Πάδες: Ένα χωριό χαμένο στο πράσινο, με την κοντινότερη πρόσβαση στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα

Πάδες: Ένα χωριό χαμένο στο πράσινο, με την κοντινότερη πρόσβαση στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα

Ήπια τουριστική ανάπτυξη, χαλαροί ρυθμοί ζωής, παραδοσιακά σπίτια σκεπασμένα με τσίγκια και ωραία θέα στις πλαγιές της Τύμφης.

pades
Η φήμη της πανέμορφης Δρακόλιμνης του Σμόλικα (ή αλλιώς του Λύγκα) μεγαλώνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει στη διασημότητα και τα κοντινότερα ορεινά χωριά, που εδώ και δεκαετίες είχαν μάθει σε πιο ήσυχους βίους. Οι Πάδες, όμως, μπόρεσαν και κράτησαν αυτόν τον χαρακτήρα, συνδυάζοντάς τον με μια ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Ως ένας από τους πιο βουνίσιους οικισμούς στα ορεινά των Ιωαννίνων, οι Πάδες διαθέτουν την κοντινότερη πρόσβαση στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, καθώς είναι χτισμένοι στις νότιες παρυφές του, στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.140 μέτρων (η λίμνη εντοπίζεται στα 2.150 μέτρα). Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία από την απογραφή του 2011 έχουν πληθυσμό 31 μονίμων κατοίκων. Τους χειμώνες, όμως, που είναι συνήθως δριμείς, μένουν συνήθως μόλις 8 άτομα. Τα καλοκαίρια, αντιθέτως, όταν έρχονται και πολλοί απόδημοι για παραθερισμό, το χωριό σφύζει από ζωή.

Τα αξιοθέατα στους Πάδες δεν είναι και λίγα, αποζημιώνοντας πλήρως όσους λάτρεις των ψηλών βουνών ή/και του χειμερινού τουρισμού φτάνουν μέχρι εδώ. Άλλωστε και μόνο η οργιώδης φύση γύρω από τον οικισμό, αρκεί: με τον ποταμό Αώο να ρέει πολύ κοντά, τα τρεχούμενα νερά τροφοδοτούν καταπράσινα δάση και βοσκοτόπια, καθώς και τους κήπους των κατοίκων ή τις εκτάσεις τους με τα οπωροφόρα δέντρα.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK