Τρεις νομοί σε μια βόλτα: Από την Αρχαία Φιγάλεια μέχρι το χωριό Αμπελιώνα

Τρεις νομοί σε μια βόλτα: Από την Αρχαία Φιγάλεια μέχρι το χωριό Αμπελιώνα

Από την αρχαία Φιγάλεια στο φαράγγι της Νέδας και από εκεί στο Λύκαιο και στον οικισμό της Αμπελιώνας.

archaia_figalia
Τυπικά, θα διασχίσουμε τρεις νομούς, της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας. Ουσιαστικά, τα αξιοθέατα αυτής της διαδρομής απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους και έχουν ιστορική συνάφεια που δεν γνωρίζει σύνορα.

Έχοντας ήδη επισκεφθεί τον Επικούριο Απόλλωνα στη διάρκεια της αποστολής μας στην ορεινή Αρκαδία, θέλουμε να γνωρίσουμε την αρχαία πόλη της Φιγάλειας. Η ιστορία της συνδέθηκε άρρηκτα με το ιερό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες του οποίου είχε τον έλεγχο.

Ο δρόμος θα μας φέρει πρώτα στην εντυπωσιακή αρχαία κρήνη με τον τεράστιο πλάτανο που της κάνει συντροφιά από το 1926. Ο Αναστάσιος Ορλάνδος -ο σπουδαίος ακαδημαϊκός, αρχιτέκτονας, βυζαντινολόγος και μελετητής μνημείων- , έκανε εδώ το 1927 την πρώτη συστηματική ανασκαφή. Χρονολόγησε το μνημείο στο τέλος του 4ου-αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και έφτιαξε λεπτομερείς κατόψεις. Η κρήνη βρισκόταν έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Έμοιαζε με ναό και είχε 4 κίονες με δωρικά κιονόκρανα τα οποία στήριζαν τη στέγη με το τριγωνικό αέτωμα. Απέναντι από το μνημείο, ένας χάρτης ενημερώνει για τα μονοπάτια και τα φυσικά αξιοθέατα του φαραγγιού της Νέδας.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ