Ποια μουσική απολαμβάνουν τα καναρίνια και σε ποια λένε όχι

Ποια μουσική απολαμβάνουν τα καναρίνια και σε ποια λένε όχι

Τα αξιολάτρευτα καναρίνια είναι διάσημα για το μελωδικό τους κελάηδησμα.

shutterstock_2175885591-e1692699313496
Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους ήχους της φύσης, και είναι τυχεροί/ες όσοι/ες μπορούν να τον έχουν στο μπαλκόνι τους. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, αν αυτοί οι μικροσκοπικοί μουσικοί του ζωικού βασιλείου, μπορούν να ακούσουν και να καταλάβουν μουσική διαφορετική από αυτή που παράγουν; Άραγε, αγαπάει το καναρίνι σας το Spotify όσο και εσείς;

Φαίνεται ότι τα καναρίνια απολαμβάνουν την μουσική των ανθρώπων, αλλά δεν την αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο που την καταλαβαίνουμε εμείς. Για τα πτηνά, το τραγούδι είναι μια μορφή επικοινωνίας. Όταν τα καναρίνια τραγουδούν ή ακούνε τραγούδια, είναι σα να μιλάνε ή σαν να λαμβάνουν κάποιο μήνυμα. Ο τρόπος με τον οποίο ένα καναρίνι αντιδρά στη μουσική εξαρτάται τόσο από το φύλο, όσο και από την ηλικία του. Φυσικά, σημαντικός παράγοντας είναι και η ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε καναρινιού, η οποία καθορίζει τις προτιμήσεις του. Γι’ αυτό το λόγο, έχει νόημα να πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη μουσικής, παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός του.

Ποια είδη μουσικής αρέσουν στα καναρίνια;

Η μοναδική ένδειξη που έχουμε για το ποια είδη μουσικής προτιμούν τα καναρίνια, είναι η γλώσσα του σώματός τους. Παρατηρώντας τα όταν ακούν διαφορετικά είδη μουσικής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποια τους αρέσουν και ότι τα ωθούν να τραγουδήσουν μαζί με αυτό που ακούνε, ενώ δεν νιώθουν τόσο άνετα με κάποια άλλα είδη. Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα καναρίνια κατανοούν τη μουσική με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι εμείς.

Κλείσιμο
Αν παρατηρήσετε πως το καναρίνι σας κάνει έναν ήχο σαν “κλικ” με τη γλώσσα του, κουνιέται ρυθμικά ή υποκλίνεται, μπορείτε να υποθέσετε πως του αρέσει το συγκεκριμένο τραγούδι που ακούει. Αν στο αρσενικό καναρίνι σας αρέσει κάποια μουσική, υπάρχει περίπτωση να προσαρμόσει το κελαήδημά του ώστε να της μοιάζει ή να την ακολουθεί.

Όπως διαβάζουμε στο Watchbird, τα καναρίνια φαίνεται να προτιμούν τους οξείς, μελωδικούς ήχους, σαν αυτούς που παράγει ένα βιολί. Τους αρέσουν, ακόμα οι βαθιοί, συνεκτικοί ήχοι, σαν το κελάρυσμα τρεχούμενου νερού. Θεωρείται πως τους αρέσει γενικά η κλασική μουσική, γιατί είναι ήρεμη, αρμονική, και μελωδική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανεκδοτολογικές μαρτυρίες από κηδεμόνες καναρινιών, σύμφωνα με τις οποίες τους αρέσουν επίσης είδη όπως η ποπ και η ροκ μουσική, αλλά και οι λευκοί ήχοι, ή οι ήχοι της φύσης – π.χ. το τραγούδι άλλων καναρινιών, το θρόισμα των φύλλων.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin, μουσικές πολλών ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά για πτηνά συντροφιάς. Επιλέξτε την κλασική μουσική για να εισάγετε το καναρίνι σας σε αυτού του είδους τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντός του, και πάντοτε παρατηρείτε τις αντιδράσεις του.


Πώς διαφοροποιείται το γούστο των καναρινιών στη μουσική βάσει φύλου;

Τα αρσενικά καναρίνια κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, αντιλαμβάνονται τα υπόλοιπα τραγούδια ως απειλή. Τα θηλυκά καναρίνια είναι πιθανότερο να αντιδράσουν θετικά στη μουσική που ακούτε κατά την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers in Evolutionary Neuroscience, τα θηλυκά καναρίνια κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, όταν ακούν κάποια μουσική που τους αρέσει, παρουσιάζουν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα με αυτή ενός ανθρώπου που απολαμβάνει ένα τραγούδι. Αντίθετα, τα αρσενικά την ίδια περίοδο, παρουσιάζουν εγκεφαλική δραστηριότητα παρόμοια με αυτή ενός ανθρώπου ο οποίος ακούει ένα τραγούδι που δεν του αρέσει.

Μήπως το καναρίνι μου μισεί τη μουσική;

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε εισάγοντας χαμηλόφωνη μουσική στο καναρίνι σας, αφού μπορεί η μουσική σε υψηλή ένταση να τα αγχώσει. Παρατηρείτε πάντοτε τη γλώσσα του σώματος του καναρινιού σας. Τόσο τα αρσενικά, όσο και τα θηλυκά καναρίνια, δείχνουν τις επιθετικές τάσεις ή τη δυσαρέσκειά τους χτυπώντας τα φτερά τους, τσιρίζοντας, και αναπνέοντας γρήγορα με ανοιχτό το ράμφος.

Εάν το καναρίνι σας φαινόταν μια χαρά πριν βάλετε μουσική, αλλά φαίνεται να αντιδρά άσχημα αφού την ακούει, μπορείτε να υποθέσετε πως μάλλον η μουσική που βάλατε δεν του αρέσει.

Πειραματιστείτε με διαφορετικές μουσικές, παρέα με το καναρίνι σας. Να είστε πάντοτε έτοιμος/η να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις του και να προσαρμόσετε τα ακούσματά σας στις ανάγκες του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ