Athens Digital Lab: Μπορεί η Αθήνα να γίνει «έξυπνη πόλη»;

athens-2466207_1920

Από το καλοκαίρι νέες ψηφιακές εφαρμογές στον Εθνικό Κήπο και το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας

Σε μια πιο εύκολη, «έξυπνη» πόλη θα αρχίσουν να ζούνε εντός του καλοκαιριού οι κάτοικοι των Αθηνών. Ομάδες νέων ανθρώπων ήδη αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες στο ψηφιακό εργαστήρι, Athens Digital Lab
, ώστε να βρουν εφαρμογή αρχικά στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Εθνικό Κήπο και στο εμπορικό τρίγωνο (περιοχή Συντάγματος, πλατεία Μοναστηρακίου και Ομόνοια).

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ψηφιακής πολιτικής του δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Χαμπίδης «από την μια πλευρά επιδιώκουμε να βελτιωθεί σε μεγάλο ποσοστό η καθημερινότητα των πολιτών κι από την άλλη πλευρά, η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, αλλά και να ανοίξουν οι υποδομές του δήμου, να τους δώσουμε πρόσβαση. Έτσι ερχόμαστε σε επαφή στην ουσία με καινοτόμα πράγματα και κατ' επέκταση με την ίδια την κοινωνία. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την Αθήνα. Υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες οι οποίες όμως είτε έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης είτε υπάρχει απουσία του απαραίτητου πεδίου για να δοκιμαστούν».

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων smart city, το οποίο υποστηρίζει την δημιουργία και ωρίμανση εφαρμογών που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της Αθήνας, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της και ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαμπίδης το Athens Digital Lab είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο σκοπό έχει να εισάγει καινοτομία στις δομές του δήμου και της πόλης και να ενισχύσει τη νεανική επιχειρηματικότητα. «Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε μια ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση ιδεών για πέντε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες». Αυτές οι ενότητες είναι η καθαριότητα, στάθμευση, διαχείριση Πρασίνου, διαχείριση Δημόσιου Χώρου, διαχείριση στόλου οχημάτων, «ενώ έχουμε αφήσει και μια ανοικτή θεματική ενότητα για κάποιον που θα είχε μια εξαιρετική ιδέα για μια εφαρμογή που εμείς δεν είχαμε σκεφτεί» δηλώνει και τονίζει ότι «από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα οι ιδέες κατατέθηκαν, έχουν επιλεγεί κι ήδη αρχίζουν να αναπτύσσονται ώστε μέσα στο καλοκαίρι να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα έχουμε στην πράξη αυτές που αφορούν το κέντρο της Αθήνας, όπως στον Εθνικό Κήπο και το εμπορικό τρίγωνο (την περιοχή Συντάγματος, πλατεία Μοναστηριακίου και Ομόνοια)».

Το Athens Digital Lab στεγάζεται στο Σεράφειο Συγκρότημα του δήμου Αθηναίων κι απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, νέους επιχειρηματίες που αγαπούν την τεχνολογία και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση νέων προϊόντων/υπηρεσιών. «Εστιάζουμε στους νέους ανθρώπους αλλά μας ενδιαφέρουν κυρίως οι καλές ιδέες ανεξάρτητα από ηλικιακές ομάδες. Δίνουμε την ευκαιρία στους ίδιους τους πολίτες, στους κατοίκους της Αθήνας να δοκιμάσουν λύσεις, να πειραματιστούν» υπογραμμίζει ο κ. Χαμπίδης.

Το ψηφιακό εργαστήρι στην ουσία είναι μια συνεργασία ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE και της Νokia.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

1234

Οι έξυπνες εφαρμογές κανουν ηλήθιους τιυς χρήστες, και μετά ηληθιότερους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lae

«Οι μηχανισμοί ελέγχου στο διαδίκτυο θίγουν την ελευθερία της έκφρασης και επιβάλλουν τη λογοκρισία» δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ Δέσποινα Σπανού, με αφορμή τη σημερινή ευρωπαϊκή ημέρα ελευθερίας του διαδικτύου

2
zuk0

Νέα «τρύπα» στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης - Οι κωδικοί πρόσβασης («passwords») είχαν αποθηκευτεί σε μορφή... plain text -δηλαδή, σε μορφή που δεν ήταν κρυπτογραφημένη, αλλά εύκολα αναγνώσιμη από 20.000 υπαλλήλους του Facebook

6
lena_granefelt-girls_with_a_computer_-916

Συνέντευξη του Christian Magnusson στο protothema.gr - Τι προτείνει για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας - «Δεν πιστεύουμε ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βλάψουν τα παιδιά, ωστόσο μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή» προειδοποιεί ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Σουηδίας