Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης γράφει τόσο καλά κείμενα, που θα παραμείνει «μπλοκαρισμένο»!

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης γράφει τόσο καλά κείμενα, που θα παραμείνει «μπλοκαρισμένο»!

Φοβούνται πως μπορεί να φτιάξει τόσο καλά μια ψεύτικη είδηση που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για fake news

fake-news-ena
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα συγγραφικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι τόσο δημιουργικό στη δημιουργία πειστικών κειμένων, που πήραν την ασυνήθιστη απόφαση να μπλοκάρουν την ελεύθερη χρήση του, από φόβο μήπως αξιοποιηθεί κακόβουλα για τη συγγραφή ψευδών ειδήσεων (fake news), οι οποίες θα παραπλανούν τον καθένα.

Το σύστημα με την ονομασία GPT2, που μπορεί να συγγράψει ειδήσεις και λογοτεχνικά κείμενα, είναι δημιούργημα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας OpenAI, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται από τον Ίλον Μασκ (Space X και Tesla). Οι δημιουργοί του συστήματος ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη και να μην δώσουν ελεύθερα στο κοινό την έρευνά τους, αλλά αντίθετα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο διαλόγου σχετικά τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος.

Το σύστημα τροφοδοτείται με κείμενα (από λέξεις έως μια σελίδα) και στη συνέχεια μπορεί να «εμπνευστεί» και μόνο του να γράψει τη συνέχεια. Θεωρείται ίσως το καλύτερο μέχρι σήμερα από άποψη ποιότητας κειμένων, πρωτοτυπίας και ευρείας γκάμας δυνητικών χρήσεων.

Η αρχική «εκπαίδευση» του GPT2 έγινε με μια βάση δεδομένων που περιείχε περίπου δέκα εκατομμύρια άρθρα. Στη συνέχεια μαθαίνει μόνο του να προσαρμόζεται τόσο στο στιλ όσο και στο περιεχόμενο του κειμένου που πρέπει να γράψει. Μπορεί επίσης να μεταφράσει κείμενα και να κάνει περίληψή τους.

Δεν λείπουν πάντως και οι αμφισβητίες, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», οι οποίοι θεωρούν υπερβολικούς τους ισχυρισμούς της OpenAI και επισήμαναν ότι, έως τώρα, δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης