Πρόστιμο - μαμούθ στο YouTube: 170 εκατ. δολάρια γιατί «κρατούσε» δεδομένα παιδιών

Η πλατφόρμα συνέλεγε δεδομένα παιδιών κάτω των 13, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους και τα χρησιμοποιούσε για να κατευθύνει διαφημίσεις και να αποκομίζει τεράστια κέρδη

Πρόστιμο μαμούθ 170 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στο YouTube, καθώς κρίθηκε ότι παραβίαζε ζητήματα ιδιωτικότητας παιδιών.

Η Google, στην οποία πλέον ανήκει το YouTube, συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο σε έναν διακανονισμό με την Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ.

Η πλατφόρμα συστηματικά συνέλλεγε δεδομένα που αφορούσαν παιδιά κάτω των 13 ετών, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους.

Υπολογίζεται πως από αυτήν την πρακτική, το YouTube αποκόμισε κέρδη εκατομμυρίων, ενώ το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλλει η Επιτροπή κατά της Google στα χρονικά.

Σε κάθε περίπτωση τα 170 εκατ. δολάρια είναι «ελάχιστο» ποσό, σε σχέση με τα πέντε δισ. δολάρια που η ίδια Επιτροπή υποχρέωσε το Facebook να πληρώσει, για παρόμοιους λόγους. 

Στις ΗΠΑ τα παιδιά έως 13 ετών προστατεύονται από ειδική ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαιτεί την συγκατάθεση των γονέων για την παραχώρηση δεδομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Το YouTube εκμεταλλευόταν την δημοφιλία του στα παιδιά, επιχειρώντας να κερδίσει πελάτες» είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και εξήγησε πως η πλατφόρμα δεν παραδέχθηκε την παράνομη πρακτική ούτε όταν τέθηκε υπό έρευνα, αρνούμενη να αποδεχθεί ότι οι πρακτικές της είχαν άμεσο στόχο τα παιδιά. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της νομοθεσίας από το YouTube», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

DDs

Alphabet Inc. Καθαρά έσοδα US$ 90.27 δις. (2016) Υπάλληλοι 69,952 (2016) Θυγατρικές Google - Calico - GV - Verily (●'◡'●)

Η παρανομία πάει γόνατο

Όλα τα site βγάζουν το εκβιαστικό μήνυμα ότι συμφωνείς με τα cookies παρακολούθησης. Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι εμφανής με αυτό το μήνυμα. Αν θέλουν καταγραφή να τα κάνουν συνδρομητικά με άδεια την εξωτερική σελίδα. θέλουν την επισκεψιμότητα αλλά και το φακέλωμα. Όπως στην τηλεόραση κάνε συνδρομητικό και φακέλωσε τους πελάτες σου.

Nικος

Χαχαχαααα Ελεος ρε ΠΘ . 170 εκ για το youtube ειναι οσο κοστιζει ενας καφες

Στο

Ελλαδιστάν επιτρέπεται τα ανήλικα να έχουν λογαριασμό στο facebook από την ηλικία τον 10 ετών και να σερφάρουν ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς καμία επίβλεψη, και όταν συμβαίνει κάτι κακό το φταίξιμο το έχουν άλλοι εκτός από τους υπεύθυνους...

Ευγένιος

170 εκατομμύρια στην Google...... γελάει κι η γραμματέας του Pichai.

s

170 millions μία τρίχα από τα μέζεα τους, η μισθοδοσία ενός μήνα είναι...

ελλαδιστανος

εχουν νομους και δικαιοσυνη εκει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pierrakakis_sinema

«Τρεις μήνες μετά τη συμφωνία με τον ανάδοχο, η διαδικασία αναβάθμισης έχει ξεκινήσει ή και ολοκληρωθεί στο 1/3 των επιλεγέντων σχολείων και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των διαδικασιών» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

alpha-708

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν σήμερα αξία κατά 17% μεγαλύτερη από ό,τι πριν από τρεις μήνες. Πριν την Alphabet, το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου είχαν ξεπεράσει η Apple, η Amazon και η Microsoft

microsoft

Ήδη η Microsoft έσπευσε να κυκλοφορήσει ευρέως ένα «μπάλωμα» για το πρόβλημα, ενώ νωρίτερα είχε στείλει την αναβάθμιση ασφαλείας στον αμερικανικό στρατό και σε άλλους «ευαίσθητους» χρήστες με διαβάθμιση

1