.000 κατοίκων που βρίσκεται πάνω στις εκβολές του ποταμού Νταουγκάβα και ατενίζει με στυλ τον κόλπο της Ρίγας με τα σκούρα μπλε νερά, αλλά και τις αχανείς «ωκεάνιες» αμμουδιές που την άνοιξη και το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή. Αλλά έχει και το προνόμιο να είναι η πόλη με τα περισσότερα Αρ Νουβό κτήρια στον κόσμο και να καμαρώνει για τα κουκλίστικα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. 

10 εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στη Ρίγα

-Να περπατήσεις για ώρες στην παλιά πόλη, που περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και είναι παραμυθένια όμορφη. Απλώνει τα ιστορικά της πλοκάμια σε λιθόστρωτα δρομάκια, τεράστιες πλατείες, εμβληματικά ιστορικά κτήρια και μεγαλόπρεπες εκκλησίες.

-Να κάνεις κρουαζιέρα στα ήσυχα νερά του ποταμού Νταουγκάβα και να απολαύσεις την ομορφιά της πόλης μέσα από τα κανάλια, αλλά και να δεις τα αξιοθέατά της από διαφορετική οπτική γωνία.

-Να επισκεφθείς οπωσδήποτε την εμβληματική οικία των Μαυροκέφαλων, στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου, στην Παλιά Πόλη. Χτίστηκε το πρώτο μισό του 14ου αιώνα και ανακαινίστηκε αρκετές φορές τους επόμενους αιώνες, αφού πρώτα γνώρισε διάφορες καταστροφές. Ήταν το πολιτιστικό κέντρο της Ρίγας και της υψηλής κοινωνίας, κάτι που βιώνει μεμιάς ο επισκέπτης από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και τις σπάνιες συλλογές που φιλοξενεί. 

-Να ψωνίσεις στην κεντρική λαϊκή αγορά Centraltirgus που απαρτίζεται από 5 μεγάλα κτήρια και υπαίθριους πάγκους, όπου μπορείς να βρεις κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, τυριά, αλλαντικά, συσκευές οικιακής χρήσης, σουβενίρ και πολλά άλλα, σε πολύ καλές τιμές.

-Να λάβεις ένα σημαντικό μάθημα Ιστορίας στο μουσείο - κτήριο της διαβόητης KGB, ενός καλοδιατηρημένου χώρου με άψογη ξενάγηση στα αγγλικά, που διδάσκει, υπενθυμίζει και φέρνει στο μυαλό, εικόνες από εμβληματικά μυθιστορήματα που έχουν σχέση με τις πιο σκληρές πτυχές της σοβιετικής εποχής.

-Να εμβαθύνεις στο πιο απολαυστικό μάθημα art nouveau, του κυρίαρχου ρεύματος που βρίσκεται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Η πρωτεύουσα της art nouveau αρχιτεκτονικής με πολυώροφα εντυπωσιακά κτήρια σε καλεί να την εξερευνήσεις και υπόσχεται άφθονα πολύχρωμα φωτογραφικά κάδρα για αναρτήσεις στα social media. 

-Για να παρακολουθήσεις μία παράσταση στην Εθνική Όπερα της Λετονίας, που μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής και φημίζεται για τις αριστοτεχνικές παραγωγές της. Το ρεπερτόριο του θεάτρου περιλαμβάνει όλα τα αριστουργήματα της όπερας, ενώ περίοπτη θέση στο πρόγραμμά της κατέχει και το μπαλέτο.


-Να δοκιμάσεις πολύ ενδιαφέρουσες τοπικές μπύρες και να κάνεις κέφι σε μία από τις δεκάδες παμπ της πόλης, που αγαπούν πολύ τους χορταστικούς μεζέδες και τους προσφέρουν σε value for money τιμές. Στη Ρίγα, άλλωστε, πραγματοποιείται ένα διεθνές φεστιβάλ μπύρας, στο τέλος της άνοιξης, με άφθονη κόκκινη παραδοσιακή μπύρα.  

-Να φωτογραφηθείς στο ύψους 42 μέτρων Μνημείο της Ελευθερίας, που κατασκευάστηκε το 1935 και βρίσκεται στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Αποτελείται από ένα βάθρο που στηρίζει μια στήλη που με τη σειρά της στηρίζει το άγαλμα μιας γυναίκας. Στη βάση υπάρχουν αγάλματα που απεικονίζουν τον λετονικό λαό και την αγάπη του για την ελευθερία. 

-Να κάνεις υπαίθριες δραστηριότητες με ή χωρίς ποδήλατο, αλλά και μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, που βρίσκεται σε ένα υπέροχο πράσινο τοπίο και φιλοξενεί περίπου 4000 ζώα από σχεδόν 500 διαφορετικά είδη, πολλά από τα οποία είναι αδύνατον να επιβιώσουν στις περιοχές της Μεσογείου. Τέλος, το καλοκαίρι μπορείς να ρίξεις και μία βουτιά στην τεράστια, κοντινή παραλία Jurmala. 

Πώς θα πας
Η AEGEAN ξεκινάει απευθείας πτήσεις για τη Ρίγα από την Αθήνα, από τις 19 Απριλίου. Σε περίπου 3 ώρες μπορείς να είσαι εκεί για να την εξερευνήσεις! Οι απευθείας πτήσεις πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή από Αθήνα, Τρίτη και Σάββατο η επιστροφή από Ρίγα, για ένα απολαυστικό citybreak. Κλείσε την πτήση σου για τη Riga εδώ.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης