Ντόμπρο Πόλε: Το οροπέδιο της Πέλλας με τους υδάτινους σφαγνώνες

Ντόμπρο Πόλε: Το οροπέδιο της Πέλλας με τους υδάτινους σφαγνώνες

Ένα μαγευτικό υποαλπικό τοπίο σε υψόμετρο 1.523 μέτρων στο όρος Καϊμακτσαλάν, που σχηματίστηκε πάνω σε κρατήρα από παλιό ηφαίστειο

NtobroPole
Και μόνο το όνομα «Ντόμπρο Πόλε» δείχνει ότι βρισκόμαστε σε συνοριακή περιοχή: οι λέξεις είναι σλάβικες, σημαίνουν «Καλή Κοιλάδα» και σηματοδοτούν μια έκταση σε υψόμετρο 1.523 μέτρων στο όρος Καϊμακτσαλάν (ή αλλιώς Βόρας, πιο επίσημα), εκεί όπου τελειώνουν τα εδάφη της Ελλάδας και αρχίζουν, λίγο πιο πέρα, αυτά της γειτονικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα οροπέδιο της Πέλλας, που κάποτε υπήρξε διάσημο ως τόπος μιας μάχης προς το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Σεπτέμβριος 2018). Σήμερα, τα ιστορικά βιβλία τη θυμούνται ακόμα ως «Μάχη του Ντόμπρο Πόλε», καταγράφοντας ότι ο ενωμένος στρατός της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Σερβίας νίκησε τους Βούλγαρους –οι οποίοι κατείχαν τότε την περιοχή– και τους Γερμανούς συμβούλους τους. Το αποτέλεσμα αυτό, μάλιστα, οδήγησε σε εξέγερση των Βουλγάρων στρατιωτών κατά της διοίκησής τους και σε εισβολή των Συμμάχων στη χώρα τους.

Ο σημερινός επισκέπτης θα δει τα μνημεία των πεσόντων, καθώς και το διαμορφωμένο Σέρβικο Νεκροταφείο, τα οποία θυμίζουν αυτό το παρελθόν. Κατά κύριο λόγο, όμως, θα βρεθεί σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, με χαρακτηριστικούς σφαγνώνες νερού και εκθαμβωτικά δάση, τα οποία θεωρούνται από τα ομορφότερα σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ