To συστατικό που κάνει τη διαφορά στη γεύση των λουκουμιών της Σύρου

To συστατικό που κάνει τη διαφορά στη γεύση των λουκουμιών της Σύρου

Πώς το γλύκισμα έγινε σήμα κατατεθέν του νησιού 

syros-loukoumi
Η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης από τη Σύρο, πριν ακόμη βγει στο λιμάνι, είναι οι ασπροφορεμένοι καλαθατζίδες, που πουλάνε λουκούμι και χαλβαδόπιτες.

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε πώς έφτασε το λουκούμι να γίνει σήμα κατατεθέν του νησιού. Η πρώτη καζανιά μπήκε το 1832, όταν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Χίο έφτασαν στην Ερμούπολη. Η λέξη λoυκούμι προέρχεται από την τουρκική lokum, που περιγράφει το ίδιο ακριβώς γλύκισμα, το οποίο έφτασε στην Πόλη από χιώτες τεχνίτες. Οι πρώτες ύλες είναι τρεις: ζάχαρη, νερό και άμυλο. Παλαιότερα, τα αρωμάτιζαν μόνο με μαστίχα και ροδοζάχαρη, από τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα του νησιού. Η τεχνική παραμένει πάντοτε η ίδια, όσο και αν η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Τα υλικά βράζουν σε μπακιρένια καζάνια και αναδεύονται συνέχεια μέχρι εκείνη τη στιγμή που μόνο ένας έμπειρος λουκουμοποιός μπορεί να πει ότι είναι έτοιμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network