Σαββατοκύριακο στο Μεγανήσι: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στο «διαμάντι» του Ιονίου

Σαββατοκύριακο στο Μεγανήσι: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στο «διαμάντι» του Ιονίου


Πολύ μεγάλη η γαστρονομική επιρροή της Λευκάδας στο Μεγανήσι με φαγητά όπως μπουργέτο και σαβόρο αλλά και το κρασί Βερντέα.

thalassina
Τα τοπικά πιάτα στο Μεγανήσι είναι παρόμοια με αυτά της Λευκάδας: «μπουργέτο», δηλαδή ψάρι με λεμόνι ή ντομάτα στην κατσαρόλα, παστός μπακαλιάρος βραστός με πατάτες, ψαρόπιτα (ανοιχτή) με μαρίδα, παλαμίδα κοκκινιστή στο φούρνο, «σαβόρο» (μικρά ψαράκια τηγανητά συντηρημένα με ξύδι, κρασί, αγουρίδα, δεντρολίβανο), «πυρωμένο» (ξερό ψωμί μουσκεμένο σε ελαιόλαδο και κρασί με τη συνοδεία παστής σαρδέλας), «πατσαλικοπόδαρα» αυγολέμονο (η κοιλιά του ζώου και ποδαράκια), «μπιρμπιλόνια» (χειροποίητα ζυμαρικά καμένα με βούτυρο και πασπαλισμένα με τυρί), μπουρμπουρέλια ή πολυσπόρια (μικρή ποσότητα από όλα τα όσπρια μαγειρεμένα και αρτυμένα με κρεμμύδι, ελαιόλαδο και λεμόνι), αγγιναροκούκια με ρύζι. Επίσης, προσφέρονται πάρα πολλά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Στο Μεγανήσι, μεγάλοι ελαιώνες με πανύψηλα δέντρα (με την τοπική ελαιοπαραγωγό ποικιλία Μαυρολιά και τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών και την Χοντρολιά) συμπληρώνουν το ανάγλυφό του. Η παραγωγή ελαιολάδου γίνεται σε οικιακό επίπεδο.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλη, μια ωραία σαλάτα είναι η «ψάρα» ένα είδος οσπρίου που μοιάζει με τον αρακά και τρώγεται φρέσκο με τα φύλλα του, αρτυμένο με ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι.
Από τα παραδοσιακά γλυκά ξεχωρίζει η λαδόπιτα (σιροπιαστό γλυκό με αλεύρι ελαιόλαδο και μπαχαρικά), τα «σπερνά» (κρέμα από σιτάρι βρασμένο με αμύγδαλα, σταφίδες, μάραθο, ρόδι, στολισμένη με «ζαχαράτα» μικρά κουφετάκια και πασπαλισμένη με σουσάμι) και η «ροκίσα» (χυλός από καλαμποκίσιο αλεύρι με σταφίδες, ελαιόλαδο και ζάχαρη).

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ