LIVE

Κορωνοϊός

Θα μπορούσε να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα το επόμενο Google ή Facebook, λέει ο συνιδρυτής της Apple

steve_v

Κατά τον Στιβ Βόζνιακ, σε μια εποχή που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica και του Facebook έχουν αναδυθεί στον παγκόσμιο διάλογο, η κατάσταση ολοένα περισσότερο προσομοιάζει με παιχνίδι τύπου «Rooting for Your Home Team»

Τη βεβαιότητα ότι το επόμενο Facebook ή Google θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ακόμη και σε χώρες υπό οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, εκφράζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ (Steve Wozniak). Όπως λέει, ευφυείς άνθρωποι υπάρχουν παντού και τα εργαλεία για την ανάπτυξη λογισμικού είναι επίσης πανταχού διαθέσιμα, οπότε «φυσικά και θα μπορούσε» να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη εταιρία, που θα δημιουργούσε, π.χ. στον χώρο της επικοινωνίας, κάτι ικανό «να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλό».

Ο Στιβ Βόζνιακ, στη συνέντευξή του, εξηγεί γιατί δεν φοβάται πλέον την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τους φόβους που είχε εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν, συμμεριζόμενος αντίστοιχες θέσεις του αείμνηστου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) και του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ (Elon Musk).

Εκτιμά ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, που αναμένεται να ανακύψουν την επόμενη δεκαετία στη σχέση τεχνολογίας-κοινωνίας, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δεκαετίες για να διορθωθούν -παρότι όπως χαρακτηριστικά λέει, «ο κόσμος είναι ορθάνοιχτος στη διόρθωσή τους».

Κατά τον Στιβ Βόζνιακ, σε μια εποχή που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica και του Facebook έχουν αναδυθεί στον παγκόσμιο διάλογο, η κατάσταση ολοένα περισσότερο προσομοιάζει με παιχνίδι τύπου «Rooting for Your Home Team». Δηλώνει μη πολιτικοποιημένος, εξηγώντας ότι έχει υιοθετήσει αυτή την αρχή ήδη από την ηλικία των 20 ετών, όταν αποφάσισε να μην ψηφίζει καν.

Συναντήσαμε τον γεννηθέντα το 1950 Στίβεν Γκάρι Βόζνιακ (γνωστό και με τα προσωνύμια "Woz", "Ο θαυμαστός μάγος του "Woz" και "iWoz"), στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο περιθώριο του International Government Communication Forum 2018, που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαρτίου στην πόλη, υπό την αιγίδα του Σεΐχη Σουλτάν μπιν Μοχάμεντ αλ Κασίμι (Sultan bin Muhammad Al Qasimi).

Κατά σύμπτωση, η συνέντευξη με τον Βόζνιακ, που μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τον "Apple I" (ευρέως αποδεκτό ώς τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή του κόσμου), έγινε στις 29 Μαρτίου, ουσιαστικά λίγες ώρες πριν από τα τεσσαρακοστά δεύτερα γενέθλια τής Apple: τα ιδρυτικά έγγραφα της εταιρείας, που φέρουν τις υπογραφές των Στιβ Τζόμπς, Στίβεν Βόζνιακ και Ρον Γουέιν, υπεγράφησαν την 1η Απριλίου 1976...

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Στίβεν Βόζνιακ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Γούτα ακολουθεί

ΕΡ. Θα μπορούσαν εταιρίες όπως η Apple ή το Facebook ή η Google να ιδρυθούν ακόμη και σε μικρές χώρες που διέρχονται οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα για παράδειγμα;

ΑΠ. Φυσικά και θα μπορούσαν! Για την ακρίβεια, το ελπίζω! Διότι ευφυείς άνθρωποι βρίσκονται παντού και τα εργαλεία για λογισμικό υπάρχουν επίσης παντού. Ελπίζω ότι κάποιος θα καταλήξει σε ένα νέο σύστημα. Κάθε τόσο η συνολική μέθοδος επικοινωνίας αλλάζει και αυτή (η αλλαγή) θα μπορούσε να προέλθει από οπουδήποτε και να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλή. Τι θα μπορούσε να είναι καλό; Αν κάνεις ένα ακόμη Facebook, απλά κάνεις ένα ακόμη Facebook. Γιατί να μην κάνεις ένα Facebook, όπου οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα εισφέρουν τις πληροφορίες τους θα βγάζουν τα χρήματα, αντί να τα βγάζει όλα η εταιρία;

ΕΡ.Ποια θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στις σχέσεις μεταξύ τεχνολογίας και κοινωνίας στην επόμενη δεκαετία;

ΑΠ. Πω-πω! Λοιπόν, πολλή εμπιστοσύνη και αλήθεια και να μην γίνεται κατάχρηση στα προσωπικά μου δεδομένα... Να έχουμε πολύ μεγαλύτερη προστασία απέναντι σε κυβερνοεγκληματίες (cybercriminals) και κυβερνοαπατεώνες (cybercrooks), υπάρχουν τόσο πολλά που πρέπει να γίνουν! Μπορεί να χρειαστούμε νέους επεξεργαστές και νέα λειτουργικά συστήματα, μπορεί να χρειαστούμε τα πάντα νέα κάποια μέρα! Ο κόσμος είναι ορθάνοιχτος στο να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά ενδέχεται επίσης να πάρει δεκαετίες για να τα διορθώσουμε. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα.

ΕΡ. Στο παρελθόν είχατε αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη σας τρόμαζε, αλλά δεν θα σας τρομάζει πια. Τι έχει αλλάξει;

ΑΠ. Αλλαξε ότι απλά κάθισα κάτω και το σκέφτηκα, παρακινημένος από έναν-δύο καλούς ανθρώπους. Σκέφτηκα τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν, προτού η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντική από τους ανθρώπους και να τους ελέγχει (...) Και ήταν απλά γελοίο από την άποψη του μηχανικού, ότι αυτά τα πράγματα (ο έλεγχος των ανθρώπων από τις μηχανές) μπορεί ποτέ να συμβούν. Και επίσης σκέφτηκα ότι (κάποιοι) δρουν θαρρείς και ξέρουν πώς να είναι στο ανθρώπινο μυαλό. (Ενώ) ακόμη δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό, πώς είναι δομημένο. Ξέρουμε πόση πληροφορία επεξεργάζεται, ναι, αλλά δεν ξέρουμε πώς αυτή "συναρμολογείται". Άρα όλες αυτές οι ιδέες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που με φόβιζαν έχουν εξαφανιστεί, έχουν φύγει, και μην φοβόσαστε!

ΕΡ. Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερη δημοκρατία, σε μια περίοδο που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica έχουν αναδυθεί στον δημόσιο διάλογο;

ΑΠ. Λοιπόν, ποτέ δεν είχαμε πάρα πολλά σε σχέση με τη δημοκρατία. Αποδεικνύεται ότι είναι σαν παιχνίδι, πλευρά εναντίον πλευράς, σαν το "Rooting For Your Home Team" (σ.σ. δημοφιλές παιχνίδι). Αυτή είναι η πολιτική τουλάχιστον στη χώρα μoυ. (Για αυτό και) δεν με ενδιαφέρει. Είμαι μη πολιτικοποιημένος, έχω μια αρχή στη ζωή μου, που την έχω υιοθετήσει από όταν ήμουν 20 ετών, να μην ψηφίζω καν...

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Αχαχαχαχα

Τι να το κανεις το νεο google την Ελλαδα οταν εχεις το γρηγορο ελληνικο δημοσιο?

Πότε θα το καταλάβετε ???

Δεν μπορεί να υπάρξει η επόμενη Google, Apple, Facebook και Microsoft κλπ... Μετά απο αυτές τις εταιρείες πιστεύετε δεν υπήρξαν άλλες παρόμοιες? Τι έγιναν ? Χρεωκόπησαν ή τις εξαγόρασαν οι γνωστοί κολοσσοί, έτσι αποκλείεται να υπάρξουν νέες τέτοιες εταιρείες... ψάξτε λίγο να δείτε πόσες εξαγορες έχουν κάνει οι Samsung, Apple, Google, FB, MS και ίσως καταλάβετε...

Είναι σίγουρος;

Στην Ελλάδα της αριστεράς ακόμη και οι server με το ζόρι βγάζουν οχτάωρο. Δείτε την περίπτωση της πλατφόρμας του Εξοικονομώ κατ’ Οίκον που την ημέρα αγκομαχά και το βράδυ πέφτει για ύπνο.

Οποιος dev εχει ιδεα στην ελλαδα, παει στο εξωτερικο να την υλοποιησει.

Η χωρα απλα κανει οτι μπορει για να διωξει την επιχειρηματικοτητα, και δεν προσφερει τιποτα ξεχωριστο

Ιστορικός του Μέλλοντος

Στην Ελλάδα τέτοιες επιχειρήσεις ΔΕΝ γίνεται να δημιουργηθούν. Θέλεις λόγω φορολογίας; Θέλεις λόγω νοοτροπίας; Θα έρχεται ο αριστερός και θα διαδηλώνει για την "κακή apple που πίνει το αίμα του κοσμάκη". Θες για κάτι φωτόπουλους που κατεβάζουν διακόπτες όποτε χάνουν την κουτάλα; Εδώ Ελλάδα κανένα σουβλατζίδικο ή καφετέρια, μέχρι εκεί. Αυτή η στάνη, τέτοιο τυρί βγάζει μάστορα.

Γατάκια

Ολοι εσείς οι κακοπροαίρετοι, κάνετε τα στραβά μάτια και ξεχνάτε οτι εχει ηδη ιδρυθεί στην ελλάδα ο νέος κωλοσσός, η ελληνική διαστημική εταιρεία. Θα τρίβετε όμως τα μάτια σας οταν δείτε τι λεφτά θα βγάζει όταν θα δίνει αδειες απογείωσης στα ντόπια ούφο! Εσείς ζηλεύετε αλλά ο καρανίκας θα πετάει όλη μέρα!

Vasileios

Τι λέει ο άμπαλος. Είμαι σίγουρος ούτε που βρίσκεται η Ελλάδα δε ξέρει. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια τούβλα που πετάει. Πείτε του ότι οι ευφυείς άνθρωποι έχουν φύγει και φεύγουν από εδώ. Κατ΄ αρχάς λόγω της Ελληνικής κοινωνίας που το επίπεδο της είναι στα τάρταρα της γης. Ακόμα και οι άνθρωποι των σπηλέων κάναν τοιχογραφίες, ο νέο-έλληνας γραφίττι θα το είχε γεμίσει ή θα το βάφτιζε βελζεβούλ... Και κατά δεύτερον λόγω χρημάτων που η τράπεζες ούτε δάνειο 1.000€ δε σου δίνουν. Και πολλά άλλα που δεν έχει ιδέα... Για τα σίδερα πρέπει να είσαι άμα ανοίξεις σοβαρή επιχείρηση εδώ!

John Doe

Όπως παλαιότερα οι σημαίες ευκαιρίας για εφοπλιστές (Μάλτα, Λιβερία, κτλ.) έτσι και στην εποχή των προστατευόμενων προσωπικών δεδομένων θα υπάρχουν χώρες-μπανανίες όπως η Ελλάδα, για να ανοιξει μαγαζί η κάθε φβ. χωρίς να φοβάται νόμους περι προστασίας προσωπικών δεδομένων.

AMIGO

PAJA PAJERO !

@John Doe

PAJA PAJERO

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης