6 παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας μάς ταξιδεύουν στο παρελθόν

6 παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας μάς ταξιδεύουν στο παρελθόν

Ξεκινούν από το πρωί να σερβίρουν καφέ, συνεχίζουν την ημέρα με εδέσματα και τα βράδια συχνά μετατρέπονται σε μουσικά στέκια.

i-oraia-ellas-photo
Τα καφενεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής και στα τραπεζάκια τους έχουν γραφτεί μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Από τον 19ο αιώνα που εμφανίστηκαν τα πρώτα καφενεία αγαπήθηκαν πολύ, με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα. Στην πρώιμη μορφή τους και ειδικά στην επαρχία, ήταν μικροί χώροι με ασβεστωμένους τοίχους και λιγοστά τραπέζια, όπου μαζεύονταν αποκλειστικά άνδρες. Σέρβιραν ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, τσίπουρο και ρετσίνα συνοδευμένα από ελιές, λίγο τυρί, κάπου κάπου και καμιά σαρδέλα. Γκαζόζες, λουκουμάκια και λαχταριστά υποβρύχια ήταν το κέρασμα στα πιτσιρίκια που κάθονταν στις ξύλινες καρέκλες και χάζευαν τους μεγάλους που στα διπλανά τραπέζια έπαιζαν πρέφα καπνίζοντας αρειμανίως σέρτικα ή καπνό από τη δική τους καλλιέργεια που αποξήραιναν και στη συνέχεια ψιλοέκοβαν με μεγάλη επιμέλεια για να στρίψουν στα λεπτά τσιγαρόχαρτα. Τα καφενεία ήταν στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής και στις προεκλογικές περιόδους ήταν το επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Υποψήφιοι βουλευτές και επίδοξοι πολιτικοί πάσης φύσεως κυνηγούσαν τις ψήφους ανάμεσα στους θαμώνες των καφενείων και την πλήρωναν με υποσχέσεις, ίσως και με κάποιο κέρασμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα