Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ

Ο Φιόντορ έφτασε τα ξημερώματα στον προορισμό του και πλέον είναι έτοιμος να κατακτήσει το διάστημα – Η κάψουλα Soyuz MS-14 προσδέθηκε με επιτυχία κατά τη δεύτερη απόπειρα

fedor
Στον προορισμό του, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε ο Φιόντορ, το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ, που πλέον θέλει να κατακτήσει το διάστημα.

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια πρόσδεσης με τον ISS, και μετά την μετακίνηση σε άλλη υπομονάδα του σκάφους Soyuz που είχε ήδη προσδεθεί, η κάψουλα Soyuz MS-14 προσδέθηκε με επιτυχία κατά τη δεύτερη απόπειρα.

Η δεύτερη προσπάθεια υπήρξε εξαιρετική, τόνισε σχολιαστής από τη NASA.



Ο Φιόντορ ετοιμάζεται για επικίνδυνες και μακρινές αποστολές

Στον διαστημικό σταθμό αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξι κοσμοναύτες και ο Φιόντορ, που ξεκίνησε την Πέμπτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Κλείσιμο
Ο Φιόντορ έχει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, ύψος 1,80 μέτρα και ζυγίζει 160 κιλά. Το Φιόντορ είναι ρωσικό όνομα, αλλά η μεταγραφή του στα αγγλικά (Fedor) ανταποκρίνεται στο ακρωνύμιο του Final Experiment Demonstration Object Research. Πρόκειται να μείνει στο διαστημικό σταθμό ως τις 7 Σεπτέμβρη ώστε να προετοιμαστεί για επικίνδυνες και μακρινές αποστολές. Μεταξύ άλλων ο Φιόντορ θα μπορεί να χειρίζεται κατσαβίδια και κλειδιά σε συνθήκες πολύ χαμηλής βαρύτητας.

Ο διευθυντής της Roscosmos (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος) Ντιμίτρι Ρογκόζιν τονίζει ότι το επόμενο βήμα θα είναι να βγει το ρομπότ στο διάστημα, πιθανότατα με το επόμενο ρωσικό διαστημόπλοιο Federatsia, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2020.



O Fedor δεν είναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα

Ο Fedor δεν ειναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα. Το 2011 η ΝASA είχε στείλει ένα ανθρωποειδές ρομπότ στον ISS, το Robonaut 2, το οποίο είχε τον ίδιο στόχο με τον Φιόντορ, επέστρεψε όμως στη Γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το 2013 η Ιαπωνία ειχε στείλει στον ISS το ρομπότ Kirobo, το οποίο μπορούσε και να μιλήσει, αλλά μόνο στα ιαπωνικά.

Πάντως η Ρωσία έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες για τον Φιόντορ και τα μελλοντικά του αδέρφια, παρά τα ατυχήματα και τα σκάνδαλα στον τομέα της διαστημικής έρευνας. Άλλωστε η Ρωσία, παραμένει η μόνη χώρα που είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να στείλει ανθρώπους στον ISS. Ο Ρογκόζιν φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις μηχανές στο μέλλον με στόχο την κατάκτηση του μακρινού διαστήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης